Bakan Yılmaz: Farklı hayvancılık modelleri oluşturmamız lazım


cevdet

 

 

 

 

 
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, DAP bölgesi Havza Bazlı Hayvancılık Master Planı Projesi tanıtım toplantısı başta olmak üzere çeşitli gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Van’a gitti.

 

 

 

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, DAP bölgesi Havza Bazlı Hayvancılık Master Planı Projesi tanıtım toplantısı başta olmak üzere çeşitli gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Van’a gitti. Havaalanında Van Valisi İbrahim Taşyapan, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, AK Parti İl Başkanı Zahir Soğanda, bazı kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri ve partili üyeler tarafından karşılanan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz toplantının yapılacağı mekana geçti.

 

 

 

Elite World Otel’de gerçekleştirilen toplantıya, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Yardımcısı Yusuf Coşkun, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Van Valisi İbrahim Taşyapan, AK Parti Van Milletvekilleri Beşir Atalay, Burhan Kayatürk, AK Parti İl Başkanı Zahir Soğanda, kamu kurum ve kuruluşların daire amirleri ve sivil toplum örgütlerinin oda başkanları katıldı. Toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlarken, tanıtım programının açılış konuşmasını Vezir Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Prof Dr. İsmail Hakkı Eraslan ve DAP Proje Koordinatörü Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Akif Yürük’ün slayt sunumları ile devam etti. DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir ile Van Valisi İbrahim Taşyapan’ın birer konuşma yaptı.

 

 

 

“BİZ TARIM SEKTÖRÜNE STRATEJİK BİR SEKTÖR OLARAK GÖRÜYORUZ”

 

 

 

Daha sonra kürsüye gele Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bu projenin bütün illeri ilgilendiren bir proje olduğunu belirtti. Van’ın cazibe merkezi illerden biri olmasından dolayı Van’ı seçtiklerini ifade eden Bakan Yılmaz, “14 ilimizden ilgilileri buraya davet ettik. Van önemli bir merkez ilimiz. Van’da olan iyi şeyler sadece Van’ı değil bütün bölgeyi etkiyor. Van’ın kalkınması bütün bölgeyi ilgilendirir. Geçmişte DAP diye bir planlama yapılmıştı. Bölgeye dönük çalışmalar yapılmıştı ancak bir idaremiz yoktu. DAP bölge Kalkınma İdaresi yoktu. İlk kez Doğu Anadolu’nun da bir bölge kalkınma idaresi oldu. 2011 kuruluşunu gerçekleştirdik ve o tarihten bu yana çalışmalarımız yürütüyoruz. Tüm kesimlerin desteğini alarak DAP eylem planını hazırladık. Eylem planımız 2014-2018 dönemini kapsıyor. Bu dönem içinde DAP bölgesinde 21 milyon liralık bir yatırım hacmini ifade ediyor. Eylem planımızı 5 eksene oturttuk. Doğu Anadolu’nun tabi olarak üzerinde yoğunlaşması gereken en önemli sektör tarım hayvancılık birinci eksenimizi oluşturuyor. Bu geniş kapsamlı eylem planını peyder pey hasata geçiriyoruz. Hayvan İçme Suyu göletleri programını başlattık. İllerle iş birliği içinde bölgede HİS dediğimiz göletlere destekler sağladık. Bunun yanında hayvancılıkta katma değerin kalması için çalışmalar yaptık. Yeni pazar alanları oluşturuyoruz ve bunların yanına kesimhaneler kuracağız. Hayvan borsasını bölgeye kazandırmak olacak. Böylece bölge daha fazla katma değeri bölgede tutacak. Katma değeri daha nitelikli işleri bölgede yaparak sağlayacağız. Katma değeri bölgede tutarak halkın refahını arttırmış olacağız. Hayvancılık ve tarım konusu bölgenin temel meselesi. Geçmişte kalkınma deyince tarım sektöre ikinci sektör gibi ele alınıyordu. Sadece sanayi ve diğer alanlar anlaşılıyordu. Ancak tarım kalkınmanın en önemli alanlarından biri. Kalkınmış denilen ekonomilerin sanayiden önce tarımda değişim yaptığını görüyoruz. Biz tarım sektörüne stratejik bir sektör olarak görüyoruz. Çeşitlenen ihtiyaçlar talep koşullarını dikkate alındığında tarım eskisinden de daha önemli bir duruma gelmiştir. Bizim bu sektöre gereken önemi vermemiz gerekiyor ve hükümet olarak bunu böyle görüyoruz. Bölgesel politikalarımızda da bunu dikkate alıyoruz. Amacımız daha modern tarım sektöre oluşturmak. Bunu da sizlerle birlikte yapacağız. Masa başında Ankara’da oturarak yapmayacağız. Bölgelerde sizlerle bir araya gelerek bunu sağlayacağız” dedi.

