Ukrayna, Hastalık Nedeniyle Fransa’dan Piliç Eti Alımını Durdurdu


Ukrayna Devlet Veteriner Komitesi’nden yapılan açıklamada, ülkeye Fransa’nın Brittany bölgesinden yapılan tavuk ithalatını durdurduğu bildirildi.  
 
Uluslararası Hayvan Hastalıkları Ofisi (OIE) tarafından yapılan resmi açıklamada, Brittany’nın Cote d’Armor ilinde kanatlılarda Newcastle hastalığı vakaları görüldüğü belirtildi. Devlet Veteriner Komitesi, Fransa’da kanatlılarda görülen salgın hastalık nedeniyle Fransa’dan tavuk ithalatına yasak getirdi.

Öte yandan Fransa’dan gelen tüm diğer ürünlerin de aynı şekilde Ukrayna devlet veteriner servisinin incelemesi akabinde ülkeye girişine izin verilecek.

Ukrayna, 5 Ocak tarihinde de Rusya’dan et ithalatını başka bir salgın hastalık nedeniyle geçici bir süreliğine durdurmuştu.

Newcastle hastalığı
(Yalancı Veba)

Kanatlı hayvanların solunum,sindirim, ve sinir sistemini etlileyen çok bulaşıcı vede öldürücü insanlara geçebilen bir hastalıktır. İnsanlarda konjuktivit adı verilen göz rahatsızlığına neden olur. Solunum,sindirim ve sinir sistemlerinde bozukluklar oluşturan hastalığın nedeni bir virus olup dezenfektan maddelere karşı oldukça dayanıksızdır.

Virus Kuşunuzun vucuduna oldukça kolay bir şekilde ve her yoldan girebilir. (solunum sindirim deri göz gibi)

Hasta olan hayvanlardan etrafa virus vücut atıkları ile yayılır. Hasta hayvanın nefesi,dışkısı,kanı,tüyü yani aklınıza gelebilecek hertürlü atıklarıyla çevreye yayılır. Bulaşmada en önemli faktör de havadır. Temas yoluylada virusun bulaşması mümkündür.

DİĞER HABERLER
Sandy Fırtınası Güllüoğlu'nu da Vurdu New York'u Baklavasız Bıraktı

Bu hastalıkta kuluçka süresi yani etkenin alınmasından sonra hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasına kadar geçen süre 2-15 gün arasında değişiklik gösterir. Hastalık aniden başlar Bitkinlik solunum sayısında artma iştahsızlık kanatların aşağıya düşmesi tüylerin kabarması sulu yeşil bir ishal burun akıntısı vede bazan dışkısında kan görülmesi gibi belirtiler gösterir Belirtilerin başlamasından kısa bir süre sonra malesef ölüm oluşur. Hastalık döneminde vucut ısısı artar ve ölüme yakın dönemde bunun aksine normalin altına düşer . Hasta hayvanlarda Sara benzeri kasılmalar ve spazmlar kanat ve bacaklarda felçler şekillenir. Yumurta tavuklarında yumurta verimi düşer

Hastalığın ilaçla tedavisi yoktur. Yapılabilecek tek şey sağlıklıyken hayvanınızın aşılı olmasını sağlamaktır. En önemli konu hayvanınızın hastalanmasına engel olmaktır. Bunun için temizlik ve hijyen kurallarına uyulması kafese yabanci bir kuşun hemen konmaması genel temizlik kurallarına uyulması gerekir.


8 Ocak 2011. 15:03
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x