Berlin’deki Bergama Müzesi’ni geçen yıl 1 milyon 400 bin kişi ziyaret etti.


0,,16258547_303,00
Çeşitli yollarla Türkiye’den kaçırılarak Berlin’e götürülen Bergama tarihi eserlerini bir araya getiren Bergama Müzesini geçen yıl 1 milyon 400 bin kişi ziyaret etti.

 
Müzede antik yapıları gerçekçi bir etkiyle sunmak için özel bir teknik kullanılıyor.

 
Berlin’deki Spree Nehri üzerinde beş görkemli yapı bulunuyor. Bu binalar Antik Çağ’dan 19’uncu yüzyıla kadar tarihi eserlerle dolu. Almanya başkentindeki Müzeler Adası, 1999 yılından bu yana UNESCO’nun Dünya Kültür Mirasları Listesi’nde yer alıyor.

 
Bergama Müzesi Almanların gözdesi

 

5 müzenin oluşturduğu ‘Ada’

 

İlk kurulan Eski Müze oldu. Yıl 1830’du. Diğer dört müze devamındaki yüz yıl içinde eklendi.
Yeni Müze, Eski Ulusal Galeri, Bode Müzesi ve son olarak da Bergama Müzesi.

 
Uzun giriş kuyruğunu aşanlar, Antik Çağ’dan 19’uncu yüzyıla kadar Avrupa ve Ortadoğu’nun kültür – sanat dünyasına adım atabiliyorlar.

 

Adada en fazla ziyaret edilen ise en son kurulan Bergama Müzesi. 2012 yılında müzeyi yaklaşık 1 milyon 400 bin kişi ziyaret etti.

 

 

Sadece gün ışığı ile aydınlatılan müze, yeniden inşa edilen Bergama Zeus Sunağı gibi antik yapıları gerçekçi bir etki yaratarak sunuyor. Müzede, 1900’lerde Almanya’daki imparatorluk dönemine ait parçalar ve Romalılar döneminden kalma Milet Agora Kapısı da sergileniyor.
Babil’in ünlü İştar Kapısı da sergilenen tarihi yapılardan biri. Bilim insanları kazılar sırasında renkli tuğla parçaları bulmuşlar. Bu küçük ancak önemli parçalar, daha sonra Babil’in muhteşem yapılarının yeniden oluşturulmasında rol oynadı.

DİĞER HABERLER
Beypiliç Üreticileri ile Buluşuyor

 

Bazı müzeler, geçitlerle birbirlerine bağlanıyor. Geçit, ziyaretçileri en uçta yer alan Yeni Müze’ye ulaştırıyor.

 

70 yıllık virane ‘Yeni Müze’ oldu

 

2009 yılında yeniden açılan Yeni Müze, mimarisiyle büyülüyor. Bina, 70 yıl boyunca virane haldeydi. İngiliz mimar David Chipperfield restorasyon sırasında duvarlardaki kalıntıları daha görünür hale getirerek geçmişin izlerini belirgin hale getirdi.
Türkiye ile arkeolojik gerilim

Türkiye ile Almanya arasındaki tarihi eser tartışması yeniden alevleniyor. Kültür Bakanı Ömer Çelik’in Der Spiegel’e verdiği röportaj, Alman basınında geniş yankı buldu. (12.03.2013)
Alman arkeologlar Türkiye’den vazgeçmiyor
Alman arkeologlar Truva’daki kazıları 2013’te ABD’lilere devredeceklerini açıkladılar. Ancak Almanlar Türkiye genelindeki arkeolojik çalışmalarını sınırlandırmayı düşünmüyor. (10.08.2012)
Hattuşaş Sfenksi Türkiye’ye iade edildi
Türkiye’nin, Berlin Bergama Müzesi’nde sergilenen Hattuşaş Sfenksi’nin iadesi için yaptığı girişimler sonuç verdi. Sfenks yaklaşık 100 yıl sonra ait olduğu topraklara geri döndü. (28.07.2011)
© Deutsche Welle Türkçe


9 Ağustos 2013. 12:41
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x