Ambalajlar çöp yerine,mideye


ABD’li bilim adamları plastik ambalajlara ihtiyacı ortadan kaldırabilecek bir gıda ambalajlama teknolojisi geliştirdi.

Harvard Üniversitesi’nde biyomedikal mühendisi olan Proje Direktörü Profesör David Edwards, FoodProductionDaily.com’a yaptığı açıklamada, yeni ambalajın 12 ay içinde piyasaya çıkarılmasının planlandığını belirtti. WikiCells adı verilen yeni yenilebilir ambalaj teknolojisi, gıdaların plastik kaplara ihtiyaç olmadan taşınmasına ve yenmesine olanak sağlıyor. Şu ana kadar geliştirilen ambalajlar arasında ıspanak zarında çorba, limon zarında limon suyu ve kiraz zarında erimiş çikolata yer alıyor. Proje Direktörü Profesör David Edwards, Harvard Üniversitesi’den bir ekibin geliştirdiği teknolojinin mantığının, içeriğinin koruyucu bir dış tabaka tarafından korunan portakal ve elma gibi doğadaki gıdalara dayandığını belirtti.

Bu teknolojiyle geliştirilen ambalajlarda da gıda ve içecekler doğal bileşenlerden elde edilen yenilebilir zarlar içine yerleştirilerek tüketmeden önce yıkanabilecek ya da soyulabilecek bir kabuk oluşturuluyor. Bu ambalajların her türlü gıda ve içecek ürünü için kullanılabildiği belirtiliyor. Edwards yeni ambalaj teknolojisinin orta ve uzun vadede bozulmadan kalmasıyla ilgili çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

TEHLİKE ALTINDA MIYIZ?

Kahve ve çay gibi sıcak içecekler için kullanılan plastikten üretilen bardakların, kanserojen bir madde olarak bilinen benzenden üretildiği, bu bardakların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği bildirildi.   Konya Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Selma Çivi, ABD’de yapılan bir araştırmada, plastik ürünlerini fazla kullananlarda, özellikle karaciğer enzimlerinin yükseldiğinin, karın yağlanmasının arttığının tespit edildiğini söyledi. Plastik ürünlerinde bisfenol A ve flalein isimli maddelerin kullanıldığını ifade eden Çivi, ”Çevresel kirleticiler olarak vasıflandırdığımız plastikler, boğazımızdan başlayarak tiroit bezini, karın bölgesinde yer alan pankreas bezini, kadınlarda yumurtalıkları, erkeklerde de testisleri temel olarak etkilemekte ve kısırlığa neden olmaktadır” dedi.

DİĞER HABERLER
Sütte üretici zam beklerken fiyat düşüşü yaşadı

Çivi, bebek biberonlarında da bu maddelerin kullanılabildiğine dikkati çekerek, biberonların ısıtılmasıyla çocukların küçük yaşlarda, plastik ürünlerdeki zararlı maddelere maruz kaldığını dile getirdi. Bu maddelerin, çocuklarda davranış bozukluklarına sebep olduğunu vurgulayan Çivi, ”Bu zararlı maddeler, çocukların bütün genetik yapılarını değiştirebilmekte. Bu nedenle plastikleri, günlük yaşamımızdan mümkün olduğunca uzaklaştırıp, plastik ürünler yerine içindeki sıvıya zararlı maddelerini bırakmayan cam ve çelik gibi ürünleri tercih etmeliyiz” diye konuştu.

Çivi, plastiklerde üçgen biçimindeki bir kutunun içerisinde numaralar olduğunu belirterek, bu numaralardan en tehlikeli olanların 3-6-7 numaralı maddeler olduğunu bildirdi. Bu numaralardan 3, V ya da PVC yazan plastiğin, gıdalarda kullanılmaması gerektiğini anlatan Çivi, şunları kaydetti:

”7 işareti bulunan veya numarasız olan cam gibi parlak ve sert plastik, en tehlikeli olan plastiktir ve ‘güvenli değildir’ demektir. İçindeki zararlı maddeleri gıdalara sızdıran bu plastikler yiyecek ve içeceklerde kullanılmamalıdır. 6 numaralı plastik ise kahve ve çay gibi sıcak içecekler için kullanılan köpük bardakların plastik olduğunu çoğumuz bilmeyiz. Bu malzeme benzenden üretilir. Kanserojen bir madde olarak bilinen bu maddenin mutfaktan kesinlikle uzak tutulması gerekir.”

Plastikten korunmak için pratik önlemler

Günlük hayatta tamamen vazgeçilemeyecek olan plastiklerin zararlarını en aza indirgemek için pratik önlemlerin alınabileceğini anlatan Çivi, ”Konserve yerine daha çok taze sebze ve meyveleri tercih ederek bunlardan büyük ölçüde korunabiliriz. Ayrıca biberon kullanmak yerine annelerin bebeklerini emzirmeleri veya toz şeklindeki mamaları tercih etmeleri daha uygun olur” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Güçlü bir gıda güvenliği ve çevresel sürdürülebilirlik için gıda kaybı ve israfı azaltılmalı

3-6-7 ve numarasız plastik ürünlerinin gıdalardan uzak tutulması gerektiğinin dile getiren Çivi, şu tavsiyelerde bulundu:

”Plastiklerin içerisinde herhangi bir sıvıyı dondurmamak ve ısıtmamak gerekiyor. Aynı şekilde asitli ve tuzlu yiyecekler, plastiğin yapısını bozarak Bisfonel maddesinin gıdaya geçmesine neden oluyor. Konserve veya salamura gibi yiyecekler için plastik kaplar kullanmamalıyız. Plastik ürünlerinde bulunan flalein maddesi, özellikle erkeklerdeki testosteron hormonunu etkileyerek, erkeklerde kısırlık ve güçsüzlüğe neden olmaktadır.”


4 Mart 2012. 11:00
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x