Antibiyotikli süte dikkat


sut-28E6-D059-07A3

 

 

Antalya Ticaret Borsası’nın süt sektöründe yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini görüşmek üzere düzenlediği sektörel analiz toplantısında antibiyotikli süt konusu tartışıldı.

 
Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Küçükçetin’in moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıya süt sektörüyle ilgili kamu kurum-kuruluş, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri katıldı. Toplantıya katılan konuşmacılar enfeksiyon kapan hayvanların tedavisi için verilen antibiyotiklerin süte geçtiğini, antibiyotikli sütün tüketiminin sağlık sorunu oluşturduğunu vurguladılar. Sorunun çözümü için üreticilerin ve aracıların eğitilmesi ve bilinçlendirilmesine öncelik verilmesi gerektiğini belirten konuşmacılar, mevcut denetimlerin ve cezaların artırılmasının da sorunun çözümü konusunda etkili olacağı üzerinde birleştiler. Veteriner Hekimleri Odası Antalya Şube Başkanı Muammer Saygılı, sorunun kesin çözümü için küçük üreticilerin ihtisaslaşmış kooperatif ya da şirketlerde bir araya gelmesi gerektiğini söyledi.

 

REÇETESİZ SATIŞ DENETLENMELİ

 

Sütten insana geçen antibiyotiklerin hastalıklar için alınan antibiyotikleri etkisiz hale getirebileceğini belirten Muammer Saygılı, “Sütten geçen antibiyotikler konusu dünya sağlık örgütlerinin üzerinde durduğu bir konu. Sorunun çözümü için üreticilerin eğitilmesi, bilinçlendirilmesi önemli. Ama kesin çözüm için küçük üreticilerin, aile işletmelerinin kooperatifleşmesi, ihtisaslaşmış kooperatifler ya da şirketlerde bir araya gelmesi gerekir” dedi. Reçetesiz antibiyotik satışlarının yasak olduğunu belirten Muammer Saygılı, “Antibiyotikler reçetesiz satılabiliyor. Reçetesiz satılan aşılar da var. Veteriner hekim reçete yazmadan antibiyotiklerin satılmaması gerekir. Bu konuda bize gelen bilgileri ilgili kurumlara şikayet ediyoruz. Eczacılar Odası ile görüşerek bu işe çözüm bulunması gerekir” ifadelerine yer verdi.

DİĞER HABERLER
Balıkçılıkta Kadın Eli

 

KORUYUCU HEKİMLİK GELİŞTİRİLMELİ

 

Süt analiz toplantısında Antalya İl Tarım İl Müdürlüğü adına konuşan Ümit Bey, “Antibiyotik konusunu sadece sütle ilgili değil etle ilgili de düşünmek gerekir. Hayvandan insana antibiyotik etle de geçiyor. Bakanlığımız bu konuyla ilgili ‘Süt mutlaka sağlıklı hayvanlardan üretilmeli’ diyor. Bakanlığımızın hayvan refahıyla ilgili hayata geçirdiği projeler de var. Reçetesiz ilaç için cezalar uygulanıyor. Ancak sorun üreticilerde bitiyor. Koruyucu hekimlik mekanizmasının geliştirilmesi gerekir” dedi.

 

ANTİBİYOTİKLİ SÜTÜ DÖKÜYORUZ

 

Toplantıya Yörükoğlu firması adına katılan Mehmet Kurt, “Kesinlikle antibiyotikli süt kabul etmiyoruz. Şoförlerimiz ön denetim yaparak sütte antibiyotik varsa almıyorlar. İkinci analizi laboratuvarlarımızda yapıyoruz. Bu konu önemli bir konu. 20 litrelik süt 5 ton sütün zarar görmesine neden olabiliyor. Antibiyotikli sütleri kullanmıyor, döküyoruz. Bu ise maliyetleri etkiliyor. Sorunun çözümü için üretici ve aracıların bilinçlendirilmesi, önlemlerin artırılması gerekir” ifadelerine yer verdi. Ekici firması adına söz alan Selçuk Kuşkonar da, yapılan analizlerin sonucuna göre antibiyotuikli sütleri döktüklerini belirterek, “Bu sorun Türkiye’nin olduğu gibi Antalya’nın da sorunu. Antibiyotikli sütleri döküyor, üretici mağdur olmasın diye parasını ödüyoruz. Bu durum art niyetli olarak da değerlendirilebiliyor. Bilinçlendirme yanında cezai işlemlerin de artırılması gerekir” dedi.

DİĞER HABERLER
İstanbul'un 8 ilçesinde elektrik kesintisi

 

 


23 Kasım 2015. 09:06
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x