Bakan Eker: Kasaplık hayvan varlığında ciddi artış var


Bakan Eker, hayvancılık sektörüne yönelik aldıkları tedbirler sayesinde Türkiye’de ilk defa bu yıl kasaplık hayvan varlığında ciddi bir artış sağlandığını söyledi.

 

ASO Ekim ayı Meclis Toplantısı’nda konuşan Bakan Eker, Türkiye’de tarım sektörünün gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYÎH) içerisindeki payının yüzde 8, istihdamdaki payının ise yüzde 25,5 olduğunu belirterek, sektörde önemli gelişmeler yaşandığını söyledi. Tabiat şartlarına bağlı olmasına rağmen Türkiye tarım sektörünün son 8 yılın 7’sinde olumlu büyüme yaşadığını anlatan Bakan Eker, ülkenin buğday üretiminde de önemli ilerleme kaydettiğini belirtti. Bakan Eker, sertifikalı tohum kullanımı ve üretimini destekleme kapsamına aldıklarını, bu sayede sertifikalı tohum kullanımının arttığını ifade ederek, “Hem kalitede hem verimlilikte ciddi artışlar oldu” diye konuştu.

 

Türkiye’nin yağışı az, neredeyse yarı çöl bir ülke olduğunu vurgulayan Bakan Eker, “Doğu Karadeniz’i çıkarın, 300 milimetre yağış alıyor. 400 milimetrenin altı tüm dünya literatüründe yarı çöl olarak adlandırılır. Cumhuriyet tarihinde ilk defa damla ve yağmurlama sulama sistemleri bizim hükümetlerimiz döneminde desteklendi. Bu konuda çiftçilerimize yüzde 50 hibe desteği sağlıyoruz” dedi.

 

Harran’daki 50 bin hektar çoraklaşmış araziyi kurtarmaya çalıştıklarını vurgulayan Bakan Eker, sulamanın uygun tekniklerle yapılmasının bereket getireceğini ifade etti.   Türkiye’nin agrostratejik önemi olduğunu belirten Bakan Eker, ülkenin dünyanın önemli 3 bitki gen kesişim noktasında yer aldığını anımsattı. Ankara’da 250 bin örnek çeşit kapasiteli tohum gen bankası kurduklarını bildiren Bakan Eker, “Annelerimizin babalarımızın ektiği tohumlar yok deniliyor. Bunların hepsi bizim elimizde, isteyene de bunları veririz. Ne Ayaş domatesinin tohumu, ne de başka bir sebzenin tohumu kayboldu. Bunları biz muhafaza ediyoruz” dedi.   Mevzuata yönelik birçok düzenleme yaptıklarını anlatan Bakan Eker, “Toprak bize her zaman lazım. Onu muhafaza etmemiz lazım” şeklinde konuştu.

DİĞER HABERLER
Avrupa'nın yumurta krizi büyüyor

 

Tarımsal destekleme politikasını değiştirdiklerini kaydeden Bakan Eker, birçok kalemde destek verilen çiftçiye 9 milyar liranın üzerinde nakit karşılıksız ödeme yapıldığını bildirdi.

 

Türkiye’nin tarım havzaların haritalarının çıkarıldığını anlatan Bakan Eker, 528 milyon data kullanılarak 30 tarım havzasında verimli bitki türünün belirlendiğini bildirdi. Bakan Eker, “Her bir havzanın üretim miktarı ne, potansiyeli ne, oraya falanca ürün ekildiğinde bizim kazancımız ne, onları belirledik. Ürün desteklemelerimizi bununla ilişkilendirdik. 2010 yılında 17 ürünle havza bazlı destek uygulaması başlatıldı” dedi.   Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde tarım arazilerinin babadan oğula bölünerek geçmesine izin verilmediğini vurgulayan Bakan Eker, Türkiye’de 22 milyon parsel arazide 3 milyon 100 bin çiftlik bulunduğunu söyledi. Bakan Eker, öncelikli olarak arazilerin bölünmesine neden olan mevzuatın düzenlenmesi gerektiğini, bu konudaki çalışmaları kısa süre içerisinde Bakanlar Kurulu’na getireceklerini bildirdi.   Türkiye’de ilk defa bu yıl itibarıyla kasaplık hayvan varlığında ciddi bir artış sağlandığına işaret eden Bakan Eker, hayvancılık sektörüne yönelik tedbirler aldıklarını belirtti.

 

Bakan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: “170 bin civarında yeni işletme açıldı, 6 milyar lira faizsiz kredi kullandırıldı. Ne için- Türkiye’de hayvancılığa yeni yatırım yapılsın, geliştirilsin diye. Bizim aldığımız tedbir şu; yüzde 30 olan kasaplık hayvanlardaki gümrük vergi oranını yüzde 40’a çıkardık. Karkas ette yüzde 75 olan gümrük vergisi oranı yüzde 100’e çıkarıldı. Bizim beklentimiz, dünya piyasa fiyatlarını da izliyoruz, bunun orada bir şekilde etkisini hissettireceği yönünde. Bu 2 lira bile değil. Karkas maliyetindeki etkisi 2 liranın altında. Ama öbür tarafta yerli üretim var, milyonlarca üretici var, yatırım yapılmış. Biz eğer yerli üretim maliyetiyle ithal maliyeti arasındaki farkı çok açarsak o zaman Türkiye’deki yerli üreticinin bu aleyhine olur. Bunu da bizim bir şekilde sürdürmemiz lazım.”

DİĞER HABERLER
Süt İneklerinin Kesimi Et Fiyatını Yükseltti....

 

ASO üyelerinin ilettiği bazı sorunlara ilişkin de bilgi veren Bakan Eker, AB’ye üyelik sürecinde açılan fasıllardan birinin gıda olduğunu, sektöre yönelik bütün kararları uluslararası çerçeveyi gözeterek aldıklarını söyledi. Baharatların hububat veya peynir gibi dökme satılamadığını, paketlendiğini belirten Bakan Eker, bununla denetimi kolaylaştırmayı amaçladıklarını kaydetti.

 

Türkiye’nin yıllık 18 milyon ton buğday tükettiğini anlatan Bakan Eker, bu yıl 20 milyon 100 bin ton buğday üretildiğini bildirdi. Ekmeğe ilişkin mevzuatı bulunan nadir ülkelerden birinin Türkiye olduğunu vurgulayan Bakan Eker, ekmekte kullanılan tuz oranının azaltıldığını, kepek oranının ise artırıldığını hatırlattı. Ekmek satılan yerlere tam buğday ekmeği bulundurma zorunluluğu da getirdiklerini anlatan Bakan Eker, böylece tam buğday ekmek tüketimini teşvik ettiklerini dile getirdi.

 

EXPO organizasyonlarının 160 yıl önce gerçekleştirilmeye başlandığını da hatırlatan Bakan Eker, Türkiye’de ilk evrensel EXPO’nun “çiçek ve çocuk” temasıyla 2016 yılında yapılacağını anlattı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


1 Kasım 2012. 15:57
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

4 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
ARZ
ARZ
11 yıl önce

Akaryakıt, cep telefonu, içki, sigara gibi tüketim maddelerinin en pahalı olduğu ülke neresi? Latin Amerika ülkelerinde 1 dolar, ABD’de 5-12 dolar, Avrupa Birliği ülkelerinde ise 5-15 euro arasında değişen kırmızı etin fiyatı hangi ülkede 25-45 TL arasında? T Ü R K İ Y E Bu ülkenin hep yanlış bilgiler veren bakanı kim? Sayın Mehdi EKER. Bakan bey yine yanıltıyor bizi rakamlarla. Yine bir doğru söyleyip ardına sakladığı yanlışı da yememizi sağlamaya çalışıyor. Türkiye şu anda yıllık 1 milyon ton olan et talebinin yüzde 92’sini iç pazardan karşılıyor. Bakan söylüyor; “kasaplık canlı hayvan sayısında artış var”. DOĞRU VAR. Arkasına sakladığı gerçekİ… Read more »

İSLAM
İSLAM
11 yıl önce

BİRAZ DA GÜLELİM; “Bakan Eker, hayvancılık sektörüne yönelik aldıkları tedbirler sayesinde Türkiye’de ilk defa bu yıl kasaplık hayvan varlığında ciddi bir artış sağlandığını söyledi.” Gerçekten kendisi de inanıyor mu Bakan Bey’in merak ediyorum.) DAHA ÇOK GÜLELİM AĞLANACAK HALİMİZE; “Cumhuriyet tarihinde ilk defa damla ve yağmurlama sulama sistemleri bizim hükümetlerimiz döneminde desteklendi. Bu konuda çiftçilerimize yüzde 50 hibe desteği sağlıyoruz” dedi. TAMAM DA HİBE DESTEĞİ VERİLEN MAKİNALAR NEDEN %50-70 DAHA PAHALI? DESTEĞİ ÇİFTÇİYE/ÜRETİCİYE Mİ VERİYORSUNUZ YOKSA MAKİNE EKİPMAN FİRMALARINA MI? Fakat bu firmalar hala şark kurnazlığıyla bizleri kazıklamaya devam ederlerken kendi sonlarını da hazırlıyorlar. Hibeli tüm makinalar Allah ne verdiyse tam… Read more »

yavuz
yavuz
11 yıl önce

Bakan Bey neyi anlatıyor Allah aşkına? Hala üreticiyi aptal yerine koyan “ne dersek bu köylü, çiftçi inanır, üretici cahildir, insanımız da balık hafızalıdır unutur” mantığı geçerli değil artık. Bakınız padişahlık zamanından kalan halkı kul görme alışkanlığından vazgeçiniz. Siz şimdilik iktidardasınız ama yakın zamanda bütün bu yaptıklarınız sebebiyle halk sizi oyla cezalandıracak. Gururla dolaştığınız sokaklarda dualarla kurulan iktidarınızda halk artık sizlere dua etmiyor. Her cuma duasına sizi de ekleyen halk artık bela okuyor sayın Bakan. Et Balık Kurumu ve Süt Endüstrisi Kurumunu neden özelleştirdiniz? Siz onu özelleştirildikten sonra Türkiye’de et ve süt piyasasını düzenleyecek, dengeleyecek merkezi otorite boşluğu ortaya çıkmadı mı?… Read more »

ARZ
ARZ
11 yıl önce

2007 ve 2008 yıllarında yoğun bir hayvan kesimi olmuş bu bir çöküşün başlangıcı iken, AKP iktidarı tarafından

‘et üretiminde büyük artış’ palavrası ile lanse edilmişti.

Aynı palavranın 2012 versiyornu.

Artık YEMEZLER:

Genel Seçimleri sekiz gözle bekliyoruz sayın Bakanım.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
4
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x