Almanya’da Yem ve Tavukçuluk Sektörü Alarm’da


Almanya’da ortaya çıkan dioksin skandalının boyutları büyüyor. Hayvan yemlerinde tespit edilen yüksek orandaki zehirli dioksin maddesine yumurtanın ardından tavuk etinde de rastlandı. Yetkililer önlem almaya çalışıyor.

Almanya’da dioksin skandalı, giderek yeni bir boyut kazanıyor. Alman dergisi “Focus”un haberine göre, ilk kez hayvanlarda da yasal sınırın üzerinde, yüksek dioksin değerlerine rastlandı.

Dergi, hükümetin hazırladığı son değerlendirme raporuna dayanarak inceleme yapılan tavuklarda yasal olarak belirlenen sınırın çok üzerinde dioksin maddesinin tespit edildiğini kaydetti.

Focus’un haberi, Alman Tüketiciyi Koruma Bakanlığı tarafından da doğrulandı. Testlerin Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nden üç tavuk üzerinde yapıldığını belirten bakanlık sözcüsü Holger Eichele, üç tavuğun yağ dokularında yüksek oranda dioksine rastlandığını kaydetti.

Tavuklar telef edildi

Söz konusu tavukların etindeki bir gram yağ dokusunun 4,99 pikogram dioksin içerdiğini belirten Eichele, yasal olarak bir gram yağ dokusunda en fazla 2 pikogram dioksin bulunabileceği bilgisini verdi. 1 pikogram, gramın trilyonda birine karşılık geliyor.

Bakanlık sözcüsü Holger Eichele, teste tabi tutulan tavukların beslendiği çiftlikteki yumurtalarda da dioksin maddesinin bulunduğunu belirtti.

Dioksin bulaşan tavukların telef edildiğini ve kalıntılarının da zararsız hale getirileceğini ifade eden Eichele, yumurta üreticilerinin ilgili birimler tarafından çağrıldığını ve dioksin bulaşan yumurtaların internet üzerinden duyurulacağını dile getirdi.

Soruşturma sürüyor

Diğer yandan dioksinli hayvan yemi üreten ve skandala yol açan “Harles & Jentzsch” firmasıyla ilgili soruşturma sürüyor. Focus dergisinin haberinde, Schleswig – Holsten Eyaleti Tarım Bakanlığı’nın, firmanın neden olduğu zararı karşılaması için mal varlığına el koyabileceği belirtildi.

Bielefeld kentinde yayımlanan “Westfalen – Blatt” gazetesi ise “Harles & Jentzsch” firmasına yönelik Aşağı Saksonya Eyaleti Tarım Bakanlığı’na dayanarak yeni iddialar gündeme getirdi. Gazete, firmanın dolandırıcılık ve vergi kaçakçılığına bulaştığı yönünde şüpheler olduğuna yer verdi.

 Yumurtadan vazgeçtiler

Yaşanan dioksin skandalı nedeniyle tüketiciler ise endişeli. Yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, Almanların beşte biri (yüzde 21) skandalın ardından yumurta yemekten vazgeçti. Buna karşın ankete katılanların yüzde 78’i ise sağlık riskine rağmen yumurta yemeye devam ediyor.

“Emnid” adlı araştırma şirketinin elde ettiği sonuçlardan bir diğeri de doğulu Almanların, uzmanların uyarılarını batılı Almanlardan daha az dikkate aldığı. Almanya’nın doğudaki dokuz yeni eyaletinde sadece yüzde 10’luk bir kesimin yumurtadan vazgeçtiği belirtiliyor. Batıdaki eyaletlerde ise bu oran yüzde 23. Araştırma 14 yaş üzerindeki 500 kişiyle yapıldı.

Almanya’da dioksin korkusu
 

Almanya’da dioksin skandalının boyutları büyüyor. Yapılan yeni testler sonucunda skandala neden olan işletmenin hayvan yemlerinde belirlenen yasal sınırın çok üzerinde dioksin maddesinde rastlandı. Tüketiciler endişeli.

Almanya’da hayvan yemlerinde yüksek oranda dioksin kullandığı belirlenen “Harles & Jentzsch” adlı şirketin yemlerinde yapılan son inceleme sonuçları açıklandı.

Schleswig – Holstein Eyaleti Tarım Bakanlığı, işletmenin yemlerinde yasalarla belirlenen sınırdan 77 kez fazla dioksin maddesine rastlandığını kaydetti. Bakanlık laboratuvar incelemelerinin devam ettiğini belirtti.

