Bakan Eker, ‘Fındıktaki Alın Teri’ Fotoğraf Sergisini Açtı


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Anadolu Ajansı’nın ortaklaşa düzenlediği “Fındıktaki Alın Teri” fotoğraf sergisi, Kızılay’daki Metro Sanat Galerisi’nde açıldı.

 

Serginin açılışını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal Öztürk birlikte yaptı.

 

Fındığın toplanması, kurutulması ve ayıklanmasının öyküsünün anlatıldığı ve Düzce, Ordu, Giresun ve Trabzon’da Anadolu Ajansı foto muhabirlerince çekilen 67 fotoğrafın yer aldığı serginin açılışında konuşan Bakan Eker, Anadolu Ajansı’nın sergisi ile Türkiye’nin çok önemli bir tarımsal ürünü olan fındık üzerinden fotoğraf sanatına, fotoğrafçılık kültürüne, genel kültüre önemli bir katkı sağlandığını dile getirdi. Fındığın, Türkiye’nin ana vatanı ve en önemli tarımsal ürünlerden biri olduğuna işaret eden Bakan Eker, dünyadaki toplam fındık üretiminin yüzde 70’ini Türkiye’nin ürettiğini söyledi.

 

Dünya fındık ihracatının da yüzde 75-80’ini tek başına Türkiye’nin karşıladığına dikkati çeken Bakan Eker, anavatanı Orta Karadeniz bölgesi olmak üzere, Türkiye’nin önemli bir coğrafyasında yüzbinlerce insanın, milyonlarca dönüm alanda fındık dikimi yaptığını, fındık bahçelerini işlediğini ve hasadını gerçekleştirdiğini ifade etti. Bunun kolay bir faaliyet olmadığını dile getiren Bakana Eker, “Kültürümüzün önemli bir parçası, aynı zamanda bunun edebiyatımıza, sanatımıza, şiirimize, müziğimize, folklörümüze yansıyan tarafları var. Bir de fotoğraf sanatına yansıyan, bu sergiyle yansıyan bir tarafı var. Onun için çok yorucu ve uzun bir çaba sonucunda ortaya konulan binlerce eserin bir kısmı burada sergileniyor. Bu sergi böyle yoğun, büyük, gerçekte çileli bir çabanın sonucu ve ürünüdür. Onlara ben çok teşekkür ediyorum, arkadaşlarımızı yürekten alkışlıyorum” dedi.

DİĞER HABERLER
Almanya Bu Kez Dönerle Vuruyor

 

Fotoğrafın lahzanın dondurulması, nesnenin, objenin, eşyanın, insanın, tabiat olaylarının, bazen bir tebessümün, bazen bir gözyaşının, bir hıçkırığın, duyguların bir kareye yansıtılması ve edebileştirilmesi olduğunu ifade eden Bakan Eker, bunun bir de tarih ve arşiv yönü olduğunu belirtti. Fotoğraf sanatı ile kültürün ileriye doğru yansıtıldığını da anlatan Bakan Eker, “Güneydoğu’dan genel işçilerimizin yaşadıkları, hadiseler orada işçilerimizin karşı karşıya kaldıkları sıkıntılar dahil olmak üzere fındık toplayıcılarının bazen neşesi, bazen hüznü, bazen sıkıntısı, bazen tebessümü, bazen coşkusu onların hepsi bu deklanşörlerle, karelere yansıtılmış dondurulmuş ve bugün Türkiye başta olmak üzere inanıyorum ilerde dünyada bir çok kişiye bu ulaştırılacaktır” şeklinde konuştu. Fotoğraf sanatının önemli bir çaba olduğunu bu kapsamda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak dört senedir çeşitli kategorilerde “Tarım ve İnsan” konulu fotoğraf yarışması düzenlediklerini belirten Bakan Eker, “Bu defa Anadolu Ajansı foto muhabirlerinin ve kurum olarak Anadolu Ajansı’nın böyle bir çabası, böyle bir tematik bir fotoğraf çalışması var. Biz de ona katkı sağladık, başarılı olacağına yürekten inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

 

Bakan Eker, söz konusu serginin devamının çay gibi Türkiye için önemli diğer tarımsal ürünlerle gelmesini diledi. Ayrıca fındık üreticilerine bir mesaj vermek istediğini belirten Bakan Eker, fındık üreticilerine 2009, 2010, 2011 yıllarında yapılan alan bazlı destek ödemesinin bu yıl da devam edeceğini ve konunun Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldığını dile getirdi.

DİĞER HABERLER
Dağıtılan Okul Sütleri Temiz Çıktı

 

Açılışta konuşan Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal Öztürk, “Fındıktaki Alın Teri” sergisiyle Karadeniz’in can damarı, insanların geçim kaynağı ve önemli kültürel özelliği olan fındığın serüveninin anlatıldığını dile getirdi. Fotoğraf sergisinin emeğin ne kadar zor olduğunu, fındığın ne kadar zor toplandığını ve buna ne kadar emek harcandığını gösterdiğini kaydeden Öztürk, “Biz fındık işçilerimizin en azından sıkıntılı günlerini, zor günlerini, çok emek harcadıkları günleri herkese tanıtabilirsek bundan çok mutlu olacağız” dedi.

 

Sergide fotoğrafı bulunan foto muhabirlerinden Murat Kaynak ise Karadeniz ekonomisinin can damarı fındığı ve adeta bir seremoniye dönüşen fındık hasadını fotoğraflamak için hem keyifli hem de zorlu günler geçirdiklerini belirtti. Beş gün boyunca fındığa hayatlarını adayan işçilerle sabahın erken saatlerinde yola çıktıklarını dile getiren Kaynak, “Fındık hasadının sadece ‘yorgun günler’ demek değil aynı zamanda giderilen bir hasret olduğunu anladık. Bölge halkının fındığa sevdasını gördük” şeklinde konuştu.


10 Ekim 2012. 14:28
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
ARZ
ARZ
11 yıl önce

Bakan Bey şaka yapıyor herhalde. Daha 2 ay önce 6 lira olan fındığa bugün 3,5-4 lira fiyat biçiyor. Doğrudan destek verecekmiş beyefendi. Allah yolunuzu açık etsin. Millet uyandı artık yaptıklarınızın farkında. Farkında olmayanlar için; AKP’nin bilinçli olarak uyguladığı tarım politikasının sonucunda oluşan açıklar, emperyalist ülkelerdeki dev tarım tekellerinin stoklarındaki ürünlerden yapılan ithalat ile kapatılmıştır. Tütün ve şeker pancarı gibi tarımsal üretimlerin başına gelenleri, fındık için de bekliyoruz Sayın Bakanımız geciktiniz acaba neden? Benizn fiyatlarına ha babam zam yaparken nedendir bilinmez (!) fındık fiyatları hiçbir zaman istikrarlı ve üreticiyi tatmin edici bir seviyeye ulaşamadığı gibi çoğu zaman maliyet fiyatının altında veya… Read more »

İslam
İslam
11 yıl önce

Ben Bakan olsam gitmezdim kıymetini bilmediğim şeyin açılışına.

Alın teri de neymiş?

Fındıkçıları bir an önce bitirip çok uluslu devleri sokmalı piyasaya.

Dünyanın %70 üreticisi konumundaki bir ülkeye yakışmıyor bu kadar fındık üreticisi.

Bence AKP nin sayın bakanı 5 yıla kadar bizi tıpkı saman ve hayvan ithali gibi,

Cumhuriyet dönemninde bir işlki gerçekleştirmeli

veeeeeee

FINDIK İTHAL ETMEYE MUHTAÇ HALE GETİRMELİ MEMLEKETİ.

Yoksa ben başarılı diyemeyeceğim.

Saygılar efendim.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
2
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x