Kütahya’da Şap Alarmı İlan Edildi


Kütahya’nın Simav ilçesinde bazı hayvanlarda şap hastalığı tespit edilmesinin ardından, il genelindeki tüm hayvan pazarları geçici olarak kapatıldı.

Kütahya’nın Simav ilçesinde iki beldedeki bazı ahırlarda bulunan büyükbaş hayvanlarda şap hastalığı tespit edilmesinin ardından hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla il genelindeki tüm hayvan pazarları geçici olarak kapatıldı.

Alınan bilgiye göre, Simav İlçe Tarım Müdürlüğü görevlilerinin, Akdağ ve Yeşildere beldelerindeki üç ahırda büyükbaş hayvanlarda şap hastalığı tespit etmesinden sonra karantinaya alınan ilçeye hayvan giriş çıkışları yasaklanmış, dezenfeksiyon ve aşılama çalışmalarına başlanmıştı.

Hastalığın il merkezi ve diğer ilçelere yayılmasını engellemek amacıyla karantina önlemlerini genişleten İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu, hastalık riski ortadan kalkıncaya kadar il genelindeki tüm hayvan pazarlarının kapatılmasına karar verdi.

İl merkezi ve ilçelerde belediye hoparlörleri aracılığıyla duyuru yapılarak, karantina önlemleri hakkında vatandaşlar bilgilendirildi.

Kütahya’nın bazı ilçeleri ve bazı komşu illerde şap hastalığımihraklarının ortaya çıkmaya başladığı belirtilen duyuruda, ”Ayrıca ülkemizde uzun yıllar görülmeyen şap hastalığı Asia 1 tipi virüsün ülkemiz sınırlarında görülme riskinin artması ve söz konusu virüs tipinin ilimizde yayılması halinde çok ciddi ekonomik kayıplara yol açabileceği dikkate alınarak, tedbir olarak Kütahya İli Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu tarafından ikinci bir duyuruya kadar ilimizdeki tüm hayvan pazarları kapatılmıştır” denildi. AA

DİĞER HABERLER
Manisa Hayvancılığı Sempozyumu

Trakya’da hayvan hareketleri kısıtlandı

Bulgaristan’da görülen şap hastalığına karşı Edirne’nin İpsala ilçesinde muhtarların katılımı ile bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Trakya’da hayvan hareketlerine kısıtlama getirildi.

İpsala ilçe Tarım Müdürlüğü’ndeki toplantıya, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz, Hacı Beldesi Belediye Başkanı Cevdet Karagöz, İlçe Tarım Müdürü Akif Şaban Gündüz, İpsala merkez, belde ve köy muhtarları ile diğer ilgililer katıldı.

Veteriner Hekim Aykut Koç, Bulgaristan’da görülen şap hastalığı nedeniyle hayvan hareketlerine kısıtlama getirildiğini belirterek,şunları söyledi:”Bulgaristan’ın Türkiye sınırında domuzlarda görülen şap hastalığından dolayı Trakya Bölgesi’nde hayvan hareketleri kısıtlanarak, herhangi bir şap hastalığının dağılmasını önlemek amacındayız.

Bunun içinde bütün Trakya bölgesinde damızlık hayvan hareketleri sınırlandırıldı. Sadece mezbahalara rapor veriliyor. Menşeşaadetnamesi yazılırken sadece mezbaha ismi yazılarak izin verilebilecek.

Köyler arasında hayvan hareketleri yasaklandı. Hareket kısıtlanma 2 Şubat 2011 tarihine kadar sürecek. Bu tarihten sonra serbest bırakılacak. İlimiz ve Kırklareli’nin sınır köylerinde hayvanlara şap hastalığına karşı aşılama yapılıyor.”

Koç, 2010 yılının Ekim ayının başından itibaren küçükbaş hayvanlarda da kulak küpelerine ve kimliğine göre menşeşaadetnamesi düzenlenebileceğini açıklayarak, ”Yeni çıkan kanunlarla hayvanlarına aşı ve kayıt yaptırmayanlar hakkında büyük yaptırımlar uygulanacak.

 Ayrıca doğumdan sonra 20 günü aşan hayvanlara küpe takmak yasaklandı ve para cezası getirildi. Vatandaşlarımız hayvanlarını mutlaka 1 hafta içinde hayvanlarını kayıt ettirmeleri gerekiyor” dedi.AA

DİĞER HABERLER
İstanbul Boğazı'nda kefal bolluğu

19 Ocak 2011. 08:49
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x