DİĞER HABERLER
Eski kümeslerin ruhsat işi beklemede

Bakanlık daha önce 30 testten elde ettiği sonuçlar ışığında, yemlerin üretiminde kullanılan yağda yasal sınır olarak belirlenen 0.75 nanogram dioksinin 10 kez geçildiğini tespit ettiklerini duyurmuştu.

Boyutları kestirilemiyor

Dioksinin hayvan yemleri yoluyla ne kadar hayvansal gıda maddesine bulaştığı ise tahmin edilemiyor.

Ancak Bakanlık, yaptığı incelemeler sonucunda skandala neden olan “Harles & Jentzsch” adlı işletmenin hayvan yemlerindeki dioksine ilk kez 19 Mart 2010 tarihinde rastlandığını belirledi.

Mart ayında özel bir laboratuvarda yapılan test sonucunda işletmeye ait hayvan yemlerinde yüksek oranda dioksin bulunduğu kaydedildi.

Ancak bundan yetkililerin bilgisi olmaması nedeniyle hayvan yemleri çiftçiler tarafından 10 aydan beri kullanılıyor.

Binlerce çiftlik kapatıldı

Hayvan yemlerine zehirli dioksin maddesinin bulaşması nedeniyle 4 bin 700’den fazla çiftlik kapatıldı. Çiftçiler ise uğradıkları zararın karşılanmasını istiyor.

Almanya’da zehirli dioksin maddesinin ne kadar hayvan yemine bulaştığı hala kesin olarak tespit edilemedi, ancak skandalın boyutları her geçen gün daha da büyüyor.

Bu nedenle Almanya Tarım Bakanlığı, dioksin şüphesiyle ülke genelinde 4 bin 700’den fazla çiftliğin faaliyetlerini durdurdu.

Kapatılan çiftlilerin daha çok Aşağı Saksonya Eyaleti’ndeki domuz çiftlikleri olduğu belirtildi. Faaliyetleri durdurulan çiftliklerden hayvan alımı yasaklandı.

Rheinland-Pfalz eyaletinde de ilk kez yumurtada dioksine rastlandığı kaydedildi. Dioksinli hayvan yemlerinin daha çok kanatlı hayvan ve domuzlara verildiği belirtiliyor. Skandalın ardından Almanya’da yumurta tüketimi geriledi.

 Çiftçiler tazminat istiyor

Dioksin bulaştığını bilmedikleri hayvan yemlerine kullanan çiftçiler ise şimdi uğradıkları zararın tazmin edilmesini istiyor.

Alman Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri Helmut Born da Tagesspiegel gazetesine yaptığı açıklamada, çiftçilere tazminat ödenmesini isteyerek, bir çiftliğin kapatılması durumunda çiftlik sahibinin “hemen 10 ya da 20 bin euro zarara uğrayabileceğini” belirtti.

“İşletme yasadışı”

Dioksinli hayvan yemi üreten işletmenin yasadışı olarak faaliyet gösterdiği ve bu nedenle kontrol edilmediği bildirildi. Aşağı Saksonya Eyaleti Tüketicileri Koruma Dairesi Başkanı Eberhard Haunhorst, Bösel kentindeki işletmenin yasadışı olarak faaliyet gösterdiğini, kontrol edilmediğini  belirterek, bu nedenle bunun bir suç unsuru olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

Polis ve savcılar da söz konusu işletme ile Uetersen kentindeki “Harles & Jentzsch” adlı yem işletmesinde arama yaparak çok sayıda belgeye el koydu.

©Deutsche Welle Türkçe
dpa/AFP/DW, HK/MÇ

Dioksin skandalı gıda kontrollerini artırdı
 
Almanya, hayvan yemlerinde yüksek oranda bulunduğu tespit edilen dioksin maddesinin yumurta ve et gibi gıda ürünlerine de bulaşması büyük endişe yarattı. Peki gıda ürünlerini satın alırken neye dikkat edilmesi gerekiyor?

Kuru gıdadan sebze ve meyveye, süt ürünlerinden et ürünlerine kadar piyasaya sürülen tüm gıda mamüllerinin hijyen standartlarına uygun olması gerekiyor. Bu nedenle, gıda mamülleri sofralara ulaşana kadar üretim tesisinden, nakliyesine ve satışa sunulduğu marketlere kadar belirli standartlara sahip olmak zorunda. Gıda mamüllerinin üretim yeri, ayrıca üretim ve son kullanma tarihlerinin yazılı olduğu etiketlerin, belirlenen kriterleri yerine getirmesi gerekiyor.