DİĞER HABERLER
BTK Başkanı Sayan'dan siber saldırı uyarısı

 

 

 
“KAYNAK GERÇEK KISIT DEĞİLDİR”

 

 

 
Üreticilerle, sektör temsilcileriyle, meslek kuruluşlarıyla bu projeyi yapmalarını isteyen Bakan Yılmaz, “Bu nedenle onları bu toplantıya davet ettik. Benim proje ekibinden ricam üreticilerle çok yakın çalışmalarıdır. Verileri oluştururken bire bir üreticilerle, oda başkanlarıyla birlikte bu fikirleri geliştirelim. Tarım ve hayvancılıkta, farklı hayvancılık modellerini oluşturmamız lazım. Bir takım ithal malzemelerle bir şeyler yaptığımızda sonuç alamıyoruz. Bu tespitlerimizi çok iyi yapmamız lazım. Bunun içinde tek tek sahayı analiz ederek bilgileri bir bankada toplamamız gerekiyor. Saha çalışmaları anketler yapılacak ve veri tabanı hazırlanacak. Proje için 1.3 milyon lira kaynak ayırdık. Araştırma ve geliştirme çalışmaları için. Tamamlandığında somut adımlar atacağız. Proje ekibinden teorik şeyler istemiyoruz. Somut uygulanabilir proje önerileri istiyoruz. Uygulanabilir fikirler ortaya koymamız lazım başarılı olmamız için. Kalkınma Bakanlığı olarak her zaman sizlerin emrindeyiz. Yeter ki uygulanabilir bir proje olsun. Kaynak bir şekilde bulunur. Kaynak gerçek kısıt değildir. Gerçek kısıt doğru, uygulanabilir kaliteli projelerdir. Bu projeler hazırlandığında kaynak bir şekilde bulunur yeter ki bize güzel fikirler ve projeler getirin” ifadelerini kullandı.

 

 

DİĞER HABERLER
Bitkisel Üretimde Zararlılarla Biyotiknik Mücadele Metotları

 

 

“BOŞ İŞLERLE UĞRAŞMAMAMIZ GEREKİYOR”

 

 

 
Huzur ortamının kardeşliğin pekiştirilmesi gerektiğini, hadiseleri geride bırakarak birlik beraberlik içinde bölgede yatırım ortamını iyileştirmeleri lazım olduğunu da vurgulayan Bakan Yılmaz, “Desteklerimizle, eylem planlarımızla bölgemizi, Türkiye’nin huzur ortamını yükseltmemiz lazım. Bunu sizlerle birlikte başaracağız. Görevimiz yoksulluğu, işsizliği nasıl ortadan kaldırabileceğimizi tartışmaktır. Hocalarımız bahsettiler az önce çobanlık ile ilgili. Çobanlık peygamber mesleği. Ama maalesef bu gün o mesleğe farklı bakış açısı var. Bu konudaki düşünceleri değiştirmemiz gerekiyor. Bunun iyileştirilmesi konusunda adımlar atıyoruz. Kırsal alanda yaylalarda kadınların emeğine yönelik daha sistemli tanımlamaların geliştirilmesi gerekiyor. Bu konuda çalışmalar yapacağız. Böylece insanların refahını arttıracağız. Üniversite sanayi işbirliği diye bir kavram var. Bu konuda bölgede 3 merkez il seçtik. Bu 3 ilde çiftçi eğitim merkezleri kurdurduk. Üniversitelerimizle çiftçilerimiz arasındaki bağı güçlendirmek istiyoruz. Van sınır illerimizden biri. Bu büyük bir fırsat. Yanımızda devasa bir Pazar var. İran uzun zamandır ambargo nedeniyle ekonomide sorunlar yaşadı. Bu sorun önemli oranda aşıldı. Uluslararası anlaşmalarla ambargoların kaldırıldığını görüyoruz. Bu bizim için büyük bir fırsat. Ülkemiz bölgemiz ve Van için. Bunu kalkınma sürecinde değerlendirmeliyiz. Çevre ülkelerle komşularla ticaret yapmadıkça refahı istediğimiz ölçüde sağlayamayız. Bu nedenle fırsatı değerlendirmemiz gerekiyor. Gereksiz işlerle uğraşmadan biz bu Van pazarına nasıl girebiliriz, iş dünyasıyla iş birliğimizi nasıl geliştirebiliriz konusunda emek harcamalıyız. Sürekli gidip gelmeliyiz. İş dünyamızın temsilcileriyle gidip geleceğiz ve bu fırsatı değerlendireceğiz” dedi.
Yapılan konuşmanı ardından Bakan Yılmaz, proje ekibi ile hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra basına kapalı olan diğer bir toplantıya geçti. İHA

DİĞER HABERLER
Kurumlar zehirsiz sofralar için harekete geçti

15 Şubat 2016. 19:00
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x