Wikileaks’ten Bu Kez GDO İle İlgili ABD’nin Planları Çıktı


Wikileaks’ten Bu Kez GDO İle İilgili ABD’nin Planları Çıktı

Dr. Çağla Yüksel Kaya Kuyululu

ABD büyükelçiliklerinin gizli iç yazışmaları genetiği değiştirilmiş tohumlara karşı duran ülkeler için bir “misilleme” listesi yapılmasını  tavsiye ediyor.

Yeni yayınlanan Wikileaks gizli iç yazışmaları, ABD’nin Paris Büyükelçiliği Vaşington’a genetiği değiştirilmiş tohumlara karşı çıkan Avrupa Birliği ülkelerine karşı askeri tarzda bir ticari savaş açılmasını önerdiğini gösteriyor.

Özellikle 2007 sonlarına doğru Fransa’nın Amerika kökenli uluslararası bir biyoteknoloji şirketinin ürettiği genetiği değiştirilmiş mısır çeşitlerini yasaklamasının ardından eski ABD Başkanı George Bush’un arkadaşı ve eski iş ortağı olan Büyükelçi Stapleton Vaşington’dan AB’yi ve özellikle de GD’li tohumların kullanımını destekleme ülkeleri cezalandırmasını talep etmiş.

Yayınlanan bazı yeni iç yazışmalarda ise dünya genelinde ABD’li diplomatların stratejik yönetim ve ticari zorunluluk olarak GD’li tohumlar için baskı yaptıkları görülmektedir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki pekçok Katolik piskoposun tartışmalı olan bu tohumlara şiddetle karşı çıkmaları ise ABD’nin Papa’nın danışmanlarına daha büyük baskı uygulamalarına sebep olmuştur. Vatikan’daki ABD Büyükelçiliğinin iç yazışmalarında, ABD Papa’nın uzun süren lobi faaliyetlerinden sonra bu tohumları desteklediğine inandığı fakat bu desteğini açıklamamış olmasına ise sitem ettiği belirtilmektedir.

DİĞER HABERLER
Türkiye'de Kırsal Kalkınma 18: Tarımsal Sit Alanları

İç yazışmalarda geçen cümlelerde Vatikana konu hakkında baskı yapmak için fırsatların bulunduğunu  ve bu sayede Avrupa ve gelişmekte olan ülkelerdeki nüfusun önemli bir kısmının etkilenebileceği de ifade edilmiştir.

Bunlara ek olarak kamuoyuna açıklanan gizli iç yazışmalar ABD’li diplomatların doğrudan GDO teknolojisi üreten Amerikalı firmalarla çalıştıklarını ve yüksek düzeyde ABD hükümeti müdahalesi sayesinde İspanya’nın tarımsal biyoteknoloji konusundaki pozisyonunun etkilendiğini, ve hatta ABD ile İspanya’nın AB’yi biyoteknoloji yasasını güçlendirmemeye ikna etmek için çok sıkı çalıştıklarını ve ABD’nin İspanya’nın biyoteknoloji raporu daha yayınlanmadan AB’deki oylamada nasıl oy vereceğini bildiğini ileri sürüyor.


7 Ocak 2011. 17:49
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x