Atık Yağdan Biodizel Yakıt


İstanbul Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Emin Birpınar, Türkiye’de yılda ortalama 350 bin ton atık yağ oluştuğunu belirterek, 350 bin ton atık yağdan biodizel yakıt veya elektrik üretilmesinin, 350 bin ton daha az petrol alınması anlamına geldiğini söyledi.

Bitkisel Atık Yağ Toplayıcıları ve Elektrik Üreticileri Derneği (BAYTED)’in atık yağların toplanmasına ilişkin bilgi vermek amacıyla düzenlediği toplantıda konuşan Emin Birpınar, çevre sorunlarının bir ülkenin yaşadığı hiçbir soruna benzemeyeceğinin altını çizerek, ”Bir ülkenin ekonomisi, adalet sistemi, yönetim şekli bozulur ama düzeltilebilir. Ancak bir ülkenin çevresel değerleri bozulursa düzeltilmesi mümkün olmayabilir. Ülkeler insanlara vize koyabilir ama kirliliğe vize koyamaz” dedi.

Atık yağların 1 litresinin, 1 milyon metrekare deniz yüzeyini kapladığını kaydeden Birpınar, ”Atık yağlarla yüzeyi kaplanan alan oksijensiz kalıyor ve bu alanda yaşayan deniz canlıları ölüyor. Bu yağın arıtma tesislerine gittiği düşünüldüğünde, bu tesislerinin yükü normalden 10 misli artıyor. Lavabolara dökülen atık yağlar ise belli bir süre sonra tüm boru sisteminin kesitini daraltıyor” dedi.

Ortaya çıkan ekonomik giderlerin hepsinin Türkiye’nin servetinden kayıp vermek anlamına geldiğini belirten Birpınar, ”Bu yağları düzenli bir şekilde toplamayıp kaçak toplayanlara verirsek bunlar tekrar yemeklerinize karışıyor. Koruyucu hekimlik dediğimiz şey, bir yerde çevre bilinci demektir. Çevreyi ne kadar çok korursak, sağlığa o kadar az para harcarız” diye konuştu.

Birpınar, Türkiye’de yılda yaklaşık 1 milyon 750 bin ton yağ satılıdığını, bu yağın yılda yaklaşık 350 bin tonunun atık olarak kaydedildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

”Bu 350 bin ton atık yağdan biodizel yakıt veya elektrik üretirsek, bu 350 bin ton daha az petrol alacağız anlamına geliyor. İstanbul’da atık yağ çıkan 50 bin firmaya yazı yazdık. Bu yazıda firmalara atıklarını atık yağ toplayan lisanslı firmalara teslim etmemeleri durumunda 95 bin lira cezası olduğunu hatırlattık. Sorunun temeline indiğimizde yağı üreten firmaların atıkları toplama sorumluluğunu üzerine alıp atık yağları yerelliklerde toplamasının sağlanması ve bunun desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.”

-YENİLENEBİLİR ENERJİ KANUNU TASARISI-

BAYTED Başkanı Mustafa Ezici de Türkiye’de kullanılmış bitkisel ve hayvansal atık yağların, yönetmeliklere uygun olmayan şekillerde bertaraf edilmesinin insan sağlığı ve çevreyi tehdit ettiğini söyledi.

Çevre ve Orman Bakanlığı verilerine göre, atık yağların yüzde 2’sinin toplanabildiğini kaydeden Mustafa Ezici, ”Atık yağların yüzde 98’i lavabo ve çöplere dökülmektedir. Oysa ki 350 bin tonluk atık yağın yüzde 10’unu toplayabilmiş olsak, yıllık 200 megavatlık elektrik enerjisi üretecek bir tesis kurulabilir ve atıklar geri kazanılarak sürdürülebilir değerli bir ham madde haline çevrilebilir” dedi.

TBMM gündeminde yer alan ”Yenilenebilir Enerji Kanunu” tasarısı içinde biyokütleye dayalı elektrik üretiminde atık yağların yakılarak enerjiye dönüşmesi ile ilgili maddeler yer aldığını ifade eden Ezici, ”Devletimiz kapalı alanlarda sigara içilmesini yasakladı. Denetimler ve cezalar ile sağlık için önemli adımlar atılıyor. Ancak atık yağ konusunda denetim yapılmıyor” dedi.

