Afet artığı gıdalar internetten satılıyor


internet

 

Birçok üründe olduğu gibi gıda üreten veya satışı gerçekleştirilen işletmeler de ürünlerini
yaşanabilecek yangın ve doğal afetlere karşı sigortalatıyor.

 

 

Kazalardan herhangi birisinin gerçekleşmesi durumunda işletme sahibi hasarını sigorta şirketinden
karşılıyor. Peki sigorta şirketleri kaza neticesinde hasar görmüş veya tüketilmesinde sakınca bulunan
bu gıdaları ne yapıyor? Sigorta şirketleri “Hasar tespiti sırasında değerlendirilebilecek hasarlı malların
veya parçaların veya enkazın değerlendirilerek ödenecek zarar miktarından düşülebilen kısmı”
şeklinde tanımlanan ‘sovtaj bedeli’ karşılığında bu ürünleri tekrar piyasaya sürüyor.

 

 
Bundan daha dikkat çekici olan durum ise bu ürünlerin yaşanan kaza ya da afet sonrası insan
tüketimine uygun olup olmadığı hususunda hiçbir bilimsel ve teknik inceleme yapılmadan açık artırma
usulü ile piyasaya sürülüyor olması. İnternet üzerinden sovtaj ürün satışı yapan bir site sahibi “İhale
usulü açık artırma ile satış yaptığımız bu ürünlerin değeri bazen 3-5 milyon lirayı buluyor. Çünkü bu
ürünler bize sigorta şirketleri aracılığıyla toptan olarak getiriliyor.” şeklinde konuşuyor. TMMOB Gıda
Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kuru, sigorta şirketlerinin gıda
vasfını yitirdiği için bedelini ödediği ürünü sanki sağlam ürünmüş gibi tekrar piyasaya sürdüğünü
belirterek, “Örneğin derin dondurucuda beklemesi gereken bir et, süt gibi gıda ürünleri, yaşanan afet
veya yangın sırasında çözülüyor. Ya da uygun olmayan depolama şartları nedeniyle bozuluyor. Bu
ürünler tekrar dondurulup sanki hiç bozulmamış gibi piyasaya sürülüyor. Bu vatandaş için büyük risk
oluşturuyor.” dedi. İnternet ortamında ise bu ürünlerin ticaretini yapan birçok ‘sovtaj ürün’ sitesi
bulunuyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, bu ürünlerin ancak gelen şikâyetler
üzerine ya da piyasaya tekrar sürüldükten sonra denetlenebildiğini belirtiyor.

 

 
Bu tür ürünlerin internet sitesi üzerinden satışını yapan ve isminin verilmesini istemeyen bir site sahibi
de özel muhafaza koşulları gerektiren sucuk, salam, sosis gibi et ürünleri ve peynir çeşitlerinin şartlar
nedeniyle herhangi bir soğutma ortamında bulunmadan oda sıcaklığında bekletilebildiğini söylüyor.
Söz konusu hasarlı ürünlerin piyasaya arz edilmesinin ardından satış reyonlarında tespit edilmesi
halinde 5996 sayılı kanun hükümleri çerçevesinde işlem yapılabiliyor. Ancak sorunu kaynağında
çözecek bir düzenleme ise henüz yok.

ZAMAN


Yazan - 20 Eylül 2013. Kategori GIDA. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x