Brusella ve Koyun-Keçi vebası (PPR) aşısı yapılmaya başlandı.


11755164_501660853335236_4033102218052058616_n

 

 

 

 

TORBALI Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen Brusella ve Koyun-Keçi vebası (PPR) aşısı yapılmaya başlandı.

 

Torbalı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Birim Sorumlusu Veteriner Hekim Nurcan Ağrıdağ önderliğinde 6 Veteriner Hekim, 3 Veteriner Sağlık teknisyeninden oluşan ekiplerle hayvan sağlığı çalışmaları titizlikle yürütülmektedir. Her yıl düzenli olarak boğa altı dişi büyükbaş hayvanlar ile bütün koyun keçilere düzenli olarak aşılama çalışması yapılmaktadır. İlçemizde büyükbaş Brusella aşılamasında sona gelinmiş olup, PPR aşısı hızlı ve etkin şekilde devam etmektedir. Ancak hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı aşılama yapan ekipler sabahın erken saatlerinde ve havanın serin olduğu gece geç saatlere kadar çalışmalarına devam etmektedir şeklinde konuşan Veteriner Hekim Nurcan Ağrıdağ, vatandaşlarımızın da bu konuda duyarlı olmasını ve İlçe Müdürlüğü ekiplerimize gerekli kolaylığı sağlanması hususunda hassasiyet gösterilmesi gerektiğini bildirdi.

 

6 BİN BÜYÜKBAŞ, 20 BİN KÜÇÜKBAŞ HAYVAN AŞILANACAK

 

TORBALI İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen aşılama faaliyetleri ile ilçedeki tüm büyükbaş hayvanlara Brusella ve küçükbaş hayvanlara PPR aşısı yapılmaya devam ediyor. Hayvan ve insan sağlığı açısından tehlike arz eden Brusella hastalığı ve hayvanlarda büyük salgınlara neden olan PPR hastalığına karşı tedbir alan Torbalı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri Torbalı’nın tüm mahallelerini kapı kapı gezerek büyükbaş hayvanlara Brusella ve küçükbaş hayvanlara PPR aşısı yapıyorlar. Torbalı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Karakaya, ilçedeki 6 bin genç büyükbaş hayvan ve 20 bin küçükbaş hayvanın tamamının aşılanacağı söyledi. Son derece tehlikeli olan Brusella hastalığına karşı aşılama yapan kurum veteriner hekimleri, yürüttükleri başarılı çalışma ile olası bir salgına karşı önlem almaya devam ediyorlar.

DİĞER HABERLER
İstanbul'da toplu ulaşıma yüzde 7 zam geldi...

 

HASTALIĞA ÖNLEM

 

DAHA önce ilçede yaşanan hayvan hastalıkları salgınlarında, erken müdahale ve etkili mücadele ile hastalıkları yayılmadan kurutarak kamuoyunun güvenini kazanan Torbalı İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, yürüttükleri aşılama çalışması ile bir kez daha olası bir brusella ve PPR salgınına karşı başarılı bir önlem aldılar. Kurum tarafından yapılan açıklamada, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı emri ile tüm ilçe müdürlükleri tarafından yürütülen aşılama çalışması Torbalı’da başarı ile yürütülüyor. İlçede bulunan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara aşı yapılmaya başlanmıştır” ifadelerinde bulunuldu.

 

‘BRUSELLA AŞISININ YAPILMASI ZORUNLUDUR’

 

BRUSELLA hastalığı hakkında bilgi veren Veteriner Hekim Nurcan Ağrıdağ, “Halk arasında ‘Yavru atma’, ‘Malta humması’ veya ‘Dalgalı humma’ olarak bilinen hastalığa, brusella denilen bir mikrop neden olur. Brusella mikrobu, insan, sığır, koyun, keçi ve domuzlarda yavru atma, kısırlık ve meme hastalıkları yapar. Mikrop, hasta hayvanların dışkı, süt ve atık yavru zarları ile çevreye bulaşıp, insanlarda hastalık meydana getirir. Ahır veya ağıl içinde hayvanlar arasında bulaşma ağız, deri, göz yoluyla, çiftleşme veya sağım sırasındaki hatalar sonu meme yoluyla olur. Mikrobu taşıyan gebe hayvanlar yavru atarