Doğal Afete Tarım Sigortası Prim Desteği Verilecek


Tüm riskler için sigorta priminin yüzde 50’si oranında prim desteği verilecek.
        
ANKARA – Tarımsal faaliyetlerde, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını gibi riskler Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınacak ve tüm riskler için sigorta priminin yüzde 50’si oranında prim desteği verilecek.

Bakanlar Kurulu’nun, “Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler ve Bölgeler ile Prim Desteği Oranlarına İlişkin Kararı” Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, bitkisel ürünler için dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ek riskleri paket halinde, ayrıca, açık alanda yetiştirilen meyveler için bu risklere ilave olarak, isteğe bağlı don riski (çiçeklenme evresi dahil), Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilerin, mevcut arazi bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınacak.

Seralar için dolu ana riski ile birlikte, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, kar ve dolu ağırlığı ile sel ve su baskını ek riskleri paket halinde, Örtü Altı Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilerin, mevcut arazi, sera ve ürün bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınacak.

DİĞER HABERLER
AB Tohumculuk Sektöründeki Gelişmeler

Kapalı sistemde üretim yapan, bio-güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış tesislerde yetiştirilen kümes hayvanları, soy kütüğü, önsoy kütüğü ve Hayvan Kayıt Sistemine (Türkvet) kayıtlı olan süt ve erkek besi sığırları için ölüm riski de sigorta kapsamına alınacak.

Denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünleri için ölüm riski de Su Ürünleri Kayıt Sistemine kayıtlı yetiştiricilerin bilgileri dikkate alınarak teminat altına alınacak.

Prim desteği

Karar kapsamında belirlenen tüm riskler için 2011 yılında, sigorta priminin yüzde 50’si oranında prim desteği verilecek.

Ayrıca, çiçeklenme evresinin don riski kapsamına alınması, risk maliyetindeki artışlar ve çiftçinin ödeyeceği prim de dikkate alınarak, verilen prim desteğine ilave olarak, sadece don riski primine 3’te 1 oranında ek prim desteği, Tarım Sigortaları Havuzuna bütçenin ilgili tertibinden aktarılarak karşılanacak.

Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’da belirtilen gecikme zammının oranları dikkate alınarak hesaplanan kanuni faizi ile birlikte geri alacak ve haksız yere prim desteği alan üreticiler 5 yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlanamayacaklar.

Bu karar 1 Ocak 2011 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girecek./aa


13 Ocak 2011. 13:37
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x