Türkiye’ye Gelemeyen Çuvalın Tanıkları Tazminatlarıyla ABD’de Sosisçi Oldu


Çuvalın Tanıkları Tazminatlarıyla  ABD’de Sosisçi Oldu

2003 yılında Türk askerlerinin başına çuval geçirmesi olayında ABD’li askerlere tercümanlık yapan Savaş Dalkılıç ve Tuncay Çelik, San Diego’da sosisli sandviç dükkanı açtı.

Vatan’ın  haberine göre; 4 Temmuz 2003’te Amerikan askerleri, Kerkük Valisi’ne suikast düzenleneceği ihbarı üzerine Irak Türkmen Cephesi’nin Kuzey Irak’taki ofisine baskın düzenledi. Bu sırada orada bulunan 11 Türk Özel Tim askerini başlarına çuval geçirerek gözaltına aldı.

Tarihe “Çuval Vakası” olarak geçen bu olay sırasında Türk askerlerinin Amerikalılar tarafından gerçekleştirilen sorgusunda tercüman olarak görev yapan Savaş Dalkılıç ve Tuncay Çelik, Türkiye’ye dönmeleri halinde hayatlarının tehlikede olacağını düşünerek Amerika’ya sığındı.

California Mahkeme kayıtlarına göre Çelik ve Dalkılıç, Amerika’da 3.5 aylık süreçten sonra iltica başvurularının kabulünün ardından ilk iş olarak Irak’ta kendilerini izinsiz olarak çalıştıran ve “can güvenliklerini tehlikeye atan” Titan adlı Amerikan tercümanlık şirketini dava etti.

Şirketin Türk vatandaşı olduklarını bile bile Süleymaniye’deki sorguda kendilerini kullanarak “hain” damgası yemelerine sebep olduğunu, Türk Dışişleri’nden Irak’ta çalışmaları için izin alacaklarını söylemelerine rağmen bunu yapmadıklarını, Irak’ta ABD üslerinden dışarı çıkmayacakları teminatını vermelerine rağmen sürekli sokakta çalıştırılarak hayatlarının tehlikeye atıldığını iddia etti ve 1 milyon dolar tazminat istedi. Mahkeme, tercümanların birçok gerekçesini haklı gördü ve istenilen miktarın altında da olsa tazminatı karara bağladı.

DİĞER HABERLER
Türk Mutfağı, Las Vegas Üniversitesi müfredatına giriyor

İkili, ruhsat kayıtlarına göre tazminat parasını almalarının ardından San Diego’da Talya adlı bir gıda şirketi kurdu ve HotDogs@428 isimli bir sosisli sandviç dükkanı açtı.

Amerikalılar arasında çok popüler hale gelen restoran, bölgedeki yemek siteleri tarafından 4 yıldızlı skorlarla değerlendirilince ününe ün kattı, önünde kuyruklar oluşmaya başladı.

Tercümanlar, 2005 yılında Associated Press ajansına “Türkiye’ye dönmeye korkuyoruz” diye demeç vermişti.


27 Aralık 2010. 09:22
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x