Bafra Ovası’nda Organik Soya Fasulyesi Hasadı Başladı


Samsun’un Bafra Ovası’nda ilk denemesi yapılan damla sulama ile yetiştirilen organik soya fasulyesinin hasadına başlandı.
 
Türkiye genelinde yapılan ilk uygulamalardan biri olduğu belirtilen ‘damla sulamayla organik soya üretimi’nde dekar başına 570 kilogram ürün alındı. Bu verimlilik kalitesiyle Bafra Ovası’nın gözde tarımsal ürünleri arasına giren soya fasulyesinin, ileriki zamanlarda daha geniş alanlara yayılacağı belirtiliyor.

Üretimin ilk denemesini Bafra Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİAD) Başkanı Ahmet Aydın yaptı. Verimin çok yüksek olduğunu vurgulayan Ahmet Aydın, “Bilindiği gibi soya ve soya ürünleri tarım alanı içerisinde önemli bir potansiyele sahip. Bunun da tamamına yakını ithalat yoluyla temin edilmektedir. Bu da ülke ekonomisine büyük bir yüktür. Bunu göz önünde bulundurarak, iklim şartlarının ve toprak yapısının uygun olduğu bölgemizde soya üretimine yöneldik ve iyi sonuçlar da almaya başladık.” dedi.

Türkiye’nin soya ve soya ürünleri ithalatının 2 milyon ton olduğunu belirten Aydın, “Bunun 1 milyon tonu yağı çıkarılmamış bütün soya, 350 bin tonu yağı alınmış küspe ve yaklaşık 650 bin tonu ise soya yağıdır.” dedi.

Türkiye’deki toplam soya üretiminin yaklaşık 80 bin ton civarında olduğunu dile getiren Aydın, şunları söyledi: “Türkiye’nin en büyük tarımsal ithalatı soya fasulyesi ve ürünleridir. Soyanın, gıda ürünleri arasında çok önemli bir yeri vardır, çünkü soya fasulyesinden iki bin çeşit ürün elde edilmektedir. Bu açıdan bu ürünümüze sahip çıkarak yetiştirilmesini artırmalıyız.”


Yazan - 1 Kasım 2010. Kategori TARIM. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x