Bilinçli Antibiyotik Kullanımı ve Antimikrobiyel Direnç Sempozyumu


T.C Sağlık Bakanlığı, T.C Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği ile Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneği tarafından 18-19 Ekim 2012’de Ankara’da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Veteriner Hekim Mehmet Akif Ersoy konferans salonunda gerçekleştirilmiştir.

 

Sempozyumlar 350’nin üzerinde bir katılımcı; yoğun bir ilgi ve kurumlar arası işbirliği ile multidisipliner bir yaklaşımla tamamlanmıştır. Sempozyumlara Sağlık Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlıklarından üst düzey bürokratlar; Sivil Toplum Kuruluşları Başkan ve Üyeleri; Üniversitelerden Akademisyenler ve Öğrenciler; İlaç Sanayii Temsilcileri ile Mesleki Basın temsilcileri katılım sağlamışlardır. Sempozyumun açılış konuşmaları; TVHB adına Prof.Dr. Ender YARSAN, EKMUD adına Prof.Dr. Halil KURT, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu adına Dr. Hasan IRMAK ve T.C.Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat PAKDİL tarafından yapılmıştır. TVHB adına Açılış konuşmasını yapan Prof.Dr. Ender YARSAN; hekimlikte ilaç kullanımı ve önemi; antibakteriyel ilaçlar; antibiyotikler ve bilinçli kullanımı; antibiyotiklere direnç, bu konudaki etkinlikler ile zoonoz hastalıklar konularında bilgi vererek; Sempozyumların başarılı ve verimli geçmesi temennilerinde bulunmuştur.

 

Sempozyumlar iki gün olarak planlanmıştır. 18 Ekim 2012’de “Bilinçli Antibiyotik Kullanımı ve Antimikrobiyal Direnç Sempozyumu” gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda dört Oturum yapılmıştır; “Günümüzde Antimikrobiyal Direnç Sorunu”; “Hayvan Sağlığı Hizmetlerinde Antibiyotikler ve Bilinçli Kullanım İlkeleri”; “İnsanlarda Bilinçli Antibiyotik Kullanımı ve Temel Yaklaşımlar” ile “Antimikrobiyal Direnç Önleme Stratejileri”. TVHB adına Dr. Mehmet ALKAN Birinci Oturumun Başkanlığını yapmış; bu Oturumda Emekli Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ersin İSTANBULLUOĞLU Antimikrobiyal Direnç ve Güncel Durumunu ayrıntılı şekilde katılımcılara anlatmıştır. Sempozyumun devam eden Oturumlarında konu Veteriner Hekimlik yönüyle değerlendirildiği gibi Halk Sağlığı boyutuyla ve Beşeri Hekimlik yönüyle de irdelenmiştir. Katılımcılar karşılıklı olarak mevcut durum ve ileriye dönük yapılabilecek çalışmalar konularında görüşlerini beyan etmişlerdir. Kurumlar arası işbirliğinin önemi ve yapılması gerekliliği özellikle ifade edilmiştir.

DİĞER HABERLER
Altay Veteriner Ecza Deposu 3.Yaşında

 

Uzman Doktor Mustafa Aydın Çevik anısına 2006 yılından itibaren gerçekleştirilen Zoonotik Hastalıklar Sempozyumunun Dördüncüsü de Gıda Kaynaklı Zoonozlar Temasıyla ele alınmış ve 19 Ekim 20012 de yapılmıştır. Dört Oturum şeklinde tamamlanan IV. Zoonotik Hastalıklar Sempozyumunda konu başlıkları; “Gıda Kaynaklı Zoonozlar ve Halk Sağlığı Yönünden Önemi”, “Salmonella Enfeksiyonları”, Brusella Enfeksiyonları”, “Listeriya ve Campilobakter Enfeksiyonları” ile Entererohemorajik Escherichia coli (EHEC)” şeklinde belirlenmiştir. Söz konusu Sempozyum da özellikle “Tek Sağlık” konseptine uygun olacak bir yaklaşımla farklı kurum ve disiplinlerden uzmanların görüşlerinin ifade edilmesiyle başarılı şekilde tamamlanmıştır.

 

Sempozyum Programlarının sonunda her iki konuyu da içine alacak şekilde bir “Basın Bildirisi” hazırlanmış ve katılımcılara okunarak deklare edilmiştir.

 

Sempozyum Kapanış konuşması TVHB Merkez Konseyi Başkanı Dr.Mehmet ALKAN tarafından yapılmıştır. Dr.Mehmet ALKAN konuşmasında Sempozyumlara emeği geçenlere; katkı veren kurum ve kuruluşlara, katılımcılara öncelikle teşekkür etmiş; Sempozyumların gerçekleştirildiği Salona ismini veren Veteriner Hekim Mehmet Akif ERSOY’u bir kez daha rahmetle anarak; Salona bu ismin verilmesine vesile olanlara da şükranlarını ifade etmiştir.


23 Ekim 2012. 11:04
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x