Afyon Haber ” Bir Eş..k Afyon’u Rezil Etti”


Çiftarslanlı firmasının yankıları devam ediyor.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, düzenlediği basın toplantısında yine Afyon’u gündeme getirdi.

 

Bakan “Ben alma demiyorum ki “

 

Ben ‘onu alma’ demiyorum.

 

Bu firmanın yüzde 100 dana eti denen ürününün öyle olmadığını tespit ediyorum. Ben demiyorum ki hastalık yapıyor, mikrop bulaştırıyor.

 

Bu, etiket bilgilerine uymuyor, bu böyle bir suç. Mesela, Afyonkarahisar’da bir firmanın sucuğundan tek tırnaklı (at, eşek) eti çıktı.

 

Ayrıca savcılığına suç duyurusunda da bulunuyoruz. Teşhir edilen de imajını düzeltecek.

 

 

(Pınar’ın açıklaması anımsatılınca) Açıklama yapmış demiş ki kanuni haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Buyursun kullansın, ben zaten ‘kullan’ diye söylüyorum, bizim saklımız gizlimiz yok ki.

 

Teşhir düzeltiyor  

 

Bu konuda çok çeşitli cezalar var. İdari para cezaları, sağlıkla ilgili bir tarafı varsa savcılığa suç duyurusunda bulunulması, ürünün toplatılması, faaliyetten men, gerekirse kapatma cezası. Artı, bütün bunların üstüne bir de teşhir var. Eskiden diğer cezalar veriliyor ama teşhir olmadığı için duyulmuyordu. Ama şimdi herkes kendine çeki düzen verecek. Teşhirden sonra şu haberleri alıyoruz; üretim hatlarını değiştiriyorlar. Eskiden diyelim ki tavuk ürünlerini kırmızı et ürünlerini aynı bantta yapıyorlardı.

DİĞER HABERLER
Tavuk eti hakkında bilinmesi gerekli bilgiler

 

“O” SUCUKÇU ETİ NEREDEN GETİRİYOR?

 

Afyon sucuğunu adının at ve eşek etiyle anılmasını sağlayan firma ile ilgili farklı kesimlerden tepkiler geliyor.

 

Afyon sucuğunu adının at ve eşek etiyle anılmasını sağlayan firma ile ilgili farklı kesimlerden gelen öfke ve tepkiler bir türlü bitmiyor. Afyonhaber, sucukçudan sonra Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük’le görüşerek sucuk skandalının peşini bırakmıyor.

 

Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, “Bu olayın ortaya çıkmasından sonra bir araştırma yaptık. Bu arkadaş 1.5 yıl öncesine kadar parfümcülük yapan bir kişi. Böyle bir adam nasıl üretim izin belgesi alıyor, nasıl üretim yapıyor anlamış değilim. Bir başka gerçek ise bu firma kesinlikle Afyon kasaplarından ve mezbaha nelerinden et almadığını tespit ettik. Biz Kasaplar Odası olarak zaten kendi et entegre tesisimiz var bir çok kurum ve kuruluşa biz kesim yapıyoruz. Ancak Çiftarslanlı firmasının hiçbir Afyon esnafından et almadığını öğrendik”

 

Etler Mersin’den mi geliyor?  

 

Daha önce Mersin’de yapılan bir operasyonda Afyon’a getirilmek üzere bir kamyon et Mersin’de yakalandığını belirten Yörük, “Kendini sucukçu sanan bu kişide büyük bir ihtimalle kullandığı eti Mersin’den getiriyor. Afyon’da hiçbir kasap ve kombine kesinlikle at, eşek ve kanatlı karışımı katıp sucuk etine karıştırmaz. Hiçbir eti bir biriyle karıştırmaz. Bunu yapacak kasabı biz aramızda barındırmayız. Ancak şehir dışından getirilen iyi niyetli olmayan kişiler böyle bir oyunun içine girebilirler. Bunun kontrolleri de Devlet kurumları tarafından iyi yapılmalı. Bu alanda tarım bakanlığı ve maliye’ye çok büyük iş düşüyor. Bu firmanın tüm evrakları incelensin. Et nereden geliyor, kim kesiyor, kim yetiştiriyor, bunun takibi yapılsın”

DİĞER HABERLER
Dünyanın En Kaliteli 5 Peyniri Arasında Gösterilen Divle Obruk Peyniri

 

Afyon üzerine bir oyun  

 

Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, “Bu sadece bir sektöre yapılan bir olay değil. Bu Afyon’a yapılan bir olay. Afyon, İstanbul et piyasasının % 67’sine sahip. Bu çok büyük bir Pazar. Bu pazara göz dikenler bizimle normal şartlarda rekabet edemeyince buna benzer olaylarla bizim adımızı lekeleyerek Pazar payını kendilerine çevirmeye çalışan lobilerin işi. Afyon olarak daha dikkatli ve uyanık olmak zorundayız. Oto kontrol sistemi ile herkes bir birinin takipçisi olmak zorunda. Aksi takdirde benzer olayların yeniden yaşanmamasın garantisi yok”

 

Tarım bakanlığı çok kolay izin veriyor  

 

Yörük, “tarım Bakanlığı çok kolay izin veriyor. Kimse biz bu adam bu işi yapabilir mi?, bunun bir geçmişi var mı? Diye sormuyor. 10 tane evrakı yan yana getirin işte sizi izin belgesi. Biz elimizden geldiğince denetliyoruz. Merdiven altı atölyeleri neredeyse bitirme aşamasına getirdik. Ama yinede Afyon’da 1000’in üzerinde sucuk üreticisi var. bu olay bize bir ders olsun. Biz zaten denetim ekiplerimizi kurmuştuk ama bu denetimi genişleterek Ticaret Odası, Ticaret Borsası, Kasaplar odası olarak daha dikkatli ve düzenli bir şekilde yaparak benzer olayların önüne geçmeye çalışmalıyız” dedi.

DİĞER HABERLER
Marmarabirlik dünyaya örnek olacak

 


10 Haziran 2012. 20:13
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
yılmaz
yılmaz
10 yıl önce

selam arkadaslar kasaplar sucuk yapı satabilir diye burda bir yol var
burda yollara sucuk asıp kurutuyorlar vede satıyorlar ne olduku beli olmayan yerlerde üretim yapıyorlar ne eti olduku belli degil bunlr kim dur duyacak.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
1
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x