Kırmızı Et Krizi Yemek Porsiyon Fiyatlarını Uçurdu


Et fiyatındaki artış lüks restoranların mönüsünü de uçurdu. Bir porsiyonun neredeyse çeyrek altınla yarıştığı restoranlar yine de dolup taşıyor.

Et fiyatları yükseldi, eyvah anguslar geldi; bir yanda pahalı yerli, bir yanda ucuz ithal, et tüketimi düşecek mi derken, lüks restoranlarda tüm bu endişelerden uzak porsiyonu altın değerinde pirzola satılıyor. Zengin kesimin en ünlü etçilerinden ‘Günaydın’ın süt dana pirzolaları buna en somut örnek. Gittik, yerinde gördük hatta tadına da baktık.

Günaydın’da altı aylık süt danalardan masaya sunulan pirzolanın porsiyonu 60 TL’ye mönüde yer buluyor, üstelik yok satıyor. Türkiye’nin en ünlü ve lüks restoranlarında da durum farksız. Sunset, Papermoon, Mikla gibi lüks restoranların mönülerindeki pirzola ve bonfileler yüksek fiyatlarıyla dikkat çekiyor. Ancak genel olarak ithal et kullanmadıklarının altını çizen lüks restoranlarda fiyatlar ne kadar yüksek olursa olsun masalar her daim kalabalık. 60 TL’den başlayan fiyatlarsa, bazı özel yemeklerde 100 TL’ye kadar çıkıyor.

Günaydın’ın İstinyePark’taki ‘Steak House’una girerken kapıda bizi ‘İthal et satmıyoruz’ tabelası karşılıyor. Neden diye soruyorum restoranın müdürü Bora Tufan’a. “Çünkü müşteri istemiyor, sağlık açısından da çekiniyor. Zaten biz de buna taraftar değiliz” diyor. Peki bu pahalı etler nereden geliyor, bir porsiyona 60 TL ödeyen müşterinin eli cüzdanına giderken hiç mi titremiyor? Tufan, şöyle açıklıyor:

DİĞER HABERLER
Yeşil Hafta endişeli başladı

“Bizim Tekirdağ ve Gönen’de iki çiftliğimiz var. Etlerimiz buradan geliyor. Özel üretim fiyatı bu kadar yükseltiyor. Aynı porsiyonu 70 TL yapsak yine gelmeye devam ederler.” Gerçekten de Günaydın’da neredeyse tüm masalar dolu. Masaların son dönem müdavimleri ise, Gülben Ergen, Tamer Karadağlı, Pınar Altuğ, Ferit Şahenk, Ümit Boyner gibi iş ve sanat dünyasının ünlü isimleri.

Hazır İstinyePark’a gelmişken ünlü restoran Masa’ya da uğruyoruz. Mönüde 35-60 TL arasındaki pirzola ve bonfileler göz kırpıyor. İstanbul’da ‘steak house’ konseptinde hizmet veren Etçii, Meyra Steak House ve Dükkan’da da fiyatlar ortalama 45-60 TL arasında. (Radikal)


2 Ocak 2011. 10:31
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x