Gıda ve İçecek İhracatı Artıyor


AB Gıda ve İçecek Konfederasyonu yönetim kurulu üyesi Rint Akyüz, gıda ve içecek sanayisinin Türkiye’nin en önemli sektörü olduğunu söyledi.
 
Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen, üretimden ihracata ve istihdama kadar sosyoekonomik açıdan büyük katkı sağlayan gıda ve içecek sektörünün toplam ihracatının 6,5 milyar doları geçtiği, bunun 2,5 milyar avro düzeyindeki bölümünün Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gerçekleştirildiği bildirildi.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkan vekili, AB Gıda ve İçecek Konfederasyonu yönetim kurulu üyesi Rint Akyüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gıda ve içecek sanayisinin Türkiye’nin en önemli sektörü olduğunu söyledi.

Gıda ve içecek sanayisinin, AB ülkelerinin de bir numaralı sektörü olduğunu ve bu ülkelerdeki üretimin yüzde 13’ünün bu alanda gerçekleştiğini belirten Akyüz, ”Önümüzdeki yıllarda da bu böyle devam edecek gibi görünüyor” dedi.

Türkiye’de de benzer bir durumun yaşandığını, gıda sanayisinin Türkiye’nin tekstilden sonra ikinci büyük sektörü olduğunu anlatan Akyüz, ”Türkiye’nin gelişmesi devam ettiği sürece gıda ve içecek sektörü gelecek yıllarda en büyük sektör olacaktır” diye konuştu.

-”MERCEK ALTINA ALINMASI GEREKEN SEKTÖR”-

Akyüz, ”sektörün müthiş bir kabiliyetinin olduğunu, faaliyet alanı potansiyelinin yanında girişimcilik güçlerinin de bulunduğunu” ifade ederek, şunları kaydetti.

DİĞER HABERLER
Ermenistan Van Peyniri Yiyecek

”Kullandığımız ham maddelerin büyük bir çoğunluğu zaten kendi ürünümüz. Bu açıdan da sektör son derece önemli bir konumda bulunuyor.

Tarımı dışarda bıraktığımızda, gıda ve içecek sanayisinin yıllık 6,5 milyar doları aşan ihracatı var. Bu ihracatın yaklaşık 2,5 milyar avro düzeyindeki bölümü AB ülkelerine gerçekleşiyor. AB’ye ithalatımızın iki misli ihracatımız var. İhracatımızın büyük bir çoğunluğu da ham madde değil, işlenmiş ürün. Kalite açısından istenilen seviyeyi yakalamış durumdayız. Artık sadece AB değil, Orta Asya’dan ABD’ye nereye giderseniz giden tüm süpermarketlerde Türk ürünü bulunuyor.

Müthiş bir hızla gelişen, üretimden ihracata ve istihdama büyük katkı katkı sağlayan gıda ve içecek, mercek altına alınması ve desteklenmesi gereken Türkiye’nin en önemli sektörü.”

Akyüz, gıda ve içecek sanayisinde faaliyet gösteren kayıtlı 18 bine yakın işletmenin bulunduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

”Bu ciddi bir rakam. AB’de ise toplam 400 bin şirket var. Türkiye’de ise 18 bin. Bu sadece kayıt altında olanlar, kayıt altında olanları hesaba katmıyoruz. AB’de yüzde 13 seviyesinde, Türkiye’de de buna yakın bir üretim var. AB’ye son yıllarda 10 yeni üye alınmış ve toplam üye ülke sayısı 27’ye çıkmıştır. Sektör dikkate alındığında bu 10 üyenin toplam üretimi bir Türkiye etmiyor.

DİĞER HABERLER
Wal-Mart'tan ucuz organik gıda politikası

Türkiye, AB’ye girdiği gün, AB’nin en büyük sanayisi olan gıda ve içecek sektörü yüzde 25 büyüyecek. Türkiye böyle bir üretim ve pazar gücü var.”AA


19 Ocak 2011. 10:58
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x