ABD’nin Türk yoğurt devi ‘dünyada yılın girişimcisi’


hamdi-1024x584
ABD’de 2005 yılında küçük bir yoğurt fabrikası alarak bugün 1 milyar dolarlık cirosuyla dev bir işletme haline getiren Chobani’nin kurucusu Ulukaya dünyada yılın girişimcisi seçildi.

ABD’nin en büyük yoğurt üreticilerinden Chobani’nin kurucusu Erzincanlı Hamdi Ulukaya, dünyada ‘yılın girişimcisi’ seçildi. Denetim ve danışmanlık firması Ernst&Young’ın düzenlediği ‘World Entrepreneur Of The Year – Dünyada Yılın Girişimcisi’ ödülünü bu yıl ABD’yi temsil eden Hamdi Ulukaya kazandı.
Erzincan doğumlu Ulukaya, dünyanın en prestijli girişimcilik ödüllerinden birinin sahibi oldu. Monte Carlo’daki final töreninde Ulukaya, 47 ülkede gerçekleştirilen Yılın Girişimcisi Yarışması’nda kendi ülkelerini temsil etmeye hak kazanan 49 finalist arasından yılın girişimcisi seçildi. Yarışmada Türkiye’yi Bozlu Holding’in kurucusu Şükrü Bozluolçay temsil etti.
Hamdi Ulukaya, Chobani’yi 2005’te New York’ta kurduktan iki yıl sonra Chobani Greek Yoghurt markasını piyasaya sürdü. Chobani’yi 6 yıldan daha kısa süre içerisinde yıllık cirosu 1 milyar dolara ulaşarak ABD’de en çok satan yoğurt markası haline getirdi.
Amerikan rüyası
Dünyada Yılın Girişimcisi yarışması Jüri Başkanı Rodrigo Herrera, “Hamdi Ulukaya, girişimcilik ruhunu temsil ediyor ve girişimci olmak isteyenlere örnek olarak onları cesaretlendiriyor” diye konuştu.

Hamdi Ulukaya ise ödül törenindeki konuşmasında, “Ödülü çalışanlarıma, Chobani’nin hayranlarına adamak istiyorum. Onlar olmasaydı başarılarımızın hiçbiri mümkün olamazdı” dedi. Ernst & Young’ın Stratejik Büyüyen Pazarlar Global Başkan Yardımcısı Maria Pinelli de “Hamdi Ulukaya, her göçmenin hayallerinde yer eden Amerikan rüyasının sembolü oldu” yorumunu yaptı.
Ulukaya’yı seçen jüride Fiba Holding Yönetim Kurumu Başkanı Hüsnü Özyeğin de yer aldı.

DİĞER HABERLER
Türk Pilici Avrupa Yolunda

 

Neden Yunan yoğurdu?
Hamdi Ulukaya, Yunan yoğurdu ifadesini, “Yunan yoğurdu Türk yoğurdundan farklı. Bizim süzme yoğurda benziyor ama daha sulu ve tatlı. Ayrıca onlar bu pazarı oluşturmuş, insanlar Yunan yoğurdu diye bir şeyle tanışmışken aynı ürünü başka bir isimle lanse etmek iş anlamında büyük bir hata olurdu. Yunanlıların da tepkisi oldu, ‘Bir Türk geldi ve bizi geçti’ diye epey üzüldüler” sözleriyle açıklamıştı.
İngilizce öğrenmeye gitti, krediyle fabrika aldı
Forbes Dergisi’nin yoğurdun Steve Jobs’ı olarak tanımladığı Hamdi Ulukaya, Erzincan’da 1000 kişilik bir köyde doğdu, ailesinin hayvancılık ve peynir üretim tesisinde çalışarak büyüdü.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 1994 yılında İngilizce öğrenmek ve işletme öğrenimi görmek için ABD’ye gitti. Ulukaya, burada okulu bitiremese de ailesinin izinden giderek New York’ta feta peyniri üretmeye başladı. Daha sonra bir ilan üzerine tam teçhizatlı 95 yıllık bir yoğurt fabrikasını krediyle satın aldı. 5 kişiyle birlikte 2 yılı yoğurt üretmekle geçirdi.
1 milyar dolar ciro
Aynı fabrikada, bugün 3 bin kişiye istihdam sağlayan Ulukaya Chobani’yle 1 milyar dolara yakın ciro elde ediyor. Ulukaya, Shepherd’s Gift (Çoban Armağanı) isimli bir vakıf kurarak kârının yüzde 10’unu bağışlıyor. Chobani Idaho’da dünyadaki en büyük yoğurt fabrikasında üretim yapıyor.

DİĞER HABERLER
Kuş Gribi'nin Kol Gezdiği Çin'den tavuk alınır mı?

MİLLİYET

 


10 Haziran 2013. 11:41
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x