Biga’da Sürdürülebilir Çiğ Süt Projesi


“Biga Bölgesi Sürdürülebilir Çiğ Süt Kalitesini Artırmaya Yönelik Eğitim ve Laboratuvar Projesi” kapsamında, Proje Koordinatörü öğretim görevlisi Ertuğrul Bilgücü ile proje uzmanları Yrd.Doç.Dr.Ahmet Uzatıcı ve öğretim görevlisi İsmail Hacıkuru, Almanya ve Hollanda’da inceleme gezisine katıldı.

“Biga Bölgesi Sürdürülebilir Çiğ Süt Kalitesini Artırmaya Yönelik Eğitim ve Laboratuvar Projesi” kapsamında, Proje Koordinatörü öğretim görevlisi Ertuğrul Bilgücü ile proje uzmanları Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uzatıcı ve öğretim görevlisi İsmail Hacıkuru, Almanya ve Hollanda’da inceleme gezisine katıldı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Biga Meslek Yüksekokulu tarafından hazırlanan ve Güney Marmara Kalkıma Ajansı’nın desteklediği proje kapsamında, öğretim görevlisi Bilgücü ile proje uzmanları Yrd. Doç. Dr. Uzatıcı ve öğretim görevlisi Hacıkuru, 14-19 Eylül tarihlerinde Almanya’nın Bremen ve Hollanda’nın Gronningen bölgelerinde bulunan süt üretim çiftliklerine incelemelerde bulundu.

Bilgücü, gezi ile ilgili yaptığı açıklamada, her iki bölgede de süt hayvancılığının modern ve teknolojik alt yapıya sahip çiftliklerde yapıldığını belirterek, çiftliklerdeki en az hayvan sayısının ise 200 ile 300 baş arasında olduğunu söyledi.

Bilgücü, çiftliklerde hayvan beslenmesi, rasyon hazırlama, temizlik gibi işlemlerin gerçekleştirilmesinde otomasyon sistemine sahip son teknolojilerin kullanıldığını bildirdi.

DİĞER HABERLER
Bütün dünyayı besleyebilmek için tarımda teknolojiyi etkin kullanmak şart

Özellikle Almanya’nın Bremen bölgesinde bulunan 280 baş süt hayvanına sahip bir çiftlikte sağım işlemlerinin tamamen bir robot sistem tarafından yapıldığını ve çiftlik çalışanlarının sağım işlemine karışmadığını kaydeden Bilgücü, şunları kaydetti:

“Yapılan tüm işlemler bilgisayar tarafından sisteme kaydedilmekte, sağım öncesi ve sonrası tüm temizlik işlemleri de robot sistem tarafından yapılmaktadır. Gerek Almanya’da ve gerekse Hollanda’da üretilen çiğ süt kalitesinin çok yüksek olduğu özellikle toplam bakteri ve somatik hücre sayısı ortalamalarının çok altında olduğunu gözlemledik. İnceleme gezisinde dikkat çekici bir diğer özellik ise süt hayvancılığı yapan üreticilerin, başka hiçbir iş ile uğraşmıyor olması ve bunu meslek olarak seçmiş olmaları.”aa
 


23 Eylül 2011. 22:14
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x