Balda esmer pirinç şurubunun varlığını tespit eden metod


Balparmak balda taklit ve tağşişin belirlenmesine yönelik önemli bir çalışmaya imza attı. Dünyada bir ilk olan ve Balparmak Ar-Ge Merkezi’nde geliştirilen metotla artık balda esmer pirinç şurubunun varlığı tespit edilebiliyor. 

Son dönemde bal fiyatlarındaki yükseliş gıda sahtecilerinin iştahını kabartıyor, piyasada sahte bala daha sık rastlanıyor. Balda taklit ve tağşiş arttıkça tüketicilerin doğal ve saf bala ulaşması da zorlaşıyor. Kurulduğu günden bu yana dünyaya faydalı olmak için çalışan Balparmak, balda taklit ve tağşişin önüne geçmek, sofralara doğal ve sağlıklı balı ulaştırmak için kovandan sofraya kadar olan tüm süreçte ürünlerinin sürdürülebilirliğini ve izlenebilir kalitesini, en az 100 parametrede yaptığı analizlerle güvence altına alıyor. Ancak sahte balın tespiti de her geçen gün zorlaşıyor.

Bu bilinçle hareket eden Balparmak, Ar-Ge Merkezi’nde balda artan taklit ve tağşişin belirlenmesine yönelik yeni metotlar geliştiriyor. Geçtiğimiz günlerde bu metotlara bir yenisini daha ekleyen Balparmak, balda esmer pirinç şurubunun varlığını tespit eden yeni bir metoda imza attı. Geliştirilen metot, dünyanın en saygın bilimsel dergilerinden biri olan “LWT Food Science & Technology” dergisinde yayınlanarak dünya literatürüne de girdi. 

Konuya ilişkin bilgi veren Balparmak Ar-Ge ve Kalite Direktörü Dr. Emel Damarlı, şunları söyledi: “Balda mısır şurubu, pancar şurubu, beyaz pirinç şurubu ile taklit ve tağşiş edilen balların belirlenmesine yönelik metotlar vardı. Ancak piyasada bala renk olarak daha benzeyen esmer pirinç şurupları da var. Bu nedenle esmer pirinç şurubunun varlığını da gösteren bir metoda ihtiyaç vardı. Yaptığımız Ar-Ge çalışmaları sonucunda bu metodu geliştirdik ve sadece esmer pirinç şurubunun göstergesi olan bileşeni belirlemeyi başardık. Dünyada bir ilk olan bu metodun patent başvurusunu da yaptık. Bu çalışmamızın sektörümüze faydalı olmasını diliyoruz.” 

DİĞER HABERLER
2. Ulusal Sütçülük Kongresi İzmir'de yapılacak.

28 Nisan 2022. 10:35
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x