DİĞER HABERLER
Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği açıklaması

Dioksin skandalının ardından Almanya genelinde, ürünlerin üretim ve satış koşulları yeniden mercek altına alınmaya başlandı. Koblenz kentinde bir süpermarketin reyon sorumlusu Thomas Pelzer, “Meyve ve sebzelerin ağaçtan kesildiği kök kısımlarına bakıyoruz. Çünkü bu kısımlar çabucak küfleniyor” diyerek, özellikle çabuk tüketilmesi gereken taze sebze ve meyve ürünlerinde tüketicinin dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Isı derecesine dikkat

Sağlık standartlarına uygun olarak üretilen gıdaların, hijyenik şartlara uygun olarak satışa sunulması gerekiyor. Süpermarketlerin saklama koşulları, yerleştirme sistemleri de bir o kadar önemli.

“Burada önemli olan elbette ısı derecesi. 5 derece olduğunu ölçtük. Bu da en doğru ısı derecesi” şeklinde konuşan süpermarket sorumlusu Thomas Pelzer, ürünlerin satışa sunulduğu derin dondurucuların ısı ayarlarının sık sık kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti.

Kuru gıda raflarında yapılan denetimlerde ise rafların hijyen şartlarına uygunluğu kontrol ediliyor. Özellikle ambalaj ömrü uzun olan gıda maddelerinin bulunduğu raflarda, güve, örümcek ve benzeri haşaratlara karşı önlem alınması gerekiyor.

Mikrobiyolojik tarama

Üretim koşullarının standartlara uygun olması ve doğru şekilde satışa sunulmasının yanı sıra gerçekten sağlığı tehdit edip etmediğinin ortaya çıkarılması için ürünün laboratuvarda da incelenmesi gerekiyor. Nitekim ürünlere bulaşan bakterileri çoğu zaman şeklinden ya da tadından anlamak mümkün değil. Özellikle tüm et ve süt ürünlerinin bakterilere karşı test ediliyor.

Almanya’da hayvan yemi ve gıda maddesi kontrolleri eyaletlerin yetki alanına giriyor. Tüm eyaletlerde yıllık ürün kontrolleri yapılıyor. Laboratuvarda, gıda maddeleri mikrobiyolojik taramadan geçiriliyor. Derin dondurucudan alınmış ürünler doğru kıvama gelinceye kadar bir makine yardımıyla yoğruluyor. Homojen hale gelen üründe bakteri taraması yapılıyor.

Tüm denetim ve kontrollere karşın dioksin skandalı ortaya çıkmadan çoktan raflarda yerini almış ürünler endişe yaratmaya devam ediyor.

© Deutsche Welle Türkçe

Alice Thiel-Sonnen / Çeviren: Gezal Acer Editör: Hülya Köylü

KAYTAŞ: YUMURTALARIMIZDA “KANSER” RİSKİ YOK…

Kayseri Tavukçuluk ve Ticaret A.Ş.(KAYTAŞ) Genel Müdürü Ahmet Behiç Salt, kansere yol açtığı iddia edilen “diyoksin’ maddesinin yem üretiminde kullanıldığı iddialarını yalanladı. 

Türkiye’de üretilen yumurtalarda kesinlikle kanser tehlikesinin bulunmadığı, kansere yol açtığı iddia edilen “diyoksin’ maddesinin ise yem üretiminde kullanılmadığı bildirildi.

Kayseri Tavukçuluk ve Ticaret A.Ş.(KAYTAŞ) Genel Müdürü Ahmet Behiç Salt, Almanya’da hayvan yemlerine kansere yol açan kimyasal diyoksin maddesinin karıştığı ve bu yemleri yiyen tavuklardan elde edilen yumurtaların piyasaya sürüldüğü iddialarının, Türkiye ile bir ilintisinin olamayacağını ve Türkiye’de yem üretiminde diyoksin maddesinin kullanılmadığını belirtti.

Salt, şunları söyledi:

“Türkiye’de üretilen yumurtalarda sağlık açısından hiçbir endişe yoktur. Yumurtalarımız sağlıklı ve hijyen şartlarda üretilmektedir. Türkiye yumurta üretiminde Avrupa ve Ortadoğu’nun en modern tesislerine sahip bir ülkedir. Kullanılan yemlerin içerisinde kansere yol açtığı iddia edilen diyoksin maddesi bulunmamaktadır.”

