AB’ye Piliç Eti İhracatına Yeşil Işık


Türk Tavukçuluk Sektörüne ithalat izni verilmediği için “Deli Dana Hastalığı “nı neden göstererek AB ülkelerinden kırmızı et yasağının konulmasının ardından 15 yıl geçtikten sonra 1996’dan beri ithalata kapalı olan Avrupa Birliği ülkeleri de canlı hayvan ithalatına açılıyor.

DOMATES SALÇASI KARŞILIĞI

Bilindiği gibi Türkiye, yaptığı anlaşma çerçevesinde Avrupa Birliği ülkelerinden belli bir süre içinde domates salçası ihracatına karşılık 19 bin ton parça et, 3 bin ton kesim amaçlı canlı hayvanı gümrüksüz ithal etmek zorunda bulunuyordu.  Türkiye, 1996’da imzaladığı Ortaklık Konseyi kararına göre Avrupa’dan binlerce ton et ve canlı hayvanı gümrüksüz ithal etmek zorunda. Piliç eti ihracatımıza sıcak bakmayan AB ülkelerine misilleme olarak Tarım Bakanlığı “Deli Dana Hastalığı” kaygısı nedeniyle et ithali yapmak istememişti. Ancak Avrupa Birliği  Türkiye’nin kırmızı et ithalini duyunca deli dana hastalığının görülmediği Avrupa ülkelerinden Türkiye’nin et ithal etmesi ve anlaşmanın gereğini yerine getirmesi için ısrarla talepte bulunuyor.

Avrupa Birliği, deli dana hastalığı riskine göre ülkeleri üç gruba da ayırmış durumda. Fransa, Almanya riski yüksek, İsveç hastalığın görülmediği ama risk taşıyan ülke konumunda bulunuyor. Üçüncü grupta ise risk taşımayan ülkeler var.Avrupa Birliği, Türkiye’ye İsveç gibi hastalığın görülmediği ama riski olan ülkelerden “devlet garantisi” ile et ithalinin yapılabileceğini ileri sürüyor.  Bugüne kadar beyaz et ihracatını da bahane ederek  ‘Deli Dana’ hastalığı nedeniyle ertelenen et ithalatı ile ilgili hükümet çözüm aradı ve sonunda Almanya,Belçika ve İsveç’ten kırmızı et ihracatına sıcak baktı.

DİĞER HABERLER
Kuş gribi yayılma riskinin artması Avrupa Birliği'ni endişelendiriyor

AVUPA ÜLKELERİNE KENDİMİZİ
BEĞENDİRMEYE ÇALIŞACAĞIZ

Kırmızı et ithaline sıcak bakan Tarım Bakanlığı Ekim ayında açılması beklenilen 12.Fasıl ile ilgili çalışma yapmak üzere 9 Ekim tarihinde Dış Ticaret Müşteşarlığı temsilcisi,Hazine Müsteşarlığı temsilcisi ve Besd-Bir temsilcilerinden oluşacak bir heyetle Brüksel’e gidecek. Gıda konusunu içeren 12.Fasılda giden heyet AB ilgililerine her türlü şartı yerine getirdiklerini ve piliç eti ihracatını engelleyen  yasağın kalkmasını isteyeceği belirtiliyor.Tarım Bakanlığı bilindiği gibi Acil Eylem Planı’nın yürürlüğe sokarak AB’nin istediği diğer bir şartı da yerine getirmiş oldu.

Eğer AB ülkeleri Türkiye’deki tavuk kesimhanelerinin durumunu yeterli ve olumlu bulursa, bu kez “Isıl İşlem Görmüş” yani yarı pişmiş tavuk ürünleri ihracatının önünde hiç bir engel kalmamış olacak.Böylelikle AB ülkelerine çiğ piliç eti görderme işimiz bir başka bahara kalırken,hiç olmazsa yarı pişmiş yani “Isıl İşlem” görmüş  piliç etini diğer 3.dünya ülkeleri gibi ihraç olanağımız yerine getirilmiş olacak.

Ama bu anlattıklarımız 09 Ekim 2010 tarihinde Belçika’nın Brüksel kentinde açılması beklenen  12. Fasıl toplantısından sonra kesinlik kazanmış olacak.Bekleyelim ve görelim.İnşallah bu kez de diğer zamanlarda olduğu gibi sektör hayal kırıklığı yaşamaz.


15 Eylül 2010. 19:51
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
1
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x