Soğan ve Sarımsak Fiyat Sınırlarını Zorluyor


Geçtiğimiz yıl fiyatıyla adından çok söz ettiren sarımsak, ülke ihtiyacının yüzde 25’inin karşılandığı Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde geçen haftalarda 7 liradan alıcı bulurken, piyasada ürünün azalmasıyla 10 lira sınırına yaklaştı

Daha önceki yıllarda üreticisinin satışıyla masrafını bile karşılayamadığı sarımsak, bu sezon yüzleri güldürdü.
Taşköprülülerin, ‘beyaz altın’ olarak nitelediği sarımsak, ilçede 38 yıldır kurulan ve sadece sarımsağın satıldığı pazarda bu hafta 9,3 liradan alıcı buldu.

Daha önceki yıllarda üreticisine zarar ettiren, hatta Taşköprü’de bile satış fiyatı masrafının altında kaldığı için derelere dökülen sarımsak, bu sezon 4-5 liradan satılmaya başlarken, piyasada ürünün azalmasıyla fiyatı her geçen gün artmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz haftalarda 7 liradan alıcı bulan iri sarımsak, bu hafta kurulan pazarda 9,3 liradan işlem gördü. Pazarda orta boy sarımsak 5-7 lira arasında satılırken, küçük sarımsak ise 4-5 liradan alıcı buldu.

ÜRETİM AZALDI

Taşköprü Ziraat Odası Başkanı Murat Çelik, sarımsağın bu yıl ‘hak ettiği fiyata’ ulaşmasını iki ana nedene bağladı.

En büyük nedenin önceki yıllarda zarar eden sarımsak üreticisinin bu yıl üretimi azaltması ve alternatif ürünlere yönelmesi olduğunu öne süren Çelik, ikinci nedenin ise hasat zamanındaki şiddetli yağışların sarımsağa zarar vermesi olduğunu söyledi.

DİĞER HABERLER
Sunar Grup Ayçiçek Yatırımında Hız Kesmiyor

Çelik, Taşköprü’nün her yıl 18-22 bin ton arasında ürettiği sarımsakla Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 25’ini karşıladığını, ancak bu iki nedenden dolayı üretimin bu yıl 16 bin ton civarında gerçekleştiğini belirterek, talep olması halinde ilçenin 60 bin ton sarımsak üretebilecek kapasitede olduğunu ifade etti. (AA)
 
‘İhracat devam ederse
kuru soğanın kilosu 8 lirayı bulur’
 
Büyükşehir hallerinde kilosu 2 liraya, market ve pazarlarda ise 3 lirayı bulan kuru soğanın fiyatının daha da artabileceği bildirildi. İhracat sebebiyle soğanın fiyatının arttığını belirten Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman, “Eğer ihracaat devam ederse geçen yıl kilosu 8 liraya kadar yükselen kuru soğan yine aynı fiyatı yakalayabilir.” dedi.
 
Geçtiğimiz yılın son aylarında domateste görülen rekor fiyat artışı bu kez kuru soğanda yaşanıyor. Bir süre önce pazarda kilosu 50 kuruşa kadar inen kuru soğanın, ihracatın başlamasıyla pazar ve marketlerdeki fiyatında da artış gösterdi. Halen Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali’nde soğanın kilosu 1.80 liradan, Bursa Hali’nde ise kilosu 2 liraya kadar yükseldi. Yeni ürünün kısa bir süre önce çıkmasına rağmen depolardaki soğun stoğunun önemli bir bölümü ihracaat ediliyor.

DİĞER HABERLER
Tekirdağ'da 600 bin dekar arazi hasar gördü

Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman, pazar ve marketlerde kilosu 2,5 -3 liradan satılan soğanın, ihracat devam etmesi halinde fiyatının daha da artacağını söyledi. Çakman, soğanın üretim merkezi olan Karacabey ve Polatlı’daki depolardaki soğanın durumuna göre fiyatların seyredeceğini kaydetti. Çakman, açıklamasında şöyle dedi: “Şu anda ihracat sebebiyle kuru soğanın fiyatı arttı. Lojistik fiyatalarına göre haldeki fiyatlar market ve pazara yansıyor. Temel gıdalardan birisi olan soğan ihracat sebebiyle artış gösterdi. Halen pazarlarda 2 -2,5 lira arasında soğan satılıyor. Don olayları olmazsa diğer kış sebzeleri artmaz. Ama havalar don yaparsa diğer kış sebzeleri de artabilir. Ama soğandaki artış ihracata göre şekillenecek. Çünkü sebzelerde arz talebe göre fiyatlar şekilleniyor. Geçen yıl soğan 8 liraya kadar çıkmıştı, bu sene ihracat sürerse aynı fiyatları görebilir.” cihan


16 Ocak 2011. 17:58
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x