Aşure Tarifiniz Bizden


Muharrem demek, aynı zamanda aşure demek.En beğenilen aşure tariflerinden birini paylaşıyoruz.

Yarım kilogram buğday •1 fincan pirinç (çay fincanı) •200 gram kuru fasulye •200 gram kuru ceviz •200 gram fındık •100 gram pilav fıstığı  •1 kilogram toz şeker •200 gram nohut •4 adet limon •50 gram kuş üzümü

 Hazırlanışı

Pirinçleri ve buğdayları yıkayın. Pirinçleri ve buğdayları tencereye koyun ve üzerine su ekleyin (üzerini 2-3 parmak aşacak şekilde). Bu şekilde 5 dakika karıştırarak pişirin. Üzerini sıkıca kapatıp sıcak ortamda, bir gece bekletin. Nohut ve fasulyeleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Pirinç ve buğdayları tencereye biraz sıcak su ekleyerek ateşe koyup kapaksız olarak kaynatın. Dibinin tutmamasına dikkat edin, devamlı karıştırın. Bir süre sonra altını kısarak, kabukları soyulmuş nohut ve fasulyeleri katın. Malzemeler kısık ateşte pişerken karıştırarak bir kilogram şekeri de ilave edin. Ateşten almaya yakın limonları rendelenip aşureye katın ve bir iki taşım daha kaynatın. Ateşten almadan önce isteğinize göre gül suyu da ekleyebilirsiniz. Soğumadan kâselere koyun. Fındığı, cevizi ve pilav fıstığını kavurarak aşurelerin üzerine serpiştirebilirsiniz. Aşure tarifi hazır. Afiyet olsun.

 

Aşurenin tarihçesi

 

Hicri takvime göre yılın ilk ayı ”Muharrem”in 10’uncu günü olan ”Aşure günü”nde her yöre kendine özgü gelenekleriyle bütünleştirdiği bereketin sembolü aşureyi, eş, dost ve akrabalarının yanı sıra yoksulundan zenginine toplumun tüm kesimlerine dağıtıyor.

 

Bilgiye göre, İslam dininde yemeklere ilişkin en belirgin örneklerden birisi olan aşure, Muharrem ayının 10. gününden ay sonuna kadar yapılıyor. Yurdun dört bir yanında pişirilen dağıtılmaya başlandı.

 

Ana malzemelerini su, buğday, şeker, su, nohut ve fasulyenin oluşturduğu aşurenin içine konan bazı malzemeleri ilden ile yöreden yöreye değişebiliyor.

 

Bazı yörelerde kurbanın kuyruk yağından, Zonguldak Devrek ilçesinde ise etinden bir parça saklanıyor ve aşure pişirilirken içine atılıyor. Denizli’de ise aşure pişirildiğinde, yanında keşkek de pişirilip dağıtılıyor.

 

Muharrem ayının 10. günü olan ve Arapça ”Aşara” diye ifade edilen bugünde, ”Hz. Adem’in günahından dolayı ettiği tövbenin kabul olunduğu, Hz. İbrahim’in doğduğu ve ateşten kurtulduğu, Hz. Yakup’un oğlu Yusuf’a kavuştuğu, Hz. Eyüp’ün şifaya kavuştuğu, Hz. İsa’nın göğe çekildiği, Hz. Nuh’un bindiği geminin tufan bitip sular çekilince Cudi Dağı’na oturduğu” belirtiliyor.

 

Aşure’nin yapılışı ise şöyle rivayet ediliyor:

 

”Tufandan kurtulan Hz. Nuh, gemide kalan çeşitli erzaktan tatlı bir çorba pişirilmesini söylemiş. Tufandan kurtulanlar o günü kutlayarak bayram etmişler ve çorbadan yemişler. Ayrıca Hz. Muhammed’in torunlarından Hüseyin, Kerbela’da yine Muharrem ayının 10. günü şehit edildi. Zamanla aşure, onun ve onunla birlikte Kerbela’da ölenlerin ruhu için pişirilip dağıtılmaya başlandı.”

 


Yazan - 23 Kasım 2012. Kategori Uncategorized. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oy
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x