Av Yasağı Olması Nedeniyle Yok Edilemeyen Domuz Etleri Baskınları Hızlandı..


Yayınlarımız Ses Getirdi ve Domuz Eti Baskınları Devam Ediyor..

 

Ülkemizdeki 83 milli parktaki av yasağı nedeniyle mücadele edilmediği için kötü niyetli kişiler tarafından kaçak avlanarak piyasaya sürülen domuz etleri ile ilgili mücadele baskılar sonucu hız kazanmaya başladı.

 

3 yıla yakın bir süredir çiftlik Dergisi ve ciftlikdergisi.com.tr sitesinin ele aldığı bu kaçak avlanma nedeniyle halka sunulan domuz etleri ile ilgili çalışma çok ilginç bir şekilde gelişiyor.Ülkemizdeki 83 milli parkta av yasağı nedeniyle büyük oranda üreyen domuzlar sorun yaşatıyor.Bakanlık ilgililerinin verdikleri cevaplar ise ilginç,ilgililer üreyen dromuzların personel tarafından yok edilerek yaban hayvanlarının tüketmeli için doğaya bırakıldıklarını söylüyorlar.

 

RUHSATLI İKİ DOMUZ ÇİFTLİĞİ VAR

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından denetlenen iki ruhsatlı domuz  çiftliği bulunuyor.Bu çiftliklerden biri İzmir,diğeri de Antalya’da bulunuyor.Trakya’da bulunan ruhsatlı domuz çiftliği ise yöre sakinlerinin baskıları sonucu 3 yıl önce kapatıldı.

 

Konsolosluk ve otellere domuz bulmak zorlaştı

 

Turistik oteller ve yabancı temsilciliklerin ihtiyaçlarını karşılayacak ruhsatlı parçalama merkezleri ise, İzmir veya Antalya’dan İstanbul ve Ankara’ya büyük zorluk ve masraflarla et getirerek servis yapma imkanı buluyorlar.

 

Pazar tezgahında satılan kaçak et!

 

Çorlu İlçe Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Grup Amirliği ekipleri gerçekleştirdikleri uygulamada seyyar Pazar tezgahlarında satılan yaklaşık 120 kilo ete el koydu.

 

Ele geçirilen ve sağlıksız şartlarda satılan etler arasında domuz ve geyik eti de bulundu.

 

İHA’nın haberine göre,Çorlu`da kurulan semt pazarlarında seyyar tezgahlarda kaçak et satışının yapıldığı ihbarı üzerine harekete geçen Çorlu KOM ekipleri, semt pazarını didik didik aradı. Pazar tezgahlarında satılan kaçak etlere el koyan polis ekipleri 6 ayrı tezgahta yaklaşık olarak 120 kilogram kaçak et ele geçirdi. Ele geçirilen etlerin arasında koyun ve dana etinin yanı sıra geyik ve domuz eti bulunduğu da kaydedildi.

DİĞER HABERLER
AB'den Hibe değeri 13 milyon 400 bin Tl Kastamonu Tavukçuluğuna

 

5607 Sayılı Kanuna Muhalefet suçlaması ile semt pazarlarında tezgah açan F.Ç. adlı kişiden 27 kilogram, F.D. adlı kişiden 7 değişik markada toplam 6 kilogram, A.Ç adlı esnafın tezgahından fatura ve ithal belgeleri bulunmayan 3 ayrı markada toplam 12 kilogram, B.K.`den 7 değişik markada 15 kilogram, H.S. adlı pazarcı esnafının tezgahından 35 kilogram, T.G.`nin tezgahından ise 8 değişik markada ve kalemde yabancı menşeli 22 kilogram olmak üzere 6 ayrı tezgahtan toplam 120 kilogram kaçak et ele geçirildi.

 

Çorlu KOM ekiplerinin 6 kişiyi ifadelerine başvurmak üzere Çorlu İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürürken kaçak olarak satışa sunulan etlerin arasında koyun, dana, geyik ve domuz eti bulunduğu bildirildi. Ele geçirilen kaçak etlerin Gümrük Müdürlüğüne Kaçak Eşyaya Mahsus Tespit Varakasının tespit ettirilmesinin ardından, ürünlerin imha edilmek üzere Çorlu İlçe Tarım Müdürlüğüne teslim edileceği kaydedildi.

 

GIDA MÜHENDİSLERİ DERNEĞİ’NİN ŞOK İDDİASI

 

Türkiye’deki et piyasasına domuz etlerinin sürüldüğü iddia ediliyor. Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı’nın sözleri şok edecek! Piyasaya domuz eti sokan o il hangisi?

 

FİYATI YARI YARIYA UCUZ  

 

Gaziantep Kasaplar ve Celepçiler Odası’ndan Eyüp Maydanozoğlu durumun vardığı korkunç boyutu anlattı: “Kaçak başını almış gidiyor. İnanılmaz şekilde yani kaçak koyun kaçak etler devam ediyor yani. Bu noktada hiç bir şey yapamıyoruz. Engelleyemiyoruz bu konuyu. Kaçak eti engelleyemiyoruz yani. Arada yarı yarıya fark var. Et 20 lira ise 10 lira. Biz pazardan hayvanı alıyoruz. Küpe yok.” Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamed Boyu herkesi ürperten bir duyumunu paylaştı.

DİĞER HABERLER
Dubai'de lahmacun yatırımı

 

İŞTE DOMUZ ETİ ÜRETEN O İL  

 

Samanyoluhaber televizyonuna konuşan Abdussamed Boyu”Bakanlığın yapmış olduğu denetimlerde ifşa etmiş olduğu at eti, domuz eti gibi vakalarla karşılaştık. En fazla sıkıntı ile karşılaştığımız bölge Zonguldak. Zonguldak’ta vurulan yaban domuzlarının ki bu domuzlar 150-200 kilo geliyor. Piyasaya kaçak yollarla 100-150 liralar gibi komik rakamlarla sürüldüğünü tespit ettik. Kilosu bir liraya maalesef piyasaya domuz eti sürülüyor.

 

”   Peki vatandaş ne yapacak? Et alırken neye dikkat edecek?   “

 

Öncelikle o kasabın veya şarküterinin veteriner sağlık raporunu isteyecek. Tüketici kuaförünü değişmiyor. Kasabını da değişmeyecek sık sık. Güvendiği kasabı ya market kasabı ya da mahallemizin kasabı olabilir. Market veya mahalle kasabımız olsun. Mutlaka üyelik belgesinikontrol etsin. Ve satılan etlerin sağlık raporunu bilsin.” Uzmanlar kaçak hayvan girişinin mutlaka önlenmesi gerektiğinin altını çiziyorlar. Kaçak hayvancılığın başta terör olmak üzere pek çok illegal yapıya finansman sağladığına dikkat çekiyorlar.

 

Bakanlıktan “kaçak domuz eti” açıklaması  

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca, Zonguldak’ta yapılan incelemelerde domuz etinin kaçak olarak satıldığına ilişkin bir bulguya rastlanmadığı bildirildi.

 

ANKARA – Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında “Zonguldak ve çevresinde avlanılan domuzların piyasaya sürüldüğü” yönünde iddiaların yer aldığı belirtilerek, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.

 

Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Haberlerde bahsi geçen bölgede yapılan ilk incelemelerde domuz etinin kaçak olarak satıldığı ile ilgili herhangi bir bulgu ve belgeye rastlanmamıştır. Adı geçen bölgede, bakanlığımız denetim uzmanları tarafından et ve et ürünlerine yönelik denetimler artırılmıştır. Herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılması durumunda sonuçlar kamuoyuyla paylaşılacaktır. Dayanağı olmayan bu tür haberler yanlış yönlendirmelere neden olmaktadır.”

DİĞER HABERLER
Tüm zamanların 'en yüksek ihracatı' gerçekleştirildi

 

Avlanan domuz etini dana diye müşteriye yedirdiler

 

İstanbul’un Çatalca İlçesi’nde avcılar tarafından vurulan yaban domuzlarının “Kendin pişir kendin ye” tarzı hizmet veren restoranlara satıldığı ihbarını alan jandarma, düzenlediği baskında 150 kilo yaban domuzu eti ele geçirdi   İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin kaçak domuz eti operasyonu, bir restoranda bazı müşterilerin domuz eti yediğinden şüphelenerek ihbarda bulunmasıyla başladı.   Çatalca İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü zabıta ekipler ile jandarma, Karacaköy’deki restorana baskın düzenledi. Nurettin İ.’nin işlettiği restoranda 150 kg yaban domuzu eti buldu.

 

MÜŞTERİLER GİTTİ  

 

Ekipler, pislik içinde muhafaza edilen domuz etlerinden inceleme için numune aldılar. Geriye kalan etler ise kireçlenip kepçe yardımıyla çukura gömüldü.   Bu arada jandarmanın baskın yaptığı sırada, restoranın bahçesinde masa kurmuş bulunan iki müşteri, kendilerine verilen etlerin yaban domuzu eti olduğunu öğrenince restoranı terk ettiler.

 

 AVCILAR SATIYOR  

 

Çevrede inceleme yapan jandarma ekipleri, ormanlık alanda yaban domuzu derisi ile et parçalamak için kullanıldığı tahmin edilen paslı bir balta buldu. Yaban domuzlarının Çatalca’daki ormanlık alanlarda avlanarak avcılar tarafından restoranlara satıldığı öne sürüldü.   Hakkında yasal işlem yapılan restoran sahibi Nurettin İ. ise suçlamaları kabul etmeyerek ele geçirilen yaban domuzu etlerinin “emanet olarak” işyerinde sakladığını öne sürdü. Jandarma, başka restoranlarda domuz eti satılıp satılmadığı konusunda çalışmalarını sürdürüyor. (20.Ekim.2011)

MUHARREM ÇAĞLAR / AHT

 

 


18 Şubat 2013. 15:42
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x