Deprem Karıncaları Türkiye’ye Geliyor


Almanlar, yer sarsıntıları daha iyi hissedildiği için, karıncalarla yaptıkları çalışmalara Türkiye’de devam etmek istiyor

Alman bilim adamı Ulrich Schreiber, Almanya’nın Eiffel bölgesinde karıncalarla ilgili olarak yaptığı deprem araştırmalarını, yer sarsıntılarının daha iyi hissedildiği gerekçesiyle Türkiye’de devam ettirmek istiyor.

Die Welt gazetesinin haberine göre Schreiber, Almanya’da orman karıncalarının yuvalarını Kuzey Ren Vestfalya ve Rheinland-Pfalz eyaletlerindeki fay hattı boyunca oluşturduğunu, ancak 24 saat boyunca karıncaları kameralarla izlemelerine rağmen yer sarsıntılarının yeteri kadar şiddetli olmaması sebebiyle araştırmalarında iyi sonuçlar alamadıklarını belirtti.

Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda ise yer sarsıntılarının daha fazla hissedildiğine dikkati çeken Schreiber, bu nedenle çalışmalarını Türkiye’ye kaydırmak istediğini kaydetti.

FAY BOYUNCA YUVALANIYORLAR

Schreiber, orman karıncalarının, yuvalarını fay hatları boyunca kurduğunu ve fay hattı yarığından çıkan gazlarla yuvalarını ısıttığını anlatarak, karıncaların karbondioksit gazını koklayabilecek yeteneğe sahip olduğunun tahmin edildiğini söyledi.

Fay hattında hareketlenmeler olduğu zaman meydana gelen depremlerden önce ve sonra ortaya çıkan gaz miktarının ve gazın bileşiminin değişmesi nedeniyle, bu değişime çok duyarlı olan karıncalarda aşırı hareketlenmenin görüldüğünü ifade eden Schreiber, karıncaların belirli bir günlük ritme sahip olduğunu, ancak deprem öncesinde ve sonrasında karıncaların ritminde farklılıkların ortaya çıktığını kaydetti.

DİĞER HABERLER
Su ürünleri üretici örgütleri,AB mevzuatına uygun örgütlenme yapısına hazırlanacak!...

Artçı sarsıntılarda da karıncaların benzer hareketlilik gösterdiğini belirten Schreiber, karıncaların sadece yer altından çıkan gaza değil, deprem öncesindeki elektromanyetik ve mikro sismik akustik sinyallere de duyarlı olduğunun tahmin edildiğini, bu sinyallerin şimdiye kadar insanlar tarafından ölçülemediğini söyledi. AA

Karıncalar yaşlanınca emekliye ayrılıyor 

Yaprak kesen karıncaları inceleyen araştırmacılar, yaşlanan karıncaların ’emekliye ayrıldığını’ gözlemledi. 
    
ABD’deki Oregon Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, karıncaların yaşı ilerledikçe dişlerinin aşındığını belirtiyor. Dişleri aşınan karıncaların başka işler yapmaya başladığı belirtiliyor.Hayvanlar dünyasının çiftçileri olarak da bilinen yaprak kesen karıncalar, vücutlarının 50 katı ağırlığında yaprak parçalalarını kesip taşıyabiliyorlar.Karıncıların sıra halinde yuvaya taşıdıkları yapraklar, burada koloniyi besleyen mantarın büyümesi için gerekli zemini oluşturuyor.Ancak karıncaların keskin çeneleri yaşlanmayla aşınıyor.

Yaşlanan karıncalar, yaprak kesmeyi gençlere bırakıyor ve başka işler yapıyor.Yaşlı karıncaların yaptığı işler arasında yaprak taşımak da var.Araştırma, bu şekilde organize olmuş hayvan topluluklarının üyelerinin değişikliklere uyum sağladığını, fiziksel güçleri azaldığında bile, yararlı olmaya devam ettiklerini gösteriyor.


7 Ocak 2011. 10:07
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x