Bakanlığın adı hatalı?


Bakanlığın adı hatalı?

Prof. Dr. ORHAN ÖZÇATALBAŞ

Sayın Bakana Açık Mektup

Cumhuriyet döneminde Tarım Bakanlığı zaman zaman isim değiştirerek bugüne değin faaliyetlerine devam etmiştir. Bazen diğer bakanlıklarla birleştirilerek, bazen de kapatılıp tekrar kurularak bugüne gelmiştir. Tarım bakanlığının ilk kez bağımsız bir bakanlık olarak ortaya çıktığı süreçten bugüne  dönem incelendiğinde 9 kez isminin değiştiği görülmektedir. Bunlar kronolojik olarak aşağıdaki gibidir;
1924-1928:  Ziraat ve Ticaret Vekaletleri Teşkili hakkında Kanun
1928-1931: Ticaret ve Ziraat Vekaletlerinin Tevhidi ve İktisat Vekaleti Teşkili hakkında Kanun (iki ayrı bakanlığın birleştirilmesi)
1931-1937: Ziraat Vekaleti Teşkiline Dair Kanun (Bakanlığın tekrar yeniden bağımsız hale gelmesi)
1937-1974: Ziraat Vekaleti Vazife ve Teşkilat Kanunu (1974 yılına kadar idari yapıda çok sayıda değişik yapılmış)
1974-1981: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
1981-1983: Tarım ve Orman Bakanlığı
1983-1991: Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı (Köyişleri ve Kooperatifler Bakanlığı ile birleştirilmesi)
1991-2011: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı (Orman Bakanlığının ayrılması)
2011: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
Görüldüğü gibi son 87 yılda 9 kez ismi değişen Tarım Bakanlığına ait iki ismin 1974 ve 2011 yıllarında aynı olduğu görülüyor. Ve ne yazık ki bu iki isim hatalı ve ilk hata 37 yıl önce 1974 yılında yapılmıştı.  Her ne kadar kurumsallaşmış yapılarda hataların tekrar edilme olasılığı düşük olsa da; bu hata 2011 yılında tekrar edilmiş görünüyor.

DİĞER HABERLER
İbrahim Yetkin 'Halkın Ekmeği İle Oynamayın..!'

Yanlışa evet dememek!

Yanlışa devam mı, yoksa müdahale etmek mi gerekiyor? Kuşkusuz bakanlığın isminden çok kendinden beklenen işlevi yerine getirip getirmemesi çok daha önemli olmakla birlikte; konunun yeni olması nedeniyle kaynak kullanım etkinliğini gözetmek ve bilimsel terminolojiye uymak ve korumak bakımından tabiki hızla müdahale etmek gerekiyor. Hatanın tekrar düzeltilmesi yönünde gelecekte tabelaların tekrar değişeceği dikkate alındığında özellikle kaynak kullanımı bakımından konunun ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır.  Bakanlığın yüzlerce binası yüzlerce birimi olduğu, araçları, internet siteleri, matbu baskılı kağıtları ve bakanlığının adının geçtiği başlıklı evrakı olduğu düşünüldüğünde hatayı yaygınlaştırmamak  ve kaynak israfını önlemek bakımından Bakanlığın adının yeniden ele alınarak acilen düzeltilmesi gerekli görünüyor.

Tabelalar değişmeden müdahale edilmeli!

Yukarıda da belirtildiği gibi bakanlığın yeni adı olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı isimlendirmesi hatalıdır. İddialı ve toplumun tamamına hitap eden büyük bir organizasyonun adının da bu büyüklüğüne paralel olarak doğru ve hatasız olarak belirlenmesi gerekirdi.

Tüm dünyada tarım terminolojisi ve tarım bilim dalı “hayvancılık” faaliyetini, “tarım kavramının içerisinde” ele almaktadır.  Saygıyla andığımız ve bizleri yetiştiren değerli hocalarımızın bizlere söyledikleri, bizlerin de tarım biliminin ortaya koyduğu verilerden hareketle ziraat ve veterinerlik öğretimi almak üzere gelen lisans öğrencilerimize; ” Tarım ve Hayvancılık” terimlerini birarada farklı faaliyetlermiş ve farklı kavramlarmış gibi belirtirseniz, bu dersin vermek istediği mesajı alamamışsınız demektir. Ve böyle olduğunda bu dersi geçemezsiniz. Çünkü bu konu mesleğin temel bilinenidir, bunu bilmemekse sadece ayıp değil,  büyük de bir hatadır.”, deriz.

DİĞER HABERLER
Türkiye Sera Pazarının Beş Yıllık Dönemde Yılda Ortalama 136 Milyon USD Büyümesi Bekleniyor

Çünkü tarım genel olarak bitkisel ve hayvansal üretim olarak ikiye ayrılır. Hayvansal üretim aynı bitkisel üretimde de olduğu gibi “hayvan yetiştirme ve hayvan sağlığı” olmak üzere ikiye ayrılır. Bu ziraat ve veterinerlik gibi iki önemli alanın çalışma konusunu oluşturur. Konu bu kadar net ve somut iken, olsa olsa bu yanlış adlandırma bu bilim dalları dışından yetersiz bilgi sahibi birileri tarafından yapılmıştır, diye düsünülebilir.

Sayın Bakan müdahale etmeli!

Korkuteli Meslek Yüksekokulunda 2004-2008 yılları arasında yönetici olarak görev yaptığımız   dönemde Korkuteli Belediyesi Eski Başkanı Sayın Adnan Uğurlu ve Antalya Ticaret Borsası Eski Başkanı Sayın İlhami Kaplan ve diğer önemli birimlerle ortaklaşa düzenlediğimiz “KORKUTELİ MANTAR FESTİVALLERİ”nin iki tanesine katılan Tarım ve Köyşileri Bakanı Sayın Mehdi Eker ile  görüşme ve konuşma fırsatımız olmuştu. Bu faaliyetlerdeki samimi diyaloğu dikkate alarak sayın Bakan’a şöyle seslenmek isterim. -Sayın Bakan Bakanlığın isminin değiştirierek 1974 yılındaki hatalı isimlendirmeye dönüş doğru olmamıştır. Eski tabelaları indirmeden ve değiştirmeden önce; Bakanlığın yeni adını bir kez daha düşünüp doğruyu bulmak gerekir. Hatalı olan  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı isimlendirmesi yerine; örneğin “Tarım ve Gıda Bakanlığı” gibi veya başka bir uygun adlandırma yapılarak hızla sürece müdahale etmek geekir, diye düşünüyorum. Tabiki bunu Bakanlığın bir kuruluş yasasına kavuşturulması faaliyeti izlemelidir, diye de eklemek isterim.  
 
Sonuç olarak bu yazıyı bir bakıma  tarımla ilgili meslek  gruplarında bulunan 50 binden fazla kimsenin de hislerine tercüman olmak üzere kaleme almak istedim. Yazmamış olsam, belki de bu konuyu  pek cok kez pek cok yerde konuşmuş olacaktık. Ama şimdi rahatım, söylenmesi gerekenleri söylendi. Ümit ediyorum ki;  Sayın Bakan gözden kaçan bu önemli konuyu dikkate alarak ve binlerce tabela inmeden ve değiştirilmeden, doğru isimlendirmenin yer aldığı yeni tabelaların bu değerli kurumumuza yakışır biçimde yerlerine konulmasını sağlayacaktır.

DİĞER HABERLER
4 Milyar Dolarlık Gübre Sektörü, Maliyet Artışına Çözüm Bekliyor

13 Temmuz 2011. 10:00
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x