Toplanabilen atık yağların yüzde 50’sinin defalarca kullanıldığını kaydeden Mustafa Ezici, lokantaların, catering ve fast-food şirketleri ile otellerin atık yağ konusunu dikkate almayarak insan sağlığını tehdit edecek tutum sergilediklerini belirterek, ”Sigara için çok ciddi adımlar atan hükümetimizin atık yağ konusunda da adım atmasını bekliyoruz. Atık yağları toplayan şirketlere Avrupa ülkelerinde teşvik paraları veriliyor. Ülkemizde de atık yağların toplanması ve toplanan atıkların enerjiye dönüştürülmesi için devletimiz yasaları hızlı bir şekilde çıkarmalıdır. Eğer bu yasa çıkarsa 6 ay içerisinde elektrik üretimine başlayacağız” değerlendirmesinde bulundu.

DİĞER HABERLER
Evcil Kuşlarda GUT Hastalığı

Erdoğan atık yağ sorununa el atıyor

Sahillerimizde her yıl 340 bin ton atık yağ, 4 ve 5 yıldızlı oteller tarafından geceleri gizlice denize dökülüyor. Üstelik bu otellerden bazıları ‘Mavi Bayrak’ almakla övünüyor.

Sahillerimizde her yıl 340 bin ton atık yağ, 4 ve 5 yıldızlı oteller tarafından geceleri gizlice denize dökülüyor. Üstelik bu otellerden bazıları ‘Mavi Bayrak’ almakla övünüyor. Atık yağları denize döken mavi bayraklı otellerin mutfaklarına bir dedektif gibi giren Bitkisel Atık Yağ Toplayıcıları Derneği (BAYTED) yöneticileri, karşılaştıkları manzara karşısında dehşete düştü.

Bodrum, Antalya, Marmaris, Çeşme ve Kuşadası’nda 5 yıldızlı otellerde incelemeler yapan dernek yöneticileri, otellerin birçoğunun yağ tutucularının dolduğunu gösteren fotoğraflar çekti ve biriken bu atıkların geceleri belli bir saatten sonra denize boşaltıldığını ileri sürdü. Bununla ilgili bir rapor hazırlayan BAYTED yetkilileri, fotoğraflarla beraber bir dosya halinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve 5 bakana sundular.

Otellerin isimleri ve tatil köylerinin mutfakların resimlerini inceleyen Başbakan Erdoğan da, sorunun acilen giderilmesi için yetkililere talimat verdi. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın talimatıyla bakanlık ekipleri, mavi bayraklı oteller ve tatil köylerininin mutfaklarında denetimleri artırdı.

DOSYAYI BAŞBAKAN’A VERDİ…

BAYTED Başkanı ve yaklaşık 8 yıldır atık yağları toplayarak biyodizel üreten Ezici Yağ Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ezici şu bilgileri verdi: “Yaz sezonu öncesi Bodrum, Antalya, Marmaris, Çeşme ve Kuşadası’ndaki oteller üzerine yoğunlaştık. 5 yıldızlı otellerin birçoğunun yağ tutucuları dolmuş, biriken bu atıklar geceleri belli bir saatten denize boşaltılıyor.

Özellikle Bodrum’da ciddi sorunlar tespit ettik. Konuyu bizzat çektiğim fotoğraflarla İstanbul’da Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a sundum. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a konuyu bir dosya halinde takdim ettim. Kendileri de hemen talimat verdi.”

340 BİN TON DENİZE GİDİYOR…

Mustafa Ezici’nin verdiği bilgiye göre, Türkiye’de yılda 1.5 milyon ton bitkisel yağ tüketiliyor. Her yıl 350 bin ton atık yağ çıkıyor. Yasal düzenlemelere rağmen 350 bin ton atığın sadece 6 bin 300 tonu geri toplanabiliyor. Geri kalan 340 bin tonun üzerindeki kullanılmış yağlar, kanalizasyona ve dolayısıyla denize dökülüyor. Antalya’da 250 yataklı iki otelin birinden haftada 1 ton, diğerinden 50 kilogram atık yağ topladıklarını anlatan Mustafa Ezici, “Atık yağ toplayan firmalar, topladıkları yağ için ücret almıyor ancak denetim olmayınca herkes yağları lavaboya dökmeyi tercih ediyor” dedi.

