Veteriner Hekimler Toplum Sağlığının Teminatıdır


Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2013-11-02 15:36:19Z | http://piczard.com | http://codecarvings.com


BANA GÖRE

Veteriner Dr. H. Yalçın KÖKSAL

Veteriner Hekimler Derneği Genel Sekreteri

 

VETERİNER HEKİMLER TOPLUM SAĞLIĞININ TEMİNATIDIR

 

Değerli okurlarım, yazının başlığı bazılarınıza çok iddialı gelebilir. Sebebi ise Veteriner Hekimlik mesleğinin yeterince anlatılamamasıdır. Şüphesiz ki bu noktada biz meslek mensuplarının mesleğini icra etmenin çaba ve zorluklarının yanı sıra mesleğimizi yeterince anlatamamamız yatmaktadır.

Her yıl Nisan ayının son haftasında kutlanan Dünya Veteriner Hekimler Günü ‘nün dahi toplumsal farkındalık yaratacak seviyede etkinliklerle kutlanamadığı, sadece meslek camiamız içinde sınırlı  kaldığı bir gerçektir.

Sağlıklı yaşamın temeli, sağlıklı beslenmeden geçer. Sağlıklı beslenmenin temelinde ise özellikle gelişme çağındaki bireylerde hayvansal proteinlere ulaşmaktan  geçer. Zira proteinlerin ana yapısı aminoasitlerin hayvansal menşeyli olanlarını organizma kesinlikle dışarıdan almak zorundadır. Bunu da ancak hayvansal ürünlerden temin edebilir.

Bu ne demektir, süt, yumurta, kırmızı ve beyaz et gibi gıdaları tüketmek kaçınılmazdır. Ancak bunların sağlıklı hayvanlardan elde edilmiş ürünler olması son derece önemlidir. Peki sağlıklı hayvan elde edebilmek, elde edilen ürünlerin üretiminden, muhafazasına, dağıtımına  yani sofraya ulaşana kadar geçen sürecin teminatı Veteriner Hekimler değil midir?

Hayvanlardan ve hayvansal ürünlerden insanlara geçen sayıları 200 ün üstünde olan Zoonoz hastalıklarla mücadele eden ve insanların bu hastalıklardan korunması adına çoğu kez  kendi sağlığını ve yaşamını riske atan Veteriner Hekimler değil midir?

DİĞER HABERLER
Kırmızı Et Zamlandı

Dünyanın  sadece insanlara ait olmadığı tüm canlılara ait olduğu bilinci ile sokakta yaşayan veya yaban hayata ait hayvanların korunmasını ve tedavilerini  üstlenen meslek Veteriner Hekimlik mesleği değimlidir?

Gıda ve Çevre Güvenliğinin sağlanmasında görev alan meslektaşlarımızın amacı insanlarımızın korunaklı bir çevrede ve sağlıklı gıdaya ulaşmaları değimlidir?

Uzun bir eğitim sürecinde Anatomiden Farmakolojiye, Patolojiden İç Hastalıklarına, Cerrahiden Gıda Kontrol ve Teknolojisine, Doğum ve Jinekolojiden Hayvan Beslenme ve Beslenme Hastalıklarına, Suni Tohumlamadan Hayvancılık İşletme ve Ekonomisine, Biyo Kimyadan Su Ürünlerine, Fizyolojiden Bakteriyolojiye kadar eğitim ve pratik alan Veteriner Fakültesi mezunu olup Veteriner Hekim ünvanı olan meslek mensuplarının, 657 Sayılı yasa ile Sağlık Sınıfında kabul edilmiş olmasına karşın, sağlık sınıfı ile ilgili iyileştirmelerde çoğu kez kapsam dışında bırakılması nasıl izah edilebilir.

Böylesine yaşamsal öneme haiz bir meslek ve onun mensuplarının, dünyada özellikle gelişmiş ülkelerdeki Veteriner Hekimler kadar hatta gelişmekte olan ülke koşullarında onlardan  daha da fazla önemsenmesini beklemek hakkımızdır.

Bu vesile ile şimdiden Dünya Veteriner Hekimler Gününü kutlar saygılar sunarım.


7 Nisan 2016. 13:33
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x