Şimdi de Atılan Değil,Satılan Yumurta Davası Günün Konusu


Siyasetçilere yönelik yumurtalı eylemler, bazı üniversite yönetimlerini zor durumlara sokuyor. Kayseri Erciyes Üniversitesi de yumurtalarla başı dertte olan akademik kurumlardan biri.

Ancak onların ki diğerlerinden biraz farklı. Çünkü bu kez ‘atılan’ değil ‘satılan’ yumurtalar baş ağrıtıyor. Üniversite tam 3 yıldır yumurta davasıyla çalkalanıyor. Veteriner Fakültesi tavukçuluk ünitesi bünyesinde, eğitim çalışmalarında kullanılan 900 civarında tavuk bulunuyor.

Bu tavukların yumurtalarının bir kısmı yemekhanede kullanılırken büyük bölümü satılarak üniversiteye gelir sağlanıyor. Eski Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Nur, dönemin rektörü tarafından bu yumurtaları satıp parasını yemekle suçlanınca ortaya ‘yumurtadan’ üç ayrı dava çıktı. Bunlardan beraat eden Prof. Nur, şimdi karşı davaya hazırlanıyor.

TIMETURK’ün verdiği bilgiye göre,Prof. Dr. İsmail Hakkı Nur, 2004-2007 yılları arasında fakültenin dekanlığını yaptı. Ancak Nur, dekanlığından ziyade hakkındaki soruşturmalar ve davalarla ünlendi. Sahte belge ile öğretim üyeliği yaptığını iddia ettiği bazı akademisyenler hakkında savcılığa suç duyurusu yapmış, bazı yolsuzluk iddialarında bulunmuştu. Fakat dekanlık görevi bittikten sonra hakkında 24 adet soruşturma açıldı. İdari cezalar ve davalar birbirini takip etti. Bunların biri hariç hepsinden aklandı.

Bunlar arasında en ilginci ise ‘yumurta davası’ydı. Veteriner Fakültesi Tavukçuluk ünitesi, 320 gözlü bir kümes. Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde 900 civarında tavuk var. Bunlarla araştırma, doktora, yüksek lisans çalışmaları yürütülüyor. Üretilen yumurtalar ise personel yemekhanesi, kreş ve öğrenci yemekhanesine gönderiliyor. 2007 yılında, dönemin dekanı Prof. Dr. Tayfur Bekyürek, selefi Prof. Nur’u rektörlüğe şikayet etti. İddia, piyasa değeri yaklaşık 25 bin lira olan 4 bin 500 civarında yumurtanın satılıp paranın zimmete geçirilmesiydi. Bunun neticesinde, hakkında hem disiplin hem de ceza soruşturması açıldı.

DİĞER HABERLER
Firma ifşa etmekle gıda terörü bitmez

Hazırlanan raporda, ‘görevinden çekilmiş sayma cezası’ verilmesi istendi. Fakat üniversite disiplin kurulu bu cezanın çok ağır olduğu gerekçesi ile reddetti. Daha sonra rektörlük, eski dekan hakkında 8’de 1 oranında maaştan kesme cezası verdi. Suçlamaları reddeden Prof. Nur, YÖK’e itirazda bulundu. Bir ay içinde cevap gelmeyince Kayseri 2. İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

Mahkeme cezayı iptal etti. Bunun üzerine rektörlük, kararı bir üst mahkemede temyiz etmek yerine yeniden YÖK’e gitti. YÖK 8 ay sonra kararını bildirdi ve aylıktan kesme cezasını rektörlüğün takdirine bıraktı. Rektörlük bir kez daha maaş kesme cezası verdi. Böylece toplamda 1.000 lira kadar kesinti yapıldı. Ayrıca Prof. Nur, gerek disiplin suçlamaları nedeniyle idari mahkemede gerekse ceza davası sanığı olarak adli yargı önünde yargılandı. İdare mahkemesi bir kez daha disiplin cezasını iptal ederken maaşından kesilen miktarın da iadesine hükmetti. Kayseri 3. Asliye Ceza Mahkemesi de iddiaların doğru olmadığına, dolayısıyla eski dekanın beraatine karar verdi.

Prof. Nur, bütün bunların başına, yolsuzluklarla mücadelesi nedeniyle geldiğine inanıyor. Fakat bundan sonra da aynı sorumluluk duygusu içerisinde hareket edeceğini vurgulayarak, “Bunlar bizim mesleki diplomalarımız gibi gururla taşıyacağımız kararlar, beraatlerdir. Açılmış soruşturmalar, bizi inandığımız değerlerden alıkoyamaz. Şimdi ben de yasal haklarımın sonuna kadar takipçisi olacağım.” diye konuşuyor.

DİĞER HABERLER
Migros satışlarını artırdı

Yumurta atma” eylemine karşı sucuklu yumurta

Kocaeli’de Hürriyet caddesinde toplanan bir grup üniversite öğrencisi, “yumurta atma eylemlerini”, sucuklu yumurta yaparak protesto etti. Platform üyesi öğrenciler “Faşist Olma Yumurta Atma, Yumurta Atarak Demokratik Olunmaz” pankartı da açtı.

Kocaeli’de kendilerini ‘Yumurta Seven Öğrenciler Platformu’ olarak adlandıran bir grup üniversite öğrencisi, “yumurta atma eylemlerini”, sucuklu yumurta yaparak protesto etti.

Platform üyesi öğrenciler “Faşist Olma Yumurta Atma, Yumurta Atarak Demokratik Olunmaz” pankartıyla Hürriyet caddesindeki Belediye İşhanı önünde toplandı.

“Yumurtalar Rafadan Onlar Eksik Kafadan, Yumurta atarak Demokratik Olunmaz, Faşist Olunur” şeklinde slogan atan öğrenciler, yürüyerek Sabri Yalım Parkı’na geldi.

Öğrenciler adına konuşan Kocaeli Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisi Hatice Okur, son günlerde yumurta atan öğrencilerin öğrenci değil “provokatör” olduğunu ileri sürdü.

Yumurtalı eylemlerde yer alan öğrencilerin en kısa zamanda Anayasa Hukuku dersi almaları gerektiğini belirten Okur, “Anayasa’nın 27. maddesinde ‘Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir’ denilmektedir. Bu hak iyice okunup, kavranmalıdır” dedi.

Siyaset yapan herkesin protesto edilmeyi göze alması gerektiğini ifade eden Okur, şunları kaydetti: “Ancak protesto, demokrasi ahlakına uygun olmalı. Saygıdan bihaber olan zihniyetle yapılmaması gerekmektedir. Bu ilkelerle bağdaşmayan her protesto sadece mizahi unsurlara konu olacaktır.
İstemediğiniz bir şey olduğunda alkışlarsınız, yuhalarsınız ya da terk edersiniz. Yumurta atarak protesto yapan arkadaşlarımızı bu basit ve aciz yöntemleri kullandıkları için kınıyoruz. Hele ki 30 yıldır mülkiyeli olan 50 yaşındaki Hasan Hüseyin amcamızın masum öğrenci isyanlarının başını çekmesi, polise koltuk atması oldukça manidardır.”

DİĞER HABERLER
Propolis Mucizesi!

Okur, açıklamasının sonunda yumurtanın insan sağlığı açısından yararlarını anlattı.

Muğla Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi Zeynep Aslan ise kendi yazdığı “Yumurta” adlı şiiri okudu.


21 Aralık 2010. 13:05
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x