Domuz Gribi Hastalığında Yeni Gelişme


Geçen yıl yaşanan salgın sırasında domuz gribine yakalanan dokuz hastayla yapılan çalışmada, hastalığın dönemsel grip ya da grip aşısı ertesinde çok nadir görülen antikorlara rastlandı.
Journal of Experimental Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, domuz gribine neden olan H1N1 virüsünü yenmek, diğer grip türlerinin bir kısmına neden olan virüslere karşı antikor üretmeyi sağlayabilir.

BBC Türkçe’nin haberine göre, araştırmacılar, bu antikorlardan beşinin son on senenin tüm dönemsel H1N1 tipi gripleriyle mücadele edebileceğini tespit etti.

Antikorlar, ayrıca 1918 yılında 50 milyon kişinin ölümüyle sonuçlanan “İspanyol gribi” virüsüne ve kuş gribine karşı da etkili.

Araştırmacılara göre, “normalin üzerinde” güçlü antikorların, vücut yeni virüsle mücadele etmeye çalışırken, eski virüslere dair hafızasını kullandığında ortaya çıktı.

Evrensel aşıya doğru

Doktorlar, bu bulguyu herhangi bir grip türüne karşı korma sağlayabilecek evrensel bir aşı üretiminde kullanmayı hedefliyor. Grip araştırmacıları için böyle bir aşı yüksek önem taşıyor.

Araştırmacıların çoğu şimdiden her sene yaşanan grip türünü tahmin edip, ona göre aşı üretmek çabasını önleyecek, genel etkinliğe sahip böyle bir aşı için testlere başlamış durumda.

H1N1 virüsü üzerine yapılan son araştırmaların koordinatörü doktor Patrick Wilson, geçen sene 60 milyon kişiyi etkileyen virüsün, araştırmacılar için önemli bir fırsat sunduğunu söylüyor.

DİĞER HABERLER
İlaçlamada İzin Zorunluluğu Getirildi

Wilson, “bu durum tek bir aşının tüm grip türlerine karşı bağışıklık sağlayabileceğini gösteriyor. Bizi şaşırtan, sık karşılaşılan grip virüslerinden bu kadar farklı bir virüs türünün, bizi genel uygulanabilirliği olan bir aşıya götürebileceği oldu” diyor.

Bir sonraki aşamada ise, geçen sene domuz gribi aşısı olan ve grip olmayan kişilerin, bu üstün bağışıklığa sahip olup olmadıkları test edilecek.

Ancak bulunacak yeni aşının gereken testlere tabi tutulup, kullanılmaya başlanmasının en az beş yıl süreceği düşünülüyor.


15 Ocak 2011. 09:42
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x