Balık yediğinizde antibiyotik alıyorsunuz!


Denize girildiğinde veya balık yendiğinde antibiyotik de alındığını vurgulayan Bora, çiftliklerin kıyıya birkaç kulaç mesafede olduğuna dikkat çekti.Çevre Platformu Sözcüsü Ümit Bora, “Dünya standartlarına göre, 100-200 metre derinlikte olmaları ve 2-3 senede bir yer değiştirmeleri gerek” diye konuştu.

Çeşme Yarımadası’nda balık çiftlikleri kıyıya yakın kurulurken kirlenen denizde balıklara “ölmesinler” diye antibiyotik veriliyor. Yarımada Çevre Platformu Sözcüsü Ümit Bora, “Denize girdiğinizde ya da balık yediğinizde antibiyotik alıyorsunuz. Burada balıklar ilaca rağmen kirlilikten ölüyor. Bu antibiyotik insanlara verilenin 200 katı. Burada ölümcül bir virüs var. Acil önlem alınmazsa deniz kendisini 100 senede temizleyemez” uyarısında bulundu.

Yarımadada 50’yi geçkin balık çiftliği olduğunu söyleyen Bora, çiftliklerin kapasitelerinin binlerce ton olduğunu dile getirdi. Bora çiftlikleri büyük şirketlerin satın aldığını kaydetti.

Eğri Liman’ın çiftlikler yüzünden elden çıkmış olduğunu söyleyen Bora, “Orası Barbaros Hayrettin Paşa’nın gemilerini demirlediği limandı. Çiftlik kurdular, öyle kirlettiler ki kendi balıkları bile öldü. Sonra limanı terk ettiler” dedi.

‘Kararlıyız’

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de ilçelerine balık çiftliği kurulmaması için halkla birlikte örgütlü ve kararlı bir şekilde mücadele ettiklerini söyledi.

BAKANLIK’TAN AÇIKLAMA

“Antibiyotikli balık” konusunda bir açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı “2011 yılı programı dahilinde Izmir Gıda Tarım ve Hayvancılık Il Müdürlüğü’nce 08.08.2011 tarihi itibarıyla 135 adet numune, haberde yer alan Karaburun Yarımadası’ndaki çiftliklerden alınmış olup, hiçbirinde olumsuz sonuç çıkmamıstır.

DİĞER HABERLER
Yeni antibiyotik burunda bulundu

Eğri Liman mevkiinde ise 3 yıldan beri balık çiftligi bulunmamaktadır. Bakanlığımız, haberde bahsi geçen bölgelerimizden AB’ye yapılan ihracatlarda da şimdiye kadar herhangi bir olumsuz durum için bildirim almamıştır. Bu da gösteriyor ki ihracata konu olan ve bu bölgelerde yetiştirilen ürünler risk taşımamaktadır” dedi.

ÜRETİCİLERİN  AÇIKLAMASI :

ADNAN GÜLTEK gulteka34@gmail.com

Öncelikle ağırlığı ve ciddiyeti olan bir DERGİ olarak daha fazla araştırmanızı dilerdik. . Bu sıralar sektöre bu şekilde yüklenme sebebi kiralama işinin il özel idarelerden alınıp Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı’na verilmesidir.

Fahiş fiyatlarla kiralama yapanlar bu fiyatlar düşünce maalesef değişik yollara başvurmaktadır. Hâlbuki gelir yine il özel idarelerine gidecektir. Sizin bu oyunlara gelmeyeceğinizi umuyoruz.

Çiftlik balıklarında antibiyotik kulamı ile ilgili yapılan haberler üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması zorunlu hale gelmiştir; lütfen bu görüşlerimizi de DERGİNİZE yansıtınız.

“1-   Balık çiftliği olmayan yerlerde bile antibiyotik kullanımı iddiasını gündeme getirenlerin ne kadar ciddi olabileceği hususunu kamuoyu takdirine bırakıyoruz.

2-   Balık çiftlikleri sürekli Tarım ve Çevre İl müdürlüklerince çeşitli yönlerden denetlenen, devamlı su numuneleri alınarak kontrol altında tutulan yerlerdir. Ülkemizdeki hiçbir üretim kolunda bu kadar denetim olduğunu sanmıyoruz. Aynı insan ve diğer hayvanlarda olduğu gibi hastalık durumunda ilaç kullanımı balıklar için de yapılmaktadır. Önemli olan ve özellikle de patolog doktor olarak demeç veren uzmanın bildiği gibi antibiyotiğin vücuttan atılma süresidir. Bitki, hayvan ve balıklar için kullanılan ilaçların bünyeden atılma süresi vardır ve bunların hasatları zaten ilaç bünyeden atıldıktan çok sonra yapılmaktadır.

DİĞER HABERLER
Ergene'nin su kalitesi 1. sınıfa yükseldi

3-    Balık Avrupa Birliği’ne ihraç edebildiğimiz yegâne hayvansal ürün olup, AB aldığı her ürün için hastalık ve kalıntı analizleri yaparak ürünü kabul etmektedir. Yıllardır binlerce ton ihracatımızda böyle hiçbir olumsuz durum ile karşılaşılmamışken ülkede antibiyotikli balık tartışmasının hangi niyetle ortaya atıldığı anlaşılamamaktadır. İnsanlar tezlerini ispatla yükümlüdür, aksi halde özür ya da tekzip müessesesi devreye girmelidir.

4- Öncelikle uzman sıfatı ile size demeç verenler Ege körfezlerine diğer atıklardan dolayı ne kadar kirlilik yükü biniyor bunu dile getiriyorlar mı?

 


13 Ağustos 2011. 12:12
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x