Kuluçka Hijyeni ve Oturum Planı


541789_454979501252471_1570456088_n

 

Kuluçka Hijyeni ve Oturum Planı

 

Prof. Dr. F. Tahir Aksoy

 

 

 

Düzgün olarak planlanmış birkuluçkahane birbirinden ayrılmış aşağıda bildirilen beş ayrı bölümden meydana gelmelidir.

Yumurta kabul ve ayırma odası

Yumurta temizleme ve depolama odaları

Gelişim makineleri odası

Çıkım makineleri ve civciv işlem odaları

Yıkama ve atıkların çıkarıldığı oda.

_DSC0135

Kuluçkahanenin tüm bölüm ve odaları kolay temizlenebilir ve kolay dezenfekte edilebilir olmalıdır.

 

Kuluçkahane içerisinde küf, bakteri ve virusların etrafa yayılmaması için işçi ve yumurta civciv hareket yolları önceden belirlenmeli, bu hareketler daima yumurta kabul yerinden, civciv çıkış yerine doğru olmalıdır. Kuluçkahane içerisine giriş ve çıkışlar kontrol altında olmalı, çalışanların yalnız kendi bölmelerinde görev yapması sağlanmalıdır.Kuluçkahaneye yabancı kişiler sokulmamalı, çok gerekli ise özel giysiler ile girmelerine izin verilmelidir.Kuluçkahanede çalışanlar, işe başlamadan önce gerekli ise duş almalı, dahili temiz giysiler, ayakkabılar giymeli, ellerini yıkayıp dezenfekte etmelidirler. kuluçkahane içerisinde, her bölümde el yıkama ve dezenfekte etme olanağı sağlanmalıdır.

 

Her kuluçka çıkımından sonra, çıkım makineleri, arabalar, tavalar, çıkım ve civciv işleme odası yıkanıp dezenfekte edilmelidir..Kuluçkahane içindeki tüm oda ve bölümler gün aşırı yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir. Kağıt kutu ve tepsiler yeni olarak ve bir defa kullanılmalı, plastik kutu ve tepsiler her kullanımdan sonra yıkanıp dezenfekte edilmelidir. Araba ve kasalar her kullanımdan sonra yıkanıp dezenfekte edilmelidir.

DİĞER HABERLER
Türkiye’nin et ve süt üretiminde nasıl bir risk var?

 

Periyodik olarak bazı günler, temizlik ve dezenfeksiyon yapıldıktan sonra yer, duvar, kısa, makine yüzeylerinde, havada çalışanların ellerinde,küf, bakteri aranmalıdır. Çalışanların Salmonella etkenleri ve diğer adi bakterileri taşıyıp taşımadıkları yılda birkaç defa test edilmelidir. Laboratuvar sonuçlarına göre, temizlik işlemlerinin yapılış şekli yeniden gözden geçirilmelidir. Bazı bakteriler yönünden taşıyıcı durumda (portör) olan personelin, çalıştığı bölmenin değiştirilmesi sağlanmalı ve bu kişiler özellikle yumurta dizme ve geliştirme makineleri bölmelerinden uzaklaştırılmalıdır.        Kuluçka makinelerinde, yumurta embriosu gelişirken, çeşitli küf, bakteri ve virusların da kolayca üreyip çoğalabileceği unutulmamalıdır.

 

Kuluçkahane artıkları, çoğu kez, kuluçkahanelerin kirlenmesine yol açan en önemli faktörlerden birisidir. Civciv çıkmayan yumurtalar, ölü civcivler ve diğer artıklar, her çıkım sırasında özel plastik bidonlara doldurulmalı ve bu bidonlar ile en kısa zamanda kuluçkahaneden uzaklaştırılmalıdır. Özellikle rendering tesisi olan işletmeler, bu artıkları değerlendirerek hem bir değer elde etmiş hem de pislik odaklarını yok etmiş olabilirler.Kuluçkahane içerisine pislik taşıyan en önemli faktörlerden birisi de fare, sinek gibi canlılardır. Bu konuda da gerekli mücadele yapılmalıdır.

 


30 Temmuz 2016. 12:03
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x