DİĞER HABERLER
Yaban Domuz Eti ve Zonguldak Üzerine

Salt, Türkiye’de tüketilen yemlerin tamamının burada üretildiğini ve sadece soya ve mısır ithalatının yapıldığını da ifade ederek, “Türkiye Avrupa ülkelerinden tavuk yemi ithalatı yapmamaktadır. Herkes rahat olsun. Bizim yemlerimiz de yumurtalarımız da gayet sağlıklı. Yemlerde kullanılan soya ve mısır ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığının kontrolünde ithal edilmektedir” diye konuştu.

‘Dioksin’ skandalıyla ilgili açıklama

Almanya’da bir çiftlikteki hayvan yemlerinde ve 3 tavuk çiftliğindeki tavuklarda zararlı dioksin tespit edilmesiyle skandal büyümeye devam ediyor   
 
Türkiye’deki üreticiler, Almanya’dan tavuk yemi ve yumurta ithalatının bulunmadığını, vatandaşların bu konuda rahat olması gerektiğini bildirdi.

Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Ali Aydoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya’da bir çiftlikteki hayvan yemlerinde ve 3 tavuk çiftliğindeki tavuklarda yüksek miktarda zararlı dioksin tespit edildiğini anımsattı.

Ard arda gelen yeni çiftliklerde tavuklarda ve yemlerde dioksin tespit edildiğiyle ilgili haberler nedeniyle Almanya’da her 5 kişiden birinin yumurta yemekten vazgeçtiği yönünde bilgiler aldıklarını dile getiren Aydoğan, ”Aldığımız bilgilere göre, kimyasal bir zehir olan dioksin, oradaki kimyasal yolla elde edilen yemlerde ve bu yemlerden kullanan tavuklarda tespit edilmiş” dedi.

-ALMANYA’DAN TAVUK YEMİ VE YUMURTA İTHALATI YOK-

Aydoğan, Almanya’daki dioksin skandalı nedeniyle bazı ülkelerin bu ülkeden yumurta ithalatını kısıtladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

”Bu konudaTürkiyeolarak içimiz çok rahat. Çünkü, Türkiye Almanya’da hayvan yemi, tavuk veya yumurta ithalatı yapmamaktadır. Dolayısıyla tüketiciler aldıkları yumurta ve piliçleri gönül rahatlığıyla tüketebilirler. Ayrıca Türkiye’de üretilen yemler kimyasal katkılı değildir. Bazı ayçiçek küspesi, kanola küspesi ve mısır gibi yem hammaddeleri ithal ediliyor ancak bunlar da gümrükte gerekli laboratuvar testlerinden geçiriliyor. Bu madde de bulaşıcı bir hastalıkdeğil. Dolayısıyla bizim bu konuda bir kaygımız yok.”

Türkiye’de yılda yaklaşık 15 milyar adet yumurta üretildiğini dile getiren Aydoğan, bu yumurtaların daTarımve Köyişleri Bakanlığı tarafından bazı testlere tabi tutularak sürekli denetlendiğini bildirdi.

-ALMANYA’DAKİ SKANDAL NEDENİYLE İTHALATÇILAR TÜRKİYE’YE YÖNELEBİLİR-

Aydoğan, Türkiye’de organik yemler üretildiğini, işletmelerin alt yapıları uygun olmadığı için kimyasal üretim de yapamayacağını belirterek, şöyle devam etti:

”Biz de yemlerde kimyasal katkı maddesi hemen hemen hiç kullanılmıyor. Almanya’da böyle bir skandalın patlak vermesi, bizim üretimimizin de organik olması bizim açımızdan olumlu sonuçlar doğurabilir. Avrupa’da artık ülke sınırları kalmadığı için bu dioksin içerikli yumurtaların diğer ülkelerde de olabileceğini düşünen ithalatçılar, sektörde dünyada önemli bir konumda olan Türkiye’den yumurta ithal etmek isteyebilirler. Yani AB’den yumurta ve et konusunda kaçış olabilir, bunun da bir kısmı Türkiye’ye yönelebilir. Bu da üreticinin lehine olabilir.”

Aydoğan, Türkiye’nin yumurta konusunda gelecek talepleri karşılamaya müsait olduğunu sözlerine ekledi.


10 Ocak 2011. 09:51
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x