Bakandan Süt üreticisi çiftçilere müjde


Memleketi Diyarbakır’ı ziyaret eden Eker gazetecilerle sohbet etti.

‘Üreticinin süt fiyatı’ düştüğünde, süt ineklerinin kesildiğine ve ortada sermaye kalmadığına dikkat çekti.

Eker, bu tablonun yaşanmaması için, “Türkiye’nin 2011’de ne kadar süt tozu ihtiyacı varsa tamamını karşılayacağız. Süt tozu ihtiyacı kadar sütü piyasadan çekeceğiz” dedi.

Yani böylece piyasada fazla süt kalmayacak ve fiyatlar düşmeyecek.

Bakanlığın bir diğer destek projesi de yem fiyatları ve ithal etten olumsuz etkilenen besiciler için.

Tarım Bakanlığı, ahırda besisi tamamlanmış hayvanlarını kestirmeleri ve yerine aynı sayıda yeni hayvan almaları şartıyla besicilere hayvan başına hibe verecek.

Hibenin miktarı bakanlar kurulu onayının ardından açıklanacak.(aa)

Entegre tesisler 1 milyon ton süt üretti

Entegre süt işletmeleri, 2010 yılında, 6 milyon 745 bin ton süt topladı.
        
ANKARA – Entegre süt işletmeleri 2010 yılında 1 milyon 90 bin 605 ton içme sütü üretirken, bu tesislerde üretilen peynir miktarı 473 bin 57 ton, yoğurt 908 bin 269 ton, ayran ise 397 bin 935 ton olarak gerçekleşti. Geçen yıl entegre süt işletmelerinin topladığı süt miktarı 6 milyon 745 bin tonu aştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak-Aralık 2010 Süt Ürünleri Üretim İstatistikleri’ni açıkladı. Buna göre 2010 yılında entegre süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı 6 milyon 745 bin 11 ton olarak gerçekleşti.

2010 yılında entegre süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütü miktarı 1 milyon 90 bin 605 ton, peynir miktarı 473 bin 57 ton, yoğurt miktarı 908 bin 269 ton, ayran miktarı ise 397 bin 935 ton olarak gerçekleşti.

Aralık ayında, entegre süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı 544 bin 4 ton olarak gerçekleşti. 2010 yılının Aralık ayında, toplanan inek sütü miktarı bir önceki aya göre yüzde 8.1 artış gösterdi.

İçme sütü üretimi 98 bin 118 ton olarak gerçekleşti. 2010 yılının Aralık ayında gerçekleşen toplam içme sütü üretimi bir önceki aya göre yüzde 6.8 arttı.

2010 yılının Aralık ayında gerçekleşen toplam peynir üretimi bir önceki aya göre yüzde 9.4 artarak 37 bin 958 ton olarak gerçekleşti. Yoğurt üretimi bir önceki aya göre yüzde 7.7 artışla 75 bin 437 tona, ayran üretimi yüzde 2.6 artarak 32 bin 982 ton olarak gerçekleşti.


Yazan - 14 Şubat 2011. Kategori BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x