Uzman Görüşü: Beyaz et ve yumurtanın sağlıklı beslenmede rolü



Uzman Görüşü: Beyaz et ve yumurtanın sağlıklı beslenmede rolü

Prof. Dr. Semra Kayaardı
Celal Bayar Üniversitesi
Mühendislik Fakültesi
Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı

Yumurta ve beyaz ette protein değerleri

Besin değeri açısından oldukça zengin bir yapıya sahip olan beyaz et hakkında bilgi verebilir misiniz?

İnsan beslenmesinde gerekli olan tüm amino asitleri yeteri miktarda içeren kanatlı etinden zengin beslenme düzeninde doymamış yağ asitleri oranının daha yüksek, kolesterol seviyesinin düşük olduğu ve buna bağlı olarak da “damar sertliği” riskinin azaldığı saptanmıştır.

Sodyum içeriğinin çok düşük olması, kanatlı etini düşük sodyumlu diyetlere son derece uygun bir besin kaynağı durumuna getirmektedir.

B2, B6, B12 gibi sinir sistemini besleyen ve destekleyen vitaminler ve demir yönünden de zengin bir besin kaynağı olan bu grup gıdalar yüksek biyolojik değere sahip olup liflerinin kısa olması nedeniyle, sindirim sorunu olan kişilere tavsiye edilmektedir. Bütün bu özellikleri nedeniyle birçok sağlık sorununu aşmayı hedefleyen diyetlerde yer almaktadır.

Beyaz et ve yumurtanın sağlıklı beslenmedeki rolü.

Beyaz etin yanında bir başka önemli besin ürünü ise yumurta. Yumurta insan vücuduna ve insan sağlığına hangi değerleri sağlamaktadır?

Yapılan araştırmalar besinler içindeki en kaliteli proteinin yumurtada olduğunu göstermiştir. Ayrıca yumurta dışarıdan alınması gereken yani esansiyel amino asitleri dengeli ve yeterli miktarda, vücuda gerekli olan başta A, B, D ve E ve birçok vitamin ile demir ve magnezyum minerallerini yüksek oranda içermektedir. Bu özelliği kemik gelişimi, görme fonksiyonu, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, kansızlığın giderilmesi açısından da önemli bir besindir. Çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi için çok gereklidir. Bir adet yumurta ortalama 50 gram olarak kabul edilebilir ve bir yumurtadaki besin değerleri ortalama 70 kalori, 6g protein, 5g yağ ve 1g karbonhidrat şeklindedir. Genel olarak yumurtanın sarısı büyük oranda bitamin ve yağları, beyaz kısmı ise proteinleri içerir.

Diğer Haberler:
Üretici Fiyatları Endeksi, Ekim 2013

Yumurta hakkında yanlış bilinen bilgilerin doğrusu nedir? Yumurtanın faydaları hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Yumurta anne sütünden sonra besleyici değeri en yüksek olan besindir. Yumurtayı besleyici yapan özelliği içeriğindeki proteinin kaliteli olmasıdır. Yumurta proteini vücutta yüzde 100 oranında kullanıldığından örnek bir proteindir. Bu özelliği sayesinde yumurta, büyüme çağında veya gelişim sorunları olan çocuklarda ve vejeteryan beslenmesindeki tüketimi çok önemlidir. Bugüne kadar kolesterolü artırdığı savunulan yumurtanın, son yapılan araştırmalarda, yumurta ile ilgili bildiğimiz “kolesterol arttırma özelliğinin”, doğru bildiğimiz yanlışlar arasında yer aldığı ortaya çıkmıştır. Michigan Üniversitesi’nin 15.633 sağlıklı kişi üzerinde yaptığı araştırmaya göre, normalin 4 misli fazla miktarda yumurta alınması halinde bile kan kolesterol seviyesi yükselmemiştir. Çeşitli araştırmacılar bu durumun şaşırtıcı olmadığını ve aslında bilim dünyasının bu gerçeğin farkında olduğunu, günde en az bir tane yumurta yiyen yetişkin bir insanda, kolesterol artışının meydana gelmediğini ifade etmişlerdir.


Yazan - 17 Nisan 2019. Kategori MANŞET, GIDA, YUMURTA. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Kimler Neler Demiş?

avatar
  Abone ol  
Bildir