Bakan Eker, ‘Türkiye’nin Tohum’da Dünyanın En ileri Ülkelerinden’


Tarım Bakanlığı, tohumdaki ‘kara propaganda’yı silmek için harekete geçti. Bakanlık 10 milyon adrese broşür göndererek halkı bilgilendirecek.

Tohumla ilgili olarak pek çok yanlış bilginin kamuoyunda yoğun tartışmalara neden olması üzerine Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ‘sanal atağa’ geçti. “Şehir Efsaneleri’nin Gölgesinde Tohumda Yanlış Bilinenler” adıyla hazırlanan broşür, bugünden itibaren Bakan Mehdi Eker’in mail adresinden 10 milyon adrese gönderilecek. Broşürlerin gönderiminin tamamlanmasının bir haftayı bulacağı tahmin ediliyor. Tohum broşürünün kağıt versiyonu da basılacak. Bakan Eker’in kaleme aldığı önsözde tohum ve tohumculuk gibi çok önemli bir konuda eksik ve yanlış ‘bilgiye’ dayalı ‘haberler’in, daha kötüsü kasıtlı çalışmaların ülkenin tarım ve tohumculuk sektörüne büyük zararlar verdiği belirtildi. Eker’in önsözünde “Merak etmeyin, tohumda da işler yolunda” mesajı verdiği broşürde “İsrail’den 27 milyon dolarlık tarım ürünü ithaline karşılık 142 milyon dolarlık ihracatımız  ‘efsaneler’e verilecek en iyi cevap” denildi.     

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, ‘Genleri ile oynanmış İsrail tohumlarının, Türk tarımını bağımlı hale getirdiği ve sağlığı da tehdit ettiği’ yolundaki haberlere karşı harekete geçti.

Eker, Türkiye’nin tohum konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu, bu durumun aleyhinde ‘şehir efsaneleri’ oluştuğunu, ‘kara propaganda’ yürütüldüğünü savunup ‘sanal dünya’da atağa kalktı. Kendi imzasıyla hazırlattığı broşürleri bugünden itibaren 10 milyon kişiye e-postayla gönderecek olan Eker, ‘İsrail tohumlarının payı sadece yüzde 6. İddialar şehir efsanesi’ diyecek. E-posta seferberliği sadece çiftçilere yönelik değil. Sade vatandaşlardan sivil toplum örgütlerine, üniversitelerden sektör temsilcilerine kadar milyonlarca kişiye tek tek broşürler atılacak. Tarım Bakanlığı çalışanlarının da seferber olacağı e-posta çalışmasının bir hafta süreceği tahmin ediliyor. Vatandaşlara gönderilecek broşürler, fiziki olarak da basılarak dağıtılacak.

DİĞER HABERLER
Okul Sütünde İhale Tarihi Belli Oldu

‘ŞEHİR EFSANESİ’

‘Şehir Efsanelerinin Gölgesinde- Tohumda Yanlış Bilinenler’ başlığı taşıyan broşürlerde, tohumculuk konusunda atılan adımları anlatan Eker, şu mesajları veriyor:

‘KORUMA’ VE ‘PROJE’ DÖNEMİ

Ekim 2010 itibarıyla ıslahçı haklarının korunması ile ilgili 441 başvuru yapıldı. 212 bitki çeşidi koruma altına alındı. 4-5 yıl içinde Türkiye’nin hibrit sebze tohumluklarında üretimi yüzde 10’lardan yüzde 35’lere çıktı. Bu oran; açıkta yetiştirilen sebze tohumluklarında yüzde 60-70’lere, bazılarında yüzde 90’lara ulaştı. Hububatta ise ülkemiz tamamen kendi çeşitlerini kullanıyor.

Türkiye’nin 2002’deki toplam tohumluk üretimi 145 bin ton iken, 2009 yılında bu oran 385 bin tona çıkarak, yüzde 165’lik artış sağlandı. Arpa tohumluğunda yüzde 726, çeltikte yüzde 289, buğdayda yüzde 184, sebzede yüzde 121, ayçiçeğinde yüzde 103, mısırda yüzde 82 üretim artışı oldu. İzmir ve Ankara’daki gen bankalarında toplam 2 bin 500 türde 62 bin 210 adet tohum örneği muhafaza altında. Son sekiz yılda yurtiçi ihtiyacını karşılayan Türkiye, ilave olarak 350 milyon dolarlık da tohum ihracatı gerçekleştirdi.

İSRAİL’İN PAYI YÜZDE 6

Son 8 yılda tohum ithalatı yüzde 57 artarken, ihracatı da yüzde 169 arttı. Kamuouyunda bilinenin aksine Türkiye’nin tohum ithalatında İsrail sadece yüzde 6’lık bir paya sahip. Yine İsrail’den 2009 yılında yapılan 27 milyon dolarlık tarım ürünü ithaline karşılık 142 milyon dolarlık tarım ürünü ihracatımız olduğu gerçeği, ‘efsaneler’e verilecek en iyi cevap.

DİĞER HABERLER
Tohum Köleliğine ve Gıda Diktatörlüğüne Hayır...!

YÖK Başkanı da tepki göstermişti

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan da, ABD ve İsrail’in ürettiği GDO’lu ürünlerle 20 yıl içinde bir milleti yok edebileceğini söylemişti. Özcan, ‘Ülkemizde yetiştirilen domates ve buğdayın tohumlarının büyük bir kısmı, Amerika ve İsrail’den geliyor’ diye açıklamada bulunmuş, önerisiniyse şöyle yapmıştı: ‘Tohumculukla ilgili bir araştırma enstitümüz olsa, buna birkaç üniversitemiz öncülük etse fena mı olur?’


10 Ocak 2011. 11:45
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x