Bitkisel atık yağ getirene çikolata-sakız verecek
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkan Ahmet Edip Uğur, atık toplama makinesini tanıttı. Yağ miktarına göre promosyon olarak sıvı yağ, çikolata, sakız ve oyuncak gibi hediyeler vermesi de planlanan ve kullanıcıya, döktüğü atığın miktarını sesli şekilde ileten cihazlar, arıza durumunda veya hazneleri dolduğunda içerisindeki GSM hattı aracılığıyla yetkiliyi uyarıyor.
Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ile Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği tarafından yaptırılan bitkisel atık yağ toplama makinesi bakanlıkta düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Balıkesir Milletvekili ve Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Edip Uğur, tanıtımda yaptığı konuşmada, geçen yıl Türkiye’de 900 bin ton likit, 515 bin ton margarin olmak üzere yaklaşık 1,4 milyon ton bitkisel yağ tüketildiğini söyledi.
Türkiye’de kişi başına bitkisel yağ tüketiminin 20 kilogram, Avrupa ve ABD’de 30-35 kilogram, dünyada ise ortalama 15 kilogram olduğunu anlatan Uğur, Dünya Sağlık Örgütünün de kişi başına yılda en az 30 kilogram yağ tüketilmesi gerektiğini belirttiğini aktardı.
Çevre ve Orman Bakanlığının da üzerinde durduğu kızartmalarda kullanılan atık yağların toplanması uygulamasında, Avrupa ülkelerinin önemli bir seviyede olduğunu vurgulayan Uğur, “Kişi başına bitkisel atık yağ toplama miktarı Almanya’da 1.8, İngiltere’de 1.6 kilogram, Türkiye’de ise 100 gram” diye konuştu.
Çevre ve Orman Bakanlığı ile görüşmeleri sonucunda bakanlığın makinenin yapımı için destek verdiklerini belirten Uğur, “Makine atık yağların içerisindeki yabancı maddeleri de ayırıyor. Bu makinenin pilot uygulamasına Çorum’da başlayacağız. İnanıyoruz ki başarılı olacak. Deneme uygulamasının ardından ülke çapında yaygınlaştırılacak ve bitkisel atık yağ toplama oranımızı artıracağız” dedi.
Bu yağların özellikle gıda sektöründe yeniden kullanımı nın büyük risk oluştuğuna işaret eden Uğur, bu konuda yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının da katkı sağlaması gerektiğini ifade etti.
Cihazların yanına kamera da konulacağını belirten Uğur, deneme kullanımının tamamlanmasının ardından bu cihazlardan Çevre ve Orman Bakanlığı ile Milli E ğitim Bakanlığı işbirliğiyle okullara da yerleştirilebileceğini, böylece bitkisel atık yağ toplama sürecine öğrencileri de katabileceklerini söyledi.
Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, atık yağların kanalizasyona döküldüğünde suları ve çevreyi kirlettiğini belirterek, atık yağların toplanması için 2005’te çıkardıkları yönetmelikle bu alanda önemli bir düzenlemeye imza attıklarını, ancak uygulamada istenilen seviyeye ulaşamadıklarını ifade etti.
Geliştirilen atık yağ toplama makinesinin bu alana önemli katkı sağlayacağına inandıklarını dile getiren Kadıoğlu, atıkların kaynağından toplanmasının ve ayrıştırılmasının temel hedefleri olduğunu kaydetti.
Türkiye’de yılda 5 bin ton atık yağ toplandığını bildiren Kadıoğlu, bu yağların toplanmasıyla bir yandan çevrenin korunmasına, diğer taraftan da yenilenebilir enerji kaynağı kullanımına katkı sağlandığını belirtti. Kadı oğlu, “Bu atık yağların biyodizel olarak kullanılmasını hedefliyoruz. Fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kullanımının artırılması lazım” diye konuştu.
Makinelerin pilot olarak Çorum’da kullanıma sunulacağını, 6 ay içerisinde Türkiye’nin dört bir yanına yerleştirileceğini söyleyen Kadıoğlu, yerel yönetimlerden atık yağların toplanması konusunda destek istedi. Kadıoğlu, vatandaşlardan atık yağlarını çöpe veya kanalizasyona atmak yerine bu makinelere bırakmalarını istedi.
Konuşmaların ardından bitkisel atık yağ toplama makinesi tanıtıldı. Bir seferde toplam 2 litre bitkisel atık yağ konulabilen makine, yağ dışındaki maddeleri ayırt edebiliyor ve içerisindeki “diğer maddeler” haznesine alıyor.
Yağ miktarına göre promosyon olarak sıvı yağ, çikolata, sakız ve oyuncak gibi hediyeler vermesi de planlanan ve kullanıcıya, döktüğü atığın miktarını sesli şekilde ileten cihazlar, arıza durumunda veya hazneleri dolduğunda içerisindeki GSM hattı aracılığıyla yetkiliyi uyarıyor.

Bitkisel atık yağ getirene çikolata-sakız verecek
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkan Ahmet Edip Uğur, atık toplama makinesini tanıttı. Yağ miktarına göre promosyon olarak sıvı yağ, çikolata, sakız ve oyuncak gibi hediyeler vermesi de planlanan ve kullanıcıya, döktüğü atığın miktarını sesli şekilde ileten cihazlar, arıza durumunda veya hazneleri dolduğunda içerisindeki GSM hattı aracılığıyla yetkiliyi uyarıyor.
Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ile Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği tarafından yaptırılan bitkisel atık yağ toplama makinesi bakanlıkta düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Balıkesir Milletvekili ve Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Edip Uğur, tanıtımda yaptığı konuşmada, geçen yıl Türkiye’de 900 bin ton likit, 515 bin ton margarin olmak üzere yaklaşık 1,4 milyon ton bitkisel yağ tüketildiğini söyledi.
Türkiye’de kişi başına bitkisel yağ tüketiminin 20 kilogram, Avrupa ve ABD’de 30-35 kilogram, dünyada ise ortalama 15 kilogram olduğunu anlatan Uğur, Dünya Sağlık Örgütünün de kişi başına yılda en az 30 kilogram yağ tüketilmesi gerektiğini belirttiğini aktardı.
Çevre ve Orman Bakanlığının da üzerinde durduğu kızartmalarda kullanılan atık yağların toplanması uygulamasında, Avrupa ülkelerinin önemli bir seviyede olduğunu vurgulayan Uğur, “Kişi başına bitkisel atık yağ toplama miktarı Almanya’da 1.8, İngiltere’de 1.6 kilogram, Türkiye’de ise 100 gram” diye konuştu. Çevre ve Orman Bakanlığı ile görüşmeleri sonucunda bakanlığın makinenin yapımı için destek verdiklerini belirten Uğur, “Makine atık yağların içerisindeki yabancı maddeleri de ayırıyor. Bu makinenin pilot uygulamasına Çorum’da başlayacağız. İnanıyoruz ki başarılı olacak. Deneme uygulamasının ardından ülke çapında yaygınlaştırılacak ve bitkisel atık yağ toplama oranımızı artıracağız” dedi.
Bu yağların özellikle gıda sektöründe yeniden kullanımı nın büyük risk oluştuğuna işaret eden Uğur, bu konuda yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının da katkı sağlaması gerektiğini ifade etti. Cihazların yanına kamera da konulacağını belirten Uğur, deneme kullanımının tamamlanmasının ardından bu cihazlardan Çevre ve Orman Bakanlığı ile Milli E ğitim Bakanlığı işbirliğiyle okullara da yerleştirilebileceğini, böylece bitkisel atık yağ toplama sürecine öğrencileri de katabileceklerini söyledi. Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, atık yağların kanalizasyona döküldüğünde suları ve çevreyi kirlettiğini belirterek, atık yağların toplanması için 2005’te çıkardıkları yönetmelikle bu alanda önemli bir düzenlemeye imza attıklarını, ancak uygulamada istenilen seviyeye ulaşamadıklarını ifade etti.
Geliştirilen atık yağ toplama makinesinin bu alana önemli katkı sağlayacağına inandıklarını dile getiren Kadıoğlu, atıkların kaynağından toplanmasının ve ayrıştırılmasının temel hedefleri olduğunu kaydetti. Türkiye’de yılda 5 bin ton atık yağ toplandığını bildiren Kadıoğlu, bu yağların toplanmasıyla bir yandan çevrenin korunmasına, diğer taraftan da yenilenebilir enerji kaynağı kullanımına katkı sağlandığını belirtti. Kadı oğlu, “Bu atık yağların biyodizel olarak kullanılmasını hedefliyoruz. Fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kullanımının artırılması lazım” diye konuştu.
Makinelerin pilot olarak Çorum’da kullanıma sunulacağını, 6 ay içerisinde Türkiye’nin dört bir yanına yerleştirileceğini söyleyen Kadıoğlu, yerel yönetimlerden atık yağların toplanması konusunda destek istedi. Kadıoğlu, vatandaşlardan atık yağlarını çöpe veya kanalizasyona atmak yerine bu makinelere bırakmalarını istedi.
Konuşmaların ardından bitkisel atık yağ toplama makinesi tanıtıldı. Bir seferde toplam 2 litre bitkisel atık yağ konulabilen makine, yağ dışındaki maddeleri ayırt edebiliyor ve içerisindeki “diğer maddeler” haznesine alıyor.
Yağ miktarına göre promosyon olarak sıvı yağ, çikolata, sakız ve oyuncak gibi hediyeler vermesi de planlanan ve kullanıcıya, döktüğü atığın miktarını sesli şekilde ileten cihazlar, arıza durumunda veya hazneleri dolduğunda içerisindeki GSM hattı aracılığıyla yetkiliyi uyarıyor.(aa)

DİĞER HABERLER
Biz Yemeğe Devam Edelim... Tonlarca Çilek ve Domates Rusya'dan Geldi

6 Kasım 2010. 20:47
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x