Bakan Eker, hububat alım fiyatını açıkladı


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2012 yılı için hububat alım fiyatlarını ve destekleme bedellerini açıkladı. Desteklerle birlikte ödenecek miktar şöyle:

Buğdaya önceki yıllara göre yüzde 1-3 ek destek verilecek.

Alımı yapılan ürün bedelleri en geç 1 ay içerisinde banka hesabına aktarılacak…

Müdahale alım fiyatı 550 idi biz 50 lira destek veriyorduk.

2011 Anadolu Kırmızısı Buğdaylık ekmek için Temmuz Ağustos 605 lira Eylül 610 Ekim 615 Kasım 620 lira.

Kaliteli buğdaya daha yüksek fiyat verilecek.

Geçen yıl 550 Tl/ton olan kalitesine bağlı olarak yüzde 13 fiyat artışı sağlanmaktadır..

Bu fiyatlara ilave olarak 2011 yılı için ton başına 50 TL prim ödenecek. Diğer gübre mazot gibi destekler devam edecek

Desteklerle birlikte Ekim ayı için 725 tl/ tona gelmektedir. Ek desteklerle birlikte yüzde 11 -12 protein değeri olan hububata toplan 735 TL/ Ton destek verilecek… Piyasada daha iyi bir müşteri bulamıyorsanız biz ürününüzü alırız…

Kimyasal analize göre fiyatlandırma

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ”Bu yıl ilk kez fiziksel analiz yanında kimyasal analize göre fiyatlandırma ve depolama yapılacak, alım dönemi sonunda satışlar başladığında tüccar ve sanayicinin, istediği protein oranında ürün bulabilmesi sağlanacak” dedi.  
  
Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında ”2011-2012 Dönemi Hububat Müdahale Alım Fiyatları”nı açıkladı.
    
Dünya buğday üretiminin geçen yıl 650 milyon tona düştüğünü, dünya üretiminde ortaya çıkan bu düşüşe paralel olarak buğday fiyatlarında anormal dalgalanmaların meydana geldiğini anlatan Eker, buğdayın ton fiyatı 1 Haziran 2010 tarihinde 191 dolar iken Şubat 2011’de bu rakamın yaklaşık 390 dolara çıktığına dikkati çekti.

DİĞER HABERLER
87 yıllık köy kanunu değişiyor

Eker, Türkiye’de ise TMO’nun zamanında aldığı tedbirler ve uyguladığı politikaların sonucu olarak fiyat artışının yüzde 30’ları aşmadığını söyledi. Eker, bugün itibariyle dünyadaki bütün olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye’deki fiyat değişikliğinin yüzde 10 seviyelerinde gerçekleştiğini belirtti.
   
2011 yılında dünya buğday üretiminin bir önceki yıla göre 16 milyon ton artışla 666 milyon ton seviyelerine ulaşmasının ve fiyatların da daha makul seviyelerde gerçekleşmesinin beklendiğini anlatan Eker, Türkiye’de de 2011 yılında sertifikalı tohum desteklemelerinin, makine kullanımı ve gübre gibi diğer girdilerin kullanımıyla ve özellikle nisan, mayıs ve haziran aylarında alınan yağışların da etkisiyle verimde geçen yıla göre önemli bir artış gerçekleşeceğini bildirdi.
    
Eker, verimdeki bu artışa bağlı olarak 2010 yılında 19,6 milyon ton olan buğday üretiminin 2011 yılında 21 milyon tonun üzerinde olacağını kaydetti. 
    
-”PİYASALARI İZLEDİK”-
    
Geçen yıl müdahale alım ve satış fiyatlarıyla uygulanacak politikaları 2 Haziran’da açıkladıklarını hatırlatan Eker, bu yıl ise dünyadaki gelişmeler ve iklimsel koşulların etkisiyle hasadın geç başlaması nedeniyle piyasaları izlediklerini, üreticinin aleyhine bir durumun meydana gelmemesi için müdahale etmediklerini dile getirdi.
    
Üreticinin mağdur olmaması açısından TMO’nun mayıs ayı sonu itibariyle hasat başlayan yerlerden başlamak üzere ”emanet alım” şeklinde bir uygulamaya gittiğini ve üreticinin ürününü emaneten aldıklarını anlatan Eker, 300 bin tonun üzerinde bir emanet alım gerçekleştirdiklerini bildirdi.
    
Bu alımın aynı zamanda bir taahütname anlamına geldiğini ifade eden Eker, Ofis olarak üreticiye ”sizin ürününüzü biz alacağız endişe etmeyin” dediklerini söyledi.
    
Bugün itibariyle Türkiye genelinde arpa hasadının yüzde 68, buğday hasadının ise yüzde 54 oranında tamamlandığını belirten Eker, şunları kaydetti: ‘Halen piyasalarda ekmeklik buğday gerek kalite gerekse bölgelerine göre değişmekle birlikte ton başına en az 500 liradan başlayan, arpa ise en az 410 liradan başlayan fiyatlarla alınıp satılmaktadır. Bugün geldiğimiz noktada müdahale fiyatlarının ve politikalarının açıklanması için gerekli piyasa koşulları oluşmuş bulunmaktadır.Her yıl alımlarda uyguladığımız fiziksel analiz yönteminin yanı sıra bu yıl ilk kez AB alım kriterlerine de uygun olan kimyasal analiz yöntemi uygulanacaktır. Bu amaçla TMO 8,2 milyon avro ödenmek suretiyle 300 adet kimyasal analiz cihazı satın alınarak ülke genelindeki tüm alım noktalarına dağıtılmıştır. Bu suretle, fiyatlandırmada insan faktörü minimum seviyeye indirilerek alım hızı artırılacak, fiziksel analiz yanında kimyasal analize göre fiyatlandırma ve depolama yapılacak, alım dönemi sonunda satışlar başladığında tüccar ve sanayicinin, istediği protein oranında ürün bulabilmesi sağlanacak.”

DİĞER HABERLER
Tekirdağ Şarköy’de Bağ Bozumu Geç Başladı

Hububat müdahale alım fiyatları

2011-2012 dönemi için açıklanan hububat müdahale alım fiyatları çiftçileri memnun etmediği belirtildi.
 
Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, açıklanan buğday alım fiyatındaki yüzde 10’luk artışın Edirne’deki tüm çiftçileri üzdüğünü bildirdi.

Trakya’daki çiftçilerin girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle büyük sıkıntı içerisinde olduğunu anlatan Yorulmaz, şunları söyledi:

”2011-2012 hububat müdahale alım fiyatları Anadolu kırmızısı sert ekmeklik buğday için ton başına temmuz ve ağustos aylarında 605 lira, eylülde 610, ekimde 615 lira, kasımda ise 620 olarak açıklandı. Geçen seneye nazaran yapılan yüzde 10’luk fiyat artışı tüm çiftçiyi üzmüştür. Bizler de balıkçı, gemici, Tır’cı gibi ÖTV ve KDV’siz mazot istiyoruz. Ucuz mazot istiyoruz.

Buğday alım fiyatları zamlansa da bu zam çiftçiyi etkilemiyor. Girdi fiyatları sürekli artıyor, gübre fiyatları geçen yıla nazaran yüzde 50 arttı. Bu anlamda çiftçilerimizin sıkıntıları büyüktür. Hükümetin çiftçiyi sıkıntılardan kurtaracak adımları biran önce atması gerekir.”

Yorulmaz, Türkiye’nin buğday üretiminin yüzde 20’sini karşılayan Marmara bölgesindeki çiftçilerin çok bilinçli üretim yaptığını sözlerine ekledi.

 


14 Temmuz 2011. 10:49
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x