Bakan Eker’den “Şap”a Karşı Küpeleme Hareketi


Koyun-Keçi Vebası ve Şap Sonbahar Aşılama ve Küpeleme Kampanyası’na Bakan Eker Start Verdi 
 
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Koyun – Keçi vebası ve Şap hastalıklarına karşı sürdürülen Avrupa Birliği destekli mücadele kapsamında sonbahar aşılama ve küpeleme kampanyasının açılış törenine katıldı.

Ankara’nın Gölbaşı İlçesi Velihimmetli Köyü’nde düzenlenen törene Bakan Eker’in yanı sıra Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ticaret, Ekonomi ve Tarım Bölüm Başkanı Müsteşar Michele Villani, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan üst düzey yöneticiler, çiftçiler, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı. Toplantı açılışında bir konuşma yapan Bakan Eker, Türkiye’de hayvancılığın daha iyi bir noktaya yükseltilmesi için hayvancılık desteklerini 15 kat arttırdıklarını söyledi. Tarım sektörü içerisinde hayvancılığa da özel bir önem verdiklerini belirten Bakan Eker, Hayvancılığın daha önceki dönemlerde adeta bir üvey evlat gibi görüldüğüne değindi. Eskiden devletin tarıma verdiği desteğin sadece 4 lirası hayvancılığa giderken, kendi dönemlerinde bunun 22 liraya yükseldiğine dikkat çekti. Orta Anadolu bölgesinde koyunculuğun önemini vurgulamak için kullanılan “buğday ile koyun, gerisi oyun” sözünü hatırlatan Bakan Eker koyunculuğu geliştirmek için Cumhuriyet tarihinde ilk kez koyun üreticiliği için özel destekleme uygulaması başlattıklarını söyledi. Bakan Eker, Koyun başına destek ödemesi yaptıklarını, ayrıca koyun sütüne ise sığır sütünün 2.5 katı destekleme ödemesi yaptıklarının da altını çizdi.

DİĞER HABERLER
'Kuzu Makinesi' Koyun İlgi Odağı Oldu

Hastalık mücadele programının 44 milyon Avro’luk bir proje olduğunu ve bu projeyle sadece damızlık dişi koyunların değil her yaştaki koyun ve keçilerin kayıt altına alınacağını, küpeleneceğini ve koyun-keçi vebası hastalığına karşı aşılanacağına vurgu yaptı. Küpelenerek kayıt altına alınan koyun ve keçilerin aynı zamanda bir kimliğe de kavuşmuş olacaklarını ifade eden Bakan Eker, kesim esnasında bir hastalık ya da sorunla karşılaşıldığında bu kimlik sayesinde hayvanın üretildiği bölgenin izlenerek takip edilebileceğini ve burada hastalıkla ilgili gerekli tedbirlerin alınabileceğini vurguladı. Türkiye’de 27 milyon koyun ve keçinin bulunduğunu ve bu projeyle 14 milyon dişinin hali hazırda küpelenerek kayıt altına alındığını söyleyen Bakan Eker, projenin devamıyla geri kalan tüm koyun ve keçilerin de kayıt altına alınacağını müjdeledi. Bakan Eker ayrıca Türkiye’nin Trakya bölgesi’ndeki şap hastalığından kurtulmak için 3 sene mücadele verdiğini ve bu çabanın sonucunda bu sene Dünya Sağlık Örgütü’nden Trakya bölesinin şaptan ari olduğuna dair belge alabildiğine de değindi. Bakan Eker “Bunu kimin için yaptık? Türk çiftçisi, Türk hayvancılığı için yaptık. Çünkü o bölge hastalıktan ari olursa o bölgede üretilen hayvansal ürünlerin Avrupa’ya veya başka ülkelere ihracat imkanı olacak. Biz niye sadece ürün alalım? Biz de dışarıya ürün satalım. Onun için bu projeler anlamlıdır ve önemlidir.” Dedi.

DİĞER HABERLER
İthalat Olmazsa Kurbanlıklar El Yakar

Avrupa Birliği’yle yürütülen üyelik müzakereleri kapsamında 30 Haziran’da Türkiye ile Gıda Faslı’nın açıldığını hatırlatan Bakan Eker, Türkiye’nin bu faslın açılması için yerine getirilmesi gereken tüm kriterleri başarıyla yerine getirdiğini ifade etti. Bakan Eker şu şekilde konuştu: “Avrupa Birliği bu faslı müzakereye açmak için bir çok kriter koymuştu. Türkiye bu kriterlerin hepsini yerine getirdi. Aslında bu kriterleri yerine getirmek büyük bir çaba gerektiriyordu. Bu böyle akşamdan sabaha kolay olan bir iş değil. Çünkü bizden gerçekten uygulanması zor şartlar isteniyordu. Biz bunların hepsini yerine getirdik.”

Tarımla ilgili Avrupa Birliği müzakerelerindeki üç başlıktan teknik şartları içeren başlığın Türkiye tarafından yerine getirilmesine rağmen bazı Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Türkiye’ye yönelik diğer ülkelere uygulanmamış siyasi kriterler öne sürdüğüne de dikkat çeken Bakan Eker, bunun Avrupa Birliği’nin savunduğu değerlerle bağdaştırılmasının zor olduğunu da ifade etti. Bakan Eker: “Siyasi kriterler Kopenhag Kriterleriydi. Onların zaten yerine getirildiğini Avrupa Birliği Komisyonu kabul etti ve onun üzerine müzakereler başlatıldı. Ama iki fasılla ilgili teknik olmayan siyasi şartların öne sürülmesini negatif bir ayrımcılık olarak değerlendirdiğimizi bütün Avrupa Birliği üyesi ülkelerin bilmesini istiyoruz” dedi.

DİĞER HABERLER
İzmir’in Küçükbaş Hayvanı Eğitimli Sürü Yönetimi Elemanlarına Emanet

1 Ağustos tarihinde çıkartılan kararnameyle hayvancılık sektörüne yönelik faizsiz kredi uygulaması başlatıldığına da dikkat çeken Bakan Eker, damızlık yetiştiriciliği için 7.5 milyon TL’ye kadar 2 yılı ödemesiz toplam 7 yıl vadeli ve %0 faizli kredinin temin edildiğini müjdeledi.

Törende konuşan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ticaret, Ekonomi ve Tarım Bölüm Başkanı Müsteşar Michele Villani ise Hayvanların tanımlanması ve tescili de dâhil olmak üzere hayvan sağlığının, veterinerlik müktesebatında önemli bir unsur ve koşul olmasının yanısıra Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılımının da ayrılmaz bir parçasını teşkil ettiğini söyledi. Gıda güvenliği ile doğrudan bağıntılı olması nedeniyle, bu konunun, hem Türkiye hem de Avrupa genelinde insan-hayvan yaşam ve sağlığının azami düzeyde korunmasını amaçladığını dile getiren Valliani, Hayvan sağlığının korunması ve koşulların iyileştirilmesi, sağlık standartları ve uluslararası yükümlülükler doğrultusunda gerek hayvanların gerekse hayvan ürünlerinin ticaretinin de kolaylaşacağını ifade etti.

Konuşmaların ardından Bakan Eker ve Müsteşar Valliani tören alanındaki koyun ve keçilere aşı yaparak küpe taktılar. Bakan Eker ve Müsteşar Valliani, Öğlen yemeğini de tüm davetlilerle birlikte Velihimmetli Köy Konağı’nda yediler.


10 Ekim 2010. 08:58
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x