G-20 Ülkelerinin Ana Konusu Gıda Yüksek Fiyatları


G-20 ülkeleri, gıda ve enerjide türev işlemlerinde şeffaflığın nasıl düzeltileceğini konuşacak.

SEUL – G-20 ülkeleri, artan gıda fiyatlarına çözüm bulmak için emtia bağlantılı türev işlemler dahil alınacak önlemleri değerlendireceği bildirildi.

Geçen yıl kasım ayında G-20 zirvesine ev sahipliği yapan Güney Kore’nin G-20 yetkilisi Rhee Chang-yong, Paris’te yapılacak zirveden önce gıda güvenliği sorunlarını çözmek için küresel işbirliğini düzeltmeyi amaçlayan G-20’deki çalışma gruplarında görüşmelerin yapıldığını söyledi.

Görüşmelerde, gıda ve enerjide türev işlemlerinde şeffaflığın nasıl düzeltileceği, gıda maddelerinin bioyakıt olarak kullanılmasının uygun olup olmadığı ve bazı ülkelerin uygulamaya koyduğu ticari kısıtlamalar konusunda nasıl işbirliği yapılacağı konularının ele alındığını belirten Rhee, “Fransa gıda güvenliği üzerinde duruyor. G-20’nin eski ev sahibi olarak fiyat oynaklığı sorunuyla enine boyuna ayrıntılı olarak ilgilenmek istiyoruz” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de Dünya Bankasına yıl sonunda yapılacak G-20 zirvesinden önce gıda fiyatlarının etkileri konusunda acil araştırma yapması çağrısında bulundu.

BM Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) gıda fiyatlarının geçen yıl aralık ayında tüm zamanların en yüksek seviyelerine yükseldiğini ve değişken hava koşulları nedeniyle daha fazla artabileceğini açıklamıştı. Açıklamada, gıda fiyatlarındaki yükselişin 2008 yılında bazı ülkelerde ayaklanmalara yol açan gıda fiyatlarındaki artış seviyelerini geçtiği belirtilmişti.

DİĞER HABERLER
Ege’de tarım ürünleri ihracatı yüz güldürüyor

Uzmanlar, artan gıda fiyatlarının enflasyonu körükleyerek, korumacılığa ve ayaklanmalara yol açarak sosyal ve ekonomik istikrarsızlığa yol açmasından endişe ediyor.

Cezayir’de başkent Cezayir dahil birkaç kente dün yüzlerce genç gıda fiyatları ve işsizliği protesto için polisle çatıştı.

Asya’da Çin ve Hindistan dahil birçok ülkede gıda fiyatları enflasyonu çift haneli rakamlara ulaşmış durumda. Çin, tüketiciler için istikrarlı fiyatları sağlamak amacıyla fiyat kontrolü uygulamaya başlarken, bugün de Etiyopya benzer önlemlere başvurdu.aa


7 Ocak 2011. 16:23
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x