“Sağlığınızı Düşünürseniz, Hazır Kıyma Almayın”


“Sağlığınızı Düşünürseniz, Hazır Kıyma Almayın”

Çekme kıymalarda her türlü oyunun oynandığı iddia ediliyor
 
 Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder, çekme kıymalarda her türlü oyunun oynandığını iddia ederek, dökme hazır kıyma satışının önüne geçemediklerini söyledi.

Ejder, kanunen hazır kıyma satmanın yasak olmasına rağmen özellikle bazı marketlerde hala dökme hazır kıyma satıldığını belirtti.

Hazır kıymayı satabilmek için kıymanın üzerinde üretim ve son kullanma tarihinin mutlaka bulunması gerektiğini ifade eden Ejder, ”Kıyma her türlü hileyi kaldıran bir maddedir. Örneklerini gördük; soyanın her türlü işlevi, havucuna, suya varana kadar.her türlü madde  kıymaya katılıyor” dedi.

Vatandaşın o hazır kıymanın içerisinde neler olduğunu bilmediğini anlatan Ejder, şunları kaydetti:
”Vatandaş hazır kıymada oynanan oyunları, onun içerisinde ne olduğunu bilmiyor. Tarım İl Müdürlüğü yeterince cezaları veriyor ama tam denetim yapmıyor. Ceza vermekle bu iş olmuyor. O hazır kıymaların toplatılması, imha edilmesi lazım. Hazır kıyma satışını kanun yasak etmiş. Eğer yasaksa bana da ona da herkese yasak. Bir iş yerinde hazır kıyma varsa mutlaka bunun içeresinde bir hile vardır. Ayıbını örtmek için o kıymayı çekiyor. Eğer dürüstsen vatandaşın gözünün önünde çek, kıymasını ver. Devlet bunu yasaklamış, sen niye bu hazır kıymayı yapıyorsun?”

DİĞER HABERLER
Yöresel lezzet fuarı açılışı 30 metrelik kebapla yapıldı

KIYMANIN İÇERİSİNE BİR ŞEY KATILDIĞI RENGİNDEN ANLAŞILIR

Kıymaya bir şey katıldığının etin renginden anlaşıldığını ifade eden Ejder, konuşmasını şöyle sürdürdü:
”Ette siyahlanma oluyorsa o kıymanın içerisine mutlaka su katılmıştır. Kıymaya su katıldığı gün kıymayı daha parlak yapar ve yağsız görünür. Ancak bir gün ya da iki bekletilince kıymanın renginde siyahlanma olur. Tavuk taşlığı da kıymayı kıpkırmızı yapar, yağsız gösterir. Kelle eti, paça eti de katılıyor. Kıymanın içinde bir şey katıldığı zaman birkaç gün bekleyince kesinlikle renginden belli eder.”

Uzmanlar da kıymaya farklı ürünler katıldığı zaman hem tüketicinin aldatıldığını hem de kıymanın daha çabuk bozulmasına neden olduğunu bildirdi.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mükerrem Kaya, kıymanın içerisine bir şey katıldığı zaman çabuk bozulduğu için daha tehlikeli hale geldiğini belirterek, şunları söyledi:
”Kıymanın bozulması hızlanıyor. Özellikle dalak katılmışsa bozulma daha da hızlanır ve bu tehlikelidir. Kıymanın içerisine su, dalak, sakatat gibi şeyler katılırsa bozulma hızlanır ve patojenler ile mikroorganizmalar çabuk gelişir. Bu da insan sağlığını tehlikeye sokar.”


23 Aralık 2010. 09:59
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x