Beypiliç Ailesi Yetiştiricileri İle Sezonu Mercek Altına Aldı


Bu yıl onyedincisi düzenlenen Beypiliç yetiştirici semineri Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bordo salonda gerçekleştirildi.

 

Her sene olduğu gibi bu sene’de yetiştiricilerini yanlız bırakmayan Beypiliç, sözleşmeli yetiştiricilik yapan 11 il ve 55 ilçe merkezine  dağılmış yetiştiricileri ile bir araya gelerek, hem sorunlarını dinledi hemde eğitim seminerleri düzenledi.

 

Açış konuşmasını  yapan Beypiliç Genel Müdürü Dr. Sait KOCA, büyüme hedeflerini anlattı.

Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Belediye Başkanım, Sayın Rektörüm, Sayın Dekanlarım ve Sayın Öğretim Görevlileri, Sayın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürüm ve Değerli Elemanları, Sektörün ve Basının Vefakâr Temsilcileri, Saygıdeğer Misafirler ve Beypiliç Ailesinin En Önemli Kesimini Oluşturan Sayın Yetiştiricilerimiz,

“Onyedinci Beypiliç Yetiştirici Semineri”ne hoş geldiniz.

Geleneksel hale getirdiğimiz bu toplantıların bir yenisinde daha birlikteyiz. Katılımlarınız çok yüksek. Böyle geniş bir yetiştirici kitlesini bir arada görmekten mutluluk duyuyor, katılımlarınız için hepinize teşekkürlerimi sunuyorum.

Bize bu salonu tahsis ederek yardımcı olan AİBÜ Rektörlüğüne de teşekkürü borç biliyorum.

Beypiliç ailesi her geçen gün büyüyor. Bu büyüme hem personel hem de yetiştirici sayımızın artışı ile gerçekleşiyor. Türkiye”nin en büyük 500 kuruluşu içerisinde 111.sıradayız. Başlattığımız ve hedeflediğimiz yatırımlarla önümüzdeki yıllarda da hep birlikte büyümeyi sürdüreceğiz.

Beypiliç olarak, “198 ortak, 2460 çalışan, 1340 yetiştirici ile bayilerimiz ve onların çalışanları, ayrıca binlerce taşeron” dan oluşan geniş bir aileyiz. Bu ailenin her yıl biraz daha büyüdüğünü görüyor ve mutlu oluyoruz.

Bir yatırım paketini tamamlıyoruz, bir diğer paketi ele alıyoruz. Sürekli büyüyoruz ve sürekli büyüme hedefimizden vazgeçmiyoruz. Saatte 24.000 olan kesim kapasitemizi yakın zamanda 50.000 e çıkaracak, işlenmiş ve parçalanmış ürünlerin payını daha da artıracağız. Buna bağlı olarak damızlık kümesleri, kuluçkahane, üretim kümesleri yatırımlarını da sürdüreceğiz.

Türk insanının sağlıklı beslenebilmesinde piliç etinin çok önemli olduğunu biliyoruz. Piliç etini, sağlıklı ve uygun fiyatlı olarak tüketicilere sunmayı sürdürerek talebi her geçen gün daha da artıracağımızı biliyoruz. Ayrıca ihracatımızın da daha da yükseleceğini göz önünde bulunduruyor, yatırımlarımızı da buna göre planlıyoruz.

Piliç eti sektörü devamlı büyüyen bir sektördür. 1995 yılında 313.000 ton olan piliç eti üretimi 2011 yılında 1.625.000 ton olarak gerçekleşmiştir. Sektör 1995 yılına göre % 419, 2000 yılına göre % 245 büyümüştür.

Beypiliç olarak bizim büyümemiz ise Türkiye üretimine göre çok daha yüksek olmuştur. 1995 yılına göre Beypiliç’in üretimi % 914, 2000 yılına göre % 415 artış göstermiştir. Beypiliç’in Türkiye üretimindeki payı 1995 yılında %4,9 ve 2000 yılında %5,6 iken 2011 yılında % 9,5 e çıkmıştır.

Türkiye ve Beypiliç’in piliç eti üretimi, ayak hariç(ton)

YILLAR

TÜRKİYE

BEYPİLİÇ

1995

313.154

15.214

2000

662.096

37.137

2002

620.581

60.461

2004

940.889

88.673

2006

945.779

91.446

2008

1.150.000

128.499

2010

1.420.000

144.926

2011

1.625.000

154.247

Üretim artışı hem ülke genelinde hem de Beypiliç’te sürecektir. Bu da siz üreticilerin yeni kümes yatırımları yapmaları ya da mevcut kümeslerini büyüterek ilave kapasite yaratmaları anlamına gelmektedir. Ben sektörün önünün açık olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyor ve kümes yatırımlarınızın sizlere kısa zamanda geri döneceğini belirtmek istiyorum.

İhracata da çok önem veriyoruz. Türkiye’nin tavuk eti ihracatına baktığımızda, 2000 li yılların başında on bin tonlar seviyesinde olan ihracatın, 2011 yılında 196 bin tona çıktığını görüyoruz. 2012 yılında ise ihracat 250.000 tonu aşacaktır. Biz de 2011 yılında 17 bin ton ihracat yapmış olmanın gururunu yaşıyoruz.

Türkiye’nin tavuk eti ihracatı, ayak ve işlenmiş ürünler hariç (ton)

 

TÜRKİYE

BEYPİLİÇ

2000

1.806

0

2001

12.286

1.825

2002

6.757

876

2003

8.381

723

2004

11.096

2.094

2005

28.627

5.669

2006

18.812

4.233

2007

24.824

5.080

2008

48.937

6.326

2009

81.632

10.626

2010

104.128

11.139

2011

195.937

16.712

 

Üretimle ve ihracatla ilgili sorunları gündeme getirmek istemiyorum. Ben aynı zamanda Beyaz Et Sanayicileri Birliği Başkanlığı görevini yürüttüğüm için, bu sorunları her platformda gündeme getiriyor ve çözüm için çaba gösteriyorum. Sorunlarımız, çözülerek yada en aza indirilerek karlılığımız makul seviyelere ulaştıkça, doğal olarak sizlerin yetiştiricilikten elde edeceğiniz gelirler de artacaktır.

Son yıllarda sürekli olarak sofralık yumurta üretimine de gireceğimizi söyledik. Bu yıl konu ile ilgili izinleri bitirdik ve 2013 başından itibaren yatırımlara başlayacağız. Sofralık yumurta pazarında da Türkiye’nin önde gelen üreticilerinden birisi olmayı hedefliyoruz.

Bu yıl sizler için “Yetiştirici El Kitabı” hazırladık. Yararlı olacağını umuyoruz. Eleştiri ve taleplerinizi iletirseniz bir sonraki basımın daha iyi olmasına katkıda bulunmuş olursunuz.

Sözlerimi bitirmeden önce bazı ricalarımı yinelemek istiyorum. “Veteriner Hekimlerinizin bilgisi dışında; herhangi bir ilacı ya da her ne adla olursa olsun başka bir katkı maddesini kesinlikle kullanmayın. “Biyogüvenlik konusunda hassas ve titiz davranın, Veteriner Hekimlerinizin dediklerini yapın, sözlerinden dışarı çıkmayın.”

Kurallara uymadığınız takdirde Beypiliç ailesi dışında kalacağınız gerçeğini ise hiçbir zaman unutmamanız gerektiğini de bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

Bu seminerde; Genel Müdür Yardımcımız Veteriner Hekim Nihat ALTUNAL “Aşının Önemi” konulu, Protekt Kanatlı Sağlığı Laboratuvarı sahibi Uzman Veteriner Hekim Güney GÖKÇELİK ise “Hayvanları Sağlıklı Tutmak” konulu birer sunum yapacaklardır.

Sunumların ardından siz üreticilerimize her toplantımızda olduğu gibi ödül ve sertifikalar verilecektir. Bu toplantıda vereceğimiz ödül ve sertifika sayısı 544 dir. Bu ödüllerde, bizimle belirli bir devre çalışmış olmanız, belirli bir sayıda hayvan koymuş olmanız ve haftanın en iyi üreticisi olmanız kriterleri dikkate alınmıştır.

Son olarak da Şirket-Yetiştirici ilişkilerini görüşmeye açacağız. Zaman kazanabilmek için soru ve önerilerinizi yazılı olarak vermenizi rica ediyoruz.

Seminerden sonra Abant’a geçerek, hep birlikte piknik yapıp günün yorgunluğunu atmaya çalışacağız.

Konuşmamı bitirirken seminerin yararlı olacağını umar, hepinize en iyi dileklerimle sağlık, mutluluk ve başarılar dilerim.

 

 

Ardından Beypiliç Genel Müdür Yardımcısı Nihat Altunal ve Protekt laboratuarı’ndan uzman veteriner hekim Güney Gökçelik, Yetiştitiricilikte dikkat edilmesi gereken noktalar ve aşılama’nın önemi hakkında sunumlar gerçekleştirdiler.

Seminer Sonrasında yaklaşık 1000 kişilik grup Abant’ta organize eden pikniğe katılarak, keyifli zamanlar geçirdi.


Yazan - 25 Eylül 2012. Kategori KÜMES HAYVANCILIĞI. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oy
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x