“Açlığın Çözümü Besinin Değerinde”


1471503349_tarlasera_roportaj

 

“Açlığın Çözümü Besinin Değerinde”

 

 

 

 

 

Tatlı patatesin besin yönünden güçlendirilmesi yönünde çalışmalar yürüten Dr. Jan Low, Dr. Howarth Bouis, Dr. Maria Andrade ve Dr. Robert Mwanga, gıda konusunda verilen ödüllerin “Nobel”i sayılan “The World Food Prize 2016”yı almaya layık görüldü. Ödülün ortaklarından Dr. Jan Low ve Dr. Howarth Bouis, Türkiye’den sadece tarlasera ile görüşerek açlıkla mücadelenin formülünü anlattı.

 

Dr. Maria Andrade, Dr. Robert Mwanga, Dr. Jan Low ve Dr. Howarth Bouis önümüzdeki yüzyılda dünyanın en büyük nüfus artışına sahne olması beklenen Sahraaltı Afrika’da, biyotakviyenin gelişimi, temel besinlerin vitamin ve mineral yönünden zenginleştirilmesi için uzun yıllardır çalışmalarını sürdürüyor. Bu çabalarının neticesinde de 1987’den bu yana gıdanın kalitesini, miktarını ve bulunurluğunu arttıran çalışmalar yapan kişilere verilen “The World Food Prize”ı (Dünya Gıda Ödülü) kazanmaya hak kazandılar. Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera Ağustos sayısında, ödülün ortaklarından Dr. Jan Low ve Dr. Howarth Bouis ile görüşerek açlığa karşı yürüttükleri ürünlerin besin değerlerini arttırıcı çalışmalarını kendilerinden dinledi.

 

 

 

Vitamin ihtiyacı da önemli

 

 

 

Araştırmacılara göre dünya tarımındaki en büyük problem, yalnızca başlıca gıda ürünlerinin verimliliğini arttırmak üzerine çalışma yapılması. “İnsanların aç kalmayacağından emin olmak istiyorlar. Çünkü pirinç, mısır, buğday gibi başlıca gıda ürünlerinin üretimi yeterli seviyede değil. Ancak insanlar için sağlamak istenilen tarım ürünlerinin vitamin ve mineral gibi niteliklerinin oranlarına yeterince dikkat edilmiyor” diyen Dr. Howarth Bouis, insanların aç kalmaması kadar, vitamin ihtiyaçlarının karşılanmasının da önemli olduğunu vurguluyor.

DİĞER HABERLER
Ulusal Kırmızı Et Konseyi Seferihisar’da toplanacak

 

DÜNYA GIDA ÖDÜLÜ SAHİPLERİ DR. JAN LOW VE DR. HOWARTH BOUIS: “AÇLIĞIN ÇÖZÜMÜ BESİNİN DEĞERİNDE”

 

İstisna değil kural olmalı

 

 

 

Tarım sektöründe yaşanan sorunlara değinen ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini paylaşan Dr. Low ve Dr. Bouis’e göre, nüfus artmaya devam ederken sürdürülebilir tarım pratikleri için yenilikçi düşünmek ve sorumluluk almak bir istisna değil kural olmalı. Hastalık ve zararlıların dayanıklılığı için ıslah çalışmalarının uzun bir zamanda gerçekleşebildiğini, bu nedenle de uzun vadeli ve önemli kamu sektörü kararlılığına ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Dr. Jan Low, “Yalnızca kurumsal üreticilere değil, küçük ölçekteki üreticilere de hizmet edecek yeni teknoloji ve ıslah çeşitlerinde ilerlemeliyiz. Bu, sadece özel sektöre terk edilecek bir konu değil. Vatandaşların; çevreye zarar verecek uygulamalar olmaksızın, insan beslenmesine katkı sunacak ve sektörün ihtiyaçları için verimlilik sağlayacak tarımın kritik önemi konusunda duyarlı olmasına ihtiyacımız var” diyor.

 

 

 

Fiyat artışını durdurmanın anahtarı

 

 

 

Başlıca tarım ürünleri ile biyotakviye edilmiş ürünlerin yer değiştirmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Low ve Dr. Bouis, bu sayede aynı üretim oranıyla besleyici yönden daha zengin olan ürünleri elde etmenin mümkün hale gelebileceğini savunuyor. Dr. Low ve Dr. Bouis’e göre, bu çalışmalarla birlikte gıda fiyatlarının giderek artmasının da önüne geçilebilir.

DİĞER HABERLER
"Düşük faiz lobisi oluştu''

18 Ağustos 2016. 10:42
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x