Aşure Ayı Başladı…Ömrünüz Bereketlensin..


asure_gununde_omrunuz_bereketlensin_h5144

 

 

 

Muharrem Ayı 4 Kasım Pazartesi günü başladı. Bu tarih Hicri takvime göre yeni yılın ilk günüdür ve yeni yıla oruçlu olarak başlamak isteyen kişilerin 3 kasım Pazar gecesi sahura kalkarak oruca niyet ettiler.

 

 

 

 

Muharrem ayının birinden onuna kadar 10 gün oruç tutulur ve 10.gün aşure pişirilir. Bu 10 günlük orucu tutamayacak durumda olanlar mümkünse 8, 9 ve 10. günlerde oruç tutmalıdır. Rasülüllah Efendimiz S.a.v. 9.cu günü seferde bulunuyorlardı. O bakımdan yalnız 10. gün oruç tutmuşlar ve “sağ olursak seneye 9. günü de tutarız” buyurmuşlardır.

 

 

 

Muharrem ayının 9 . ve 10. günleri birer teşbih namazı kılınmalıdır.Yine 9. ve 10. geceleri teheccüd vaktinde rıza-i ilahi için 4 rekat namaz kılınır. Her rekatte 50 ihlası şerif okunur.

 

 

Muharrem ayınız mübarek olsun.

 

 

Muharrem ayı duası

 

 

Peygamber efendimiz, “ Her kim Muharremin ilk günü ve aşure günü bu duâyı üç kere okursa, Cenab-ı Hak o kimseyi, gelecek Muharreme kadar bütün belalardan emin kılar.” buyurdu.

 

 

“Bismillâhirrahmânirrahîm. Elhamdülillahi Rabbilâlemîn.Vessalâtü vesselâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihi ecmaîn. Allâhümme entel ebediyyül kadîm. Elhayyülkerîm. El hannânül mennân vehâzihî senetün cedîdetün es elüke fîhel ısmete mineşşeytânirracîm vel avne alâ hâzihin nefsel emmârati bissû’i veliştigâle bimâ yugarribunî ileyke yâ zel celâli vel ikrâm. Birahmetike yâ erhamerrâhımîn. Ve sallallâhü ve selleme alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve ehli beytihî ecmaîn .

 

 

 

AŞURE TARİFİ:

 

 
Malzemeler:

1 su bardağı aşurelik buğday

2 çorba kaşığı bal

Yarım su bardağı nohut

2/3 su bardağı toz şeker

Yarım su bardağı fasulye

Tuz

Fıstık, ceviz, badem

Meyve şekerlemeleri

1 su bardağı süt

2 çorba kaşığı gül suyu

2 çorba kaşığı üzüm pekmezi

1 Portakal kabuğu rendesi

Kestane

Nar taneleri

 
Aşurelik buğdayı geceden bir iki taşım kaynatarak ıslatın. Sabahtan en az bir saat pişirin. Nohutu ve fasulyeyi ıslatın ve düdüklü tencerede pişirin, suyunu dökmeyin, gerekebilir. Aşurelik buğdayı pişirin. Bu arada diğer malzemeleri hazırlayın. Fıstık ve bademin kabuklarını soyun. Cevizi rendeleyin veya ince ince kıyın. Portakal kabuğunu rendeleyin. Kuru kayısı, incir, vb koyacaksanız onları küçük küplere doğrayın. Kestaneyi mikro dalga fırında, normal fırında ya da haşlayarak kabuğu soyulacak kadar pişirip, soyup küçük küplere doğrayın. Kenarda bekletin. Aşurelik buğday pişerken bir taraftan da pişmiş nohutu ve fasulyeyi ekleyin. Tüm malzemeler arzu ettiğiniz kıvamdaysa damak tadınıza göre şekerini koyun ve ardından 1 çay kaşığı tuz ilave edin. Bu sırada suyunu kontrol edin, muhallebiden daha sulu olmalıdır. Eğer su eklemeniz gerekiyorsa kaynar su koymalısınız. Sütü, pekmezi, meyve şekerlemelerini, doğramış olduğunuz kestaneleri, fıstık ve bademi ilave edin. Şekerini ve kıvamını son kere kontrol ettikten sonra ocağın altını kapatın. Şimdi balı, portakal kabuğu rendesini ve gül suyunu koyabilirsiniz. Servis yaparken çekilmiş ceviz ve nar taneleri ile süsleyin.


Yazan - 4 Kasım 2013. Kategori MANŞET. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x