Bırakın Artık Şu Yumurta Takıntınızı…!


30 yıla yakındır hizmet ettiğim sektörün olumsuzluklarını çok yakından takip ediyorum.Fakat şunu itiraf etmem gerekiyor son zamanlarda şahit olduklarım beni adeta delirtiyor.

Bilindiği gibi dünya’nında yakından tesirini gördüğü ekonomik kriz nedeniyle halk büyük bir geçim derdi ile karşı karşıya.Bunu yakından bildikleri halde bir diyetisyen grubu adeta tüketici ile alay edercesine Türk mutfağının iki temel gıdası olan yumurta ve tereyağını kara listeye almış durumdalar.Şimdi sizlere bu konu ile ilgili olarak güzel bir örnek sunuyorum.

Ramazan ayının ortalarında yemek ustası Emine Beder ile diyetisyen Dilara Koçak TRT ekranlarında yayınlanan “Sağlıklı ve Lezzetli Ramazan”programında seyirciyi adeta çıldırttılar.Proğramın menüsünde annelerimizin kabak ile ilgili yemek yaptıklarında artan kabak içlerinden ürettikleri “Müjver” vardı.Emine Beder müjverin malzemelerini saydığında bunun 10-12 kişilik olduğunu anladık.Malzemeleri sıra ile geniş bir kaba alan Beder yumurtaya sıra gelince iki yumurta kullanmak isteyince diyetisyen Dilara Koçak hemen itiraz ederek “İki yumurta çok birinin sarısını çıkaralım “diye itiraz etti.

Bir başka programda da E mine Beder bir tatlı çeşidi yaparken bir kaşık tereyağ koymak isteyince Diyetisyen Dilara Koçak yine itiraz etti ve tereyağ yerine iki kaşık çiçek yağını bedere kullandırdı.Dikkat ederseniz Türk milletinin ana gıdaları yavaş yavaş sofralarımızdan kalkıyor.Zaten bu kafalar bir hayvancılık ülkesi olan ülkemizde hayvansal yağları bir kenara itirek margarini bizlere yedirmediler mi?

DİĞER HABERLER
Karışım Ürünlere Yasak Başladı da Ne Değişecek?

Şimdi 10 kişinin yiyeceği bir yemekte iki yumurtanın ne zarar vereceğini düşünürken Kalp ve Damar Hastalıkları uzmanı Prof.Dr.Bingür Sönmez’in yumurta ile ilgili tüketicilerden özür dilemesi konusu aklımıza geldi.Ne demişti Bingür hoca?

“Diyetteki kolesterol ile yumurta arasında oluşturulan bağlantı, yumurtanın yüksek kolesterol simgesi haline gelmiş ve bu yanlışlık sağlık personeli tarafından sadece yüksek riskli hastalar değil de tüm topluma mal edilerek kolesterol içeren el bombası şeklinde haksız yere kurban edilmiştir. Doksanlı yılların sonuna doğru insanlar için belirli bir hedef belirlemenin tam bir bilimsel izahı olmasa da, günlük ortalama 300 mg’ın altında kolesterol alınması tavsiye edilmektedir. Hayvansal yağların daha az tüketildiği durumda, düzenli yumurta alımı ile günlük kolesterol alım hedefi tutturulabilir. Türkiye’de yapılan bir araştırmada günde bir veya iki yumurta yiyen gruplar 3 hafta ve 3 aylık dönemde takip edilmişler ve kan yağları, kolesterol ve trigliserid seviyelerinde her iki grupta da kısa ve uzun dönemde bir artış olmadığı gözlenmiştir. Kan kolesterol seviyelerinin yükselmesinin temel sebebi doymuş yağ tüketiliyor olmasıdır. Yumurtada bulunan kolesterol kandaki kolesterol seviyelerine ciddi bir artış yapmamaktadır. Tereddüt etmeden herkesin hatta kalp hastalarının bile kan kolesterol seviyelerinde belirgin bir değişiklik yapmayacağına inanarak, günaşırı bir yumurta tüketmelerini öneriyoruz

DİĞER HABERLER
İnönü Stadındaki Tarihi Eser Ne Çıktı Biliyor musunuz?

Bilim insanları olarak yıllarca yumurtanın kalp ve damarlar için kolesterol sorununa neden olduğunu ifade ederek üreticileri haksız yere mağdur oldukları için, hastalardan onları sağlıklı bir yaşamın vazgeçilmezi olan yüksek kaliteli, protein, vitamin ve minerallerin kaynağı olan yumurtadan mahrum bırakmış olduğumuz için özür dileriz.”

Yıllardır en ucuz ve bol protein kaynağı olan ve Tanrının ambalajını yaptığı yumurtayı böylesine acımasızca yasaklamayı devam eden zihneyet kınamak bizim boynumuzun borcu.

Ayrıca sayın Tarım Bakanımız Ramazan ayında et fiyatlarınını yükselmeyeceğini kontrol altına alındığını duyurdu.Bunun böyle olmadığını da Ramazan ayında şahit olduk.Asgari ücretin 1.200 euro civarında olduğu Almanya’da kırmızı etin kilosu 7,5 euro, ama asgari ücretin 300 euro olduğu Türkiye’de kırmızı etin kilosu 15 eurodur. Yani Almanlar neredeyse bizim 8 katımız kadar et tüketme potansiyeline sahipler. Üstelik Almanya et fiyatları açısından Avrupa’nın pahalı ülkelerinden biri. Türkiye’de et fiyatları uzunca bir süredir enflasyonun üstünde artıyor ama son dönemlerdeki jet yükseliş; Tarım Bakanı’nın ‘Büyük spekülatörler hayvan kesmiyor’ ifadesiyle açıklanabilir mi?


6 Eylül 2010. 11:23
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x