Dr.Sait KOCA Güven Tazeledi


 

 

 

 

 

Dr.Sait KOCA

Dr.Sait KOCA

 

 

Türkiye’de kanatlı et sektörünün yüzde 91’ini oluşturarak bünyesinde 29 üye firma bulunduran Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği’nin (BESD-BİR) 17. Olağan Genel Kurul Toplantısı 28 Ocak Çarşamba günü Ankara Sheraton Otel’de BESD-BİR üyeleri, sektörün üst düzey temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

 

 

Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri’nin belirlendiği toplantıda Dr. Sait Koca ikinci kez başkan seçildi. Derneğin 17. Olağan Genel Kurul Toplantısında yapılan seçim sonucuna göre; Başkan Yardımcılığı görevi Süleyman Öztürk’ün, Saymanlık görevi ise İpek Üstündağ’ın oldu. Ömer Görener, Mehmet Keskinoğlu, K. Nezih Gencer ve Ender Abalıoğlu ise yönetim kurulu üyeleri olarak belirlendi.

 

Yönetim Kurulu Toplu Halde

Yönetim Kurulu Toplu Halde

 

BESD-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sait Koca’nın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit, Bursa Milletvekili ve Meclis Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Önder Matlı ve Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş da konuşma yaptı.

 

 

Genel Kurul Toplantısında sektör değerlendirmesi yapan BESD-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sait Koca, Türkiye’nin piliç eti üretiminde 2013 yılı itibariyle dünyada 8. sıraya yerleştiğini ve Türk Kanatlı Sektörü’nün ülke ekonomisine katma değer sağlayan önemli sektörlerden biri olduğunu söyledi.

DİĞER HABERLER
Yaz saati uygulaması bu ayın sonunda başlayacak.

 

 

“2025 yılı kanatlı eti ihracat hedefi 2,4 milyar dolar”

 

 

Dr. Sait Koca, 2014 yılı kanatlı eti ihracatının 431 bin ton ve 700 milyon Amerikan Doları olarak gerçekleştiğini kaydetti ve sözlerine devam etti: “Türkiye, Dünya piliç eti ticaretinde 4. Sırada ve %4.1’lik bir paya sahip. Hedef, ABD ve Brezilya’nın ardından üçüncülüğü elde etmek. Kanatlı eti ihracatımız özellikle 2008’den bu yana ciddi oranda artarak devam ediyor. En büyük pazarımız Irak’a bu ihracatın 227 bin tonluk kısmını gerçekleştirdik. Suriye de bizim için son 2 yılda 20-25 bin tonluk ihracat gerçekleştirdiğimiz önemli bir pazar konumunda. Bu pazar portföyüne yeni ülkeleri katmak gerektiğine inanıyoruz. 2025 yılı kanatlı eti ihracat hedefimiz 1 milyon 300 bin ton ile 2,4 milyar dolar” dedi.

 

Saygı Duruşu

Saygı Duruşu

 

“Piliç eti üretiminin 2025 yılında 3.48 milyon tona ulaşmasını hedefliyoruz”

 

 

Üretimle ilgili rakamlar veren Dr. Sait Koca “İlk verilere göre 2014 yılı piliç eti üretimi, 2013 yılına göre %9,2 artış göstererek 1.956.000 tona ulaştı. 2005’ten sonra gerilemeye başlayan hindi eti üretimi son yıllarda tekrar artmaya başladı ve 2014 yılında 53 bin tona ulaştı.2025 yılında piliç eti üretiminin 3.48 milyon ton, hindi eti üretiminin ise 100 bin tona ulaşmasını hedefliyoruz.

DİĞER HABERLER
Göynük'te ilginç hayvan ölümleri

 

 

Üretimle beraber Türkiye’de kişi başı piliç eti tüketimi de artıyor. 2001 yılında 8,5 kilo olan kişi başı piliç eti tüketimin 2014 yılında 21 kiloya çıktı.”

 

Şükrü Kaleli'nin Başkanlık ettiği Divan Kurulu

Şükrü Kaleli’nin Başkanlık ettiği Divan Kurulu

 

“2014 yılı Türkiye büyüme oranında, Kanatlı Sektörü’nün başarısı tartışılmaz”

 

15 bin adet kayıtlı kümes ile birlikte 2,4 milyon kişinin sektörden geçimini sağladığının altını çizen Dr. Sait Koca: “Türkiye‘nin 2014 yılı büyümesi %3,5 olarak gerçekleşmiştir. Bu sürece kanatlı sektörünün üretim ve ihracat artışının olumlu katkısı olmuştur.  Dünyada, 2000 yılında 58,8 milyon ton olan tavuk eti üretimi % 59 artışla 2013 yılında 93,1 milyon tona ulaştı. Sektörün 2014 yılı itibariyle yıllık cirosu ise  5,25 milyar Amerikan Doları olarak gerçekleşti” dedi.

 

Dr. Sait Koca,  kümes yetersizliği, atık yönetimi, ham madde temini ve yasal düzenlemeler konularındaki sektör sorunlarının altını çizdi ve yaşanan sorunların çözümü için yoğun çalışmalar sürdürdüklerini ifade etti.

 

Genel Kurul Toplantısına katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil ise kanunlarla ilgili yaşanan sıkıntılara değinerek, gerekli düzenlemelerin yapılması durumunda ülke ihtiyaçlarını karşılayan mevzuatın gerçekleşeceğini söyledi.

DİĞER HABERLER
Televizyondan görüp üreticisi oldular

 

Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit ise, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği’nin çalışmalarını yakından takip ettiklerini ve bu çalışmaların sağlıklı bir şekilde yürütüldüğünü ifade etti. Yiğit, önümüzdeki dönemde sektörün tüm paydaşlarıyla beraber daha ileri taşınacağına inandıklarını ifade etti.

 

Genel Sekreter Ahmet Ergün

Genel Sekreter Ahmet Ergün

 

Bursa Milletvekili ve Meclis Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Önder Matlı, kanatlı sektörünün Türkiye için önemli bir sektör olduğuna dikkat çekerek, sektörün 12 yıldır sürekli büyüdüğünü ve yakın coğrafyayı da beslediğini söyledi. Matlı, sektörün sıkıntılarını takip ettiklerini, Sayın Bakan’ın da sorunlarla ilgili gerekli adımlar atılacağı yönünde çalışmalarının olduğunu söyledi.

 

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, uzun yıllardır sektörün gelişimini yakından takip ettiklerini, kanatlı sektörünün ülkedeki örnek sektörlerden biri olduğunu belirtti. Türkiye’nin stratejik olarak üretimde önemli bir yerde olduğunu ve bu bağlamda da hayvansal kaynaklı üretiminin her geçen yıl arttığını ifade etti. Karakuş hedeflerinin üretimde Avrupa’da birinci sıraya yükselmek olduğunu belirtti.

 

1_55

 

Olağan Genel Kurul Toplantısı sonucunda BESD-BİR Yönetimi şu şekilde oluşmuştur:

 

 

Yönetim Kurulu:

 

Başkan Sn. Dr. Sait Koca

Başkan Yrd. Sn. Süleyman Öztürk

Sayman Sn. İpek Üstündağ

Üye Sn. Ömer Görener

Üye Sn. K. Nezih Gençer

Üye Sn. Mehmet Keskinoğlu

Üye Sn. Ender Abalıoğlu

 

 

 

 

 

 


29 Ocak 2015. 15:01
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x