Konya Şeker Dana Kreşi’nde Mandıra Gibi İnek!


Gözde, ortalamayı üçe katladı!
 
Konya Şeker Dana Kreşi’nde ”iyi bakım, çok verim” sloganıyla yürütülen çalışmalar sonucunda ”Gözde” ismini verilen inekten bir günde 63.2 litre süt alındı.

Çumra Patates ve Zirai Ürünler Pazarlama A.Ş. (ÇUMPAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Dede Ülker, yaptığı yazılı açıklamada, dana kreşine 9 Şubat 2007 tarihinde katılan ”Gözde” ismini verdikleri ineğin o tarihten sonra yaptığı her doğumda süt veriminin katlanarak arttığını belirtti.

İlk doğumunu yaptığı 2007 yılında pik verimi 28,85 litre olan Holstein ırkı ineğin, 2008 yılındaki veriminin 43.55 litreye, 2009 yılı veriminin ise 49.40 litreye çıktığını dile getiren Ülker, şunları kaydetti:”O bizim kreşimizin yıldızı. 12 Aralık 2010’da yaptığı doğumdan bu yana geçen bir buçuk aylık sürede günlük ortalama süt verimi 60.4 litre olarak gerçekleşti. 12 Ocak 2011 tarihindeki sağımda 63.2 litre süt verdi. Bu süt verimi bölgemiz ölçeğinde karşılaştığımız bir durum değil. Hatta bu verime yaklaşan bir örnek bile yok. Bu verim, ÇUMPAŞ bünyesindeki dana kreşinde iyi bakımın sonucu alınmıştır. Çiftliğimiz süt verimi açısından Konya’da bir rekora imza atmıştır. Ancak, bu rekor verimden daha çok bizi sevindiren husus ise aynı ineğin 3 yılda gösterdiği aşamadır. Çiftliğimize ilk dahil olduğundaki pik verimini, aynı inek hemen hemen üçe katlamıştır.”

DİĞER HABERLER
Ömer Fethi Gürer: Yem fiyatları hayvancılığı zorluyor

Çiftçilerin genelde ahırlarına bağladıkları üç beş hayvanla hayvancılık yapmaya çalıştığını dile getiren Ülker, onların bakımına ayırdıkları zamanın kısıtlı olduğunu, genelde de bu bakım yükünün hanımların üzerine kaldığını bildirdi.

Ülker, bu tür bir hayvancılığın aileye ek geçim kaynağı olmaktan da öteye geçemediğini vurgulayarak, şöyle devam etti:”3-5 hayvanlık ahırdan alınan toplam sütün, bakımı iyi yapılan sadece bir inekten alınabileceğini biz gösterdik. Aynı ırk, aynı yaşta ineği olan üreticilerimiz, verim açısından karşılaştırmayı yapacaklardır. İyi bakımın farkı şudur; geleneksel süt hayvancılığında aldığınız süt parası masrafları ya karşılar ya karşılamaz. Bu işi bilimsel yaparsanız sütten kazanacağınız farkla yılda bir inek sahibi daha olacak kadar gelir elde edersiniz. Biz kreşimizdeki diğer ineklerde de aynı seyri gözlüyoruz. Çiftliğimize dahil olan her ineğin süt verimi ilk yılın sonunda dikkat çekici şekilde artıyor. Mesela bölgemizdeki süt verimi ortalaması günlük yaklaşık 15-20 litre civarında. Dana Kreşindeki randımana oturttuğumuz sağmal ineklerin ortalaması ise 37-38 litre civarındadır.”

“DANA KREŞİNDE BİRKAÇ YIL İÇİNDE DÜNYA REKORU BEKLİYORUZ”

PANKOBİRLİK, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi, AB Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Recep Konuk ise dana kreşi projesini üreticilerin benimsediğini ve yeni çiftliklerle yaygınlaşacağını bildirdi.

DİĞER HABERLER
Et Fiyatları Sanayicileri Hayvancılığa Sevketti....

Çiftlikte çalışan personelin artık tecrübe kazandığını dile getiren Konuk, dana kreşinden birkaç yıl içinde dünya rekoru beklediğini, bu işletmenin dünya rekortmeni bir inek çıkardığı zaman hedefine ulaşılmış, kuruluş gayesini gerçekleştirmiş olacağını belirtti.AA


20 Ocak 2011. 09:37
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

5 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
ali
ali
13 yıl önce

slm ben 5 inek alsam oraya koyma imkanı varmı

İLHAN BEKÇİ
İLHAN BEKÇİ
10 yıl önce

konya şeker yöneticilerin telefonlarına veya mail lerine nsl ulaşabiliriz

İLHAN BEKÇİ
İLHAN BEKÇİ
10 yıl önce

slm ben bursada yasıyorum ama konyanın ılgın ilçesindenim soruma gelince bu dana bank projesine nsl katılabiliriz herhangi bir örnek çiftçilik sertifikası falan isteniyomu ve konyadaki bu proje hakkında bilgi almak için şirketten veya bana bilgi verecek kişilerin telefonlarına ulaşabilirimiyim acaba

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
5
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x