Artık Körfezde Mavi Bayrak Var ve Balık Yiyebileceğiz…!


Birkaç yıl öncesine kadar simsiyah olan İzmit Körfezi’ndeki temizleme çalışmaları sonuç verdi. Körfez’in ilk mavi bayraklı plajı Karamürsel oldu. Türkiye’de mavi bayraklı plaj sayısı 355’e ulaştı

 

Çevresinde 15 milyon nüfuslu İstanbul gibi mega kentin yanı sıra, Kocaeli ve Bursa gibi büyük sanayi kentlerinin bulunduğu İzmit Körfezi son yıllarda büründüğü siyah renginden kurtulmaya başladı. İzmit Körfezi’ndeki sanayi tesislerini ve yük almaya gelen gemileri havadan denetleyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ait deniz uçağının tespit ettiği çevre ihlalleri giderek azalırken, tesisler de kendi arıtma sistemlerini faaliyete geçirdi. Son 2 yıldır süren koruyucu önlemler İzmit Körfezi’ne ilk mavi bayraklı plajı getirdi. Kocaeli’nin Karamürsel Plajı, 46 ülkede deniz kirliliği ile mücadele eden “Uluslararası Çevre ve Eğitim Vakfı”nın (FEE) temsilcisi Türkiye Çevre Eğitim Vakfı tarafından mavi bayrakla ödüllendirildi. Körfezin ilk mavi bayraklı plajı bu yaz hizmete girecek.

 

‘14’ünü geri aldık’   Karamürsel’in mavi bayrak alacak kadar temiz olduğuna karar verdiklerini söyleyen TURÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Epikmen, “2013’te dünyanın en çok mavi bayraklı 3 ülkesi arasına gireceğiz. Yakın zamanda dünya üçüncülüğünü Fransa’ya kaptırmıştık. Deniz suyu analizlerini 4 yıl geriye dönerek inceleyeceğiz ve Mavi Bayrak kazanmak zorlaşacak. Arıtma tesisini şart koşuyoruz. Bu yıl gelen şikayetler üzerine inceleme yaparak 14 tesisin bayrağını geri aldık. Karadeniz’de Şile, Düzce ve Akçakoca, Marmara’da ise Şarköy’ün ardından Karamürsel Mavi Bayraklı tesis oldu. Mavi Bayrak tesislerde sadece temizlikten dalgalanmıyor. Bizim için diğer kriterler yanında en önemlisi çevre bilinçlendirmesidir. Tesislerden yıl boyunca çevre bilincini artıran etkinliklerde bulunmalarını bekliyoruz. 2012 dünyadaki krizle zor başladı. Ancak son günlerde kazanılan ivme ile Türkiye’de eski düzeye gelmesini umuyoruz” dedi./

DİĞER HABERLER
Güvenli gıdalar için kültür balıkçılığı şart

 

Türkiye 4. sırada

 

İspanya 540, Yunanistan 394, Fransa ise 358 plaj ile mavi bayraklı plaj sayısında ilk 3 sırada yer alıyor. Karamürsel ile Türkiye’nin mavi bayrak sayısı 355’e ulaşırken, 19 marina ve 13 yata da mavi bayrak verildi. Dünyada ise 3 bin 89 plaj ve 641 marinada toplam 3 bin 730 Mavi Bayrak bulunuyor. Karamürsel’e mavi bayrağı 15 Haziran’da TÜRÇEV yetkililerinin de katılımıyla asılacak. Marmara Denizi’nin ilk mavi bayraklı plajı 2006 yılında Şarköy olmuştu.

 

  27 şart var

 

Mavi bayrak için yüzme suyu niteliği, çevre yönetimi, çevre bilinçlendirme, donanım ve insan sağlığı konusundaki güvenlik başlıkları altında 27 şart gerekiyor. Sezon süresince 15 gün ara ile deniz suyu analizlerinin yapılmış ve sonuçlarının AB Yüzme Suya Direktifi’ne uygun olması, atık suların bertarafı, plaj beldesinde çevre bilinci etkinlikleri, yöre halkının çevre bilinci, imar planına uygun yapılaşma, alg ve bitkilerin plajda kötü bir görüntü yaratmasına izin verilmemesi, geri dönüşümün yapılması, evcil hayvanların olanakları, motorlu araçların girmemesi, cankurtaran sayısı, ilkyardım, özürlü tuvaleti gibi önemli başlıklara uygunluk kontrol ediliyor.Milliyet

 

Körfeze Mavi Bayrak

 

Ali GÜNDOĞDU (Özgür Kocaeli Gazetesi)

DİĞER HABERLER
Su ürünleri yetiştiricilerine yapılacak desteklemeler

 

“Türkiye’de Balık ve Balıkçılık” adlı kitap, alanında yazılmış, bilinen ilk eser… Yazarı Karekin Deveciyan.

 

Karekin Deveciyan, 1910-1917 yıllarında İstanbul Balıkhanesi Müdürlüğü, daha sonra da balık işleri müfettişliği yapmış, Düyun-u Umumiye’deki görevinden 1927 yılında emekli olduktan sonra 1964 yılında İstanbul’da vefatına kadar yaşadığı Ortaköy’de elinden olta düşmemiş bir amatör balıkçı.

 

1915’te “Balık ve Balıkçılık” adıyla, Osmanlıca,1926 yılında ise “Türkiye’de Balık ve Balıkçılık” adıyla Fransızca olarak yayınlanmış bu eser.   Daha sonraki yıllarda Fransızcasından Türkçeye çevrisi yapılan bu çok değerli kaynak eseri günümüzde de bulmak mümkün.

 

Gelelim, çok önemli bir kaynak eser olan bu kitapta İzmit’le alakalı olarak yazılanlara… Bir İzmitli olarak tüylerimi diken diken eden, beni hayrete düşüren okuduklarıma..

 

Bakın bir zamanlar, İstanbul Balık Haline İzmit Körfezi’nden avlanarak hangi balıklar gidermiş.  

 

Öyle birkaç kasa falan da değil hani… Kilolarca…   Barbunya, hamsi, istavrit, ıstakoz, izmarit, kalkan, kefal, kolyoz, levrek, mercan, sardalya, torik, yazılı orkinos.

 

Bu kitaptan çok İlginç bir bilgi;   Fok balığına, Marmara Denizi’nde, özellikle de İzmit Körfezi’nde rastlanır imiş.   Ali Pasiner, Robert Kolej edebiyat bölümünden sonra Lozan Hukuk Fakültesi’nde okumuş. Ana Britanicca, Temel Britanicca, Compton’s, İstanbul Ansiklopedisi’nin balıklarla ilgili maddelerini, 1999 yılında Amerika’da yayınlanmış olan Dünya Balıkçılık Ansiklopedisi’nin Türkiye bölümünü hazırlamış, Uzun yıllar çeşitli gazete ve dergilerde balık üzerine yazılar yazmış değerli bir insan, bir amatör balıkçı. Uzun yıllar reklam sektöründe çalışmış, ülkemizde balık ve balıkçılık üzerine kitap yazan birkaç yazardan birisi.

DİĞER HABERLER
Marmarayı Tükettik...!

 

Bugün aramızda olmayan Ali Pasiner’in “İki Boğazın Suları” adlı eserinde bahsettiğine göre İzmit Körfezi Marmara’nın zengin balık yatağıymış. Levrek, sinarit, mercan, karagöz, ispari, tekir, barbunya, kırlangıç, dil, pisi, Körfez’in yerli balıkları sayılırmış. Uskumru, kolyoz, palamut, torik, lüfer Körfez’e girerek yatak yaparmış.   İşte böyle… Bu sayılan balık türlerinden kaçı bugün İzmit Körfezi’nde avlanabiliyor?   Bırakın avlanmasını, bu balık türlerinden çoğunun tek bir bireyine dahi Körfez’de rastlamak mümkün değil. Peki neden? Bir zamanlar Körfez’de bolca av veren bu balıklar şimdi neden yoklar?

 

Karekin Deveciyan da, Ali Pasiner de artık yoklar ve bir daha da aramızda olamayacaklar… Peki ya kitaplarında bahsettikleri balık türleri? Onlar bir zamanlar oldukları gibi yeniden aramızda olurlar mı? Eğer biz istersek…   Yukarıdaki satırları yıllar önce yine bu sütunlarda İzmitli muhasebeci ve amatör olta balıkçısı Oktay Aydıner aktarmıştı.   Gelinen noktaya bakar mısınız?   İSU’nun İzmit Körfezi’nde çektiği sualtı fotoğraflarında yüzlerce canlı türü bulunuyor.

 

Veee… Karamürsel Plajı Mavi Bayrak alıyor.   Dönüşüm müthiş değil mi?

 


21 Mayıs 2012. 11:15
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x