Broiler’lerde Yemi Sindirememe Hastalığı


1222

 

 

Prof. Dr. F. Tahir Aksoy,   ftaksoy@yahoo.com

 

 

Bu sorun sürüde bulunan bazı piliçlerin “cüce ve bodur” kalmaları şeklinde ortaya çıkar.

 

Ortaya çıkan hastalık belirtilerine bağlı olarak bu hastalık değişik isimlerle anılmaktadır; Yemi sindirememe (malabsorption syndrome), Ongün hastalığı (ten days sickness), Solgun piliç sendromu (pale bird syndrome), Bücürlük bodurluk sendromu (runting, stunting syndrome), Femur başının nekrozu (femoral head necrosis), Gevrek kemik hastalığı (brittle bone disease), Bulaşıcı bezli mide yangısı (ınfectious proventriculitis), Helikopter hastalığı (helicopter disease), bu isimlerin belli başlıcalarıdır.

 

Etken Bu hastalığın etkeni konusunda çeşitli tartışmalar vardır. Yemde mikotoksinler bulunması, çevrede amonyak gazı ve soğuk gibi stres faktörlerinin olması sırasında ortaya çıkan bir reo-virus enfeksiyonu olduğu, yaygın kanıdır.

 

Duyarlı Hayvanlar

 

Sorun ticari broiler piliçlerde görülür

Untitled-1 copy

 

Klinik Belirtiler

 

Hastalığın ilk belirtileri, sürüde onuncu günden başlayarak, büyümeyen çok küçük civcivlerin ortaya çıkması şeklindedir. Deride pigment bozuklukları, teleklerde düzensiz kabarıklıklar gözlenir. Özellikle sırtta, iki kanat arasındaki bazı telekler yukarı doğru kabarmıştır (helikopter görünümü)

 

Sürünün yaşı ilerledikçe, bazı piliçler normal canlı ağırlıklarına ulaşırken bazılarının yeterince gelişmedikleri, bir grup civcivin ise birinci hafta canlı ağırlıklarını muhafaza ettikleri gözlenir.

DİĞER HABERLER
Arı Çalıştayı (Vet-Arı4)

 

Sürüde, 6. haftalar içinde ishal ve sekonder enfeksiyonlar özellikle koli enfeksiyonları yaygın olarak görülür. Hastalığın belirtileri, kötü bakım şartlarında çok şiddetli olarak gözlenir.

 

Genç ve yaşlı damızlıklardan elde edilen broiler sürüleri karşılaştırıldığında, genç damızlıkların yavrularının hastalığa karşı daha dayanıksız oldukları belirlenmiştir. Bu durum, yaşlı sürülerin yavrularına daha çok maternal immunite (bağışıklık) geçirdikleri ile izah olunabilir.

 

Otopsi Bulguları

 

Barsaklarda, özellikle duodenum’da yangı vardır. Duodenin duvarları kalınlaşmıştır. Bu bölgede bağırsak içeriği sarı renklidir. Bağırsak vililerinde atrofi gözlenir.Bağırsaklar genel olarak genişlemiş ve dıştan solgun görünümlüdür. Bağırsak içinde, sindirilmemiş besinler vardır.

 

Pankreas solgun renklidir. Pankreas dokusu yozlaşmıştır. Bezli ve kaslı midelerde yangı vardır.

 

Kemikler yumuşaktır. Uzun kemikler kırılmadan kolayca bükülebilir.

 

Korunma ve Kontrol

 

Hastalık ile mücadelede, uygun çevre koşullarının sağlanması ve genel sağlık koruma prensiplerine uyulması çok önemlidir.

 

Kullanılan yemlerde mikotoksinlerin bulunmaması, koksidiyozis’e karşı gerekli önlemlerin alınmış olması gerekir.

 

Hastalık belirtileri görülen bir sürüde ilk günlerden başlayarak bodur ve cüce kalma belirtileri gösteren civcivlerin ayıklanıp uygun şekillerde itlaf edilmesi önerilebilir. Bu sayede büyüyüp gelişme şansı bulunmayan civcivlerin gereksiz yere yem tüketmesi önlenecektir.

DİĞER HABERLER
Çözüm süreci bölgede hayvancılığı ikiye katlar

 

Üretimde kullanılan civcivler sağlıklı damızlıklardan temin edilmelidir. Reovirus enfeksiyonlarının ve mikotoksinlerin genel bağışıklık sistemini bozdukları unutulmamalıdır. Çevrede sorunların çoğalması durumunda damızlık sürülerin reovirus enfeksiyonlarına karşı aşılanması iyi bir önlem olabilir. Canlı ve inaktif reovirus aşıları mevcuttur


7 Kasım 2014. 13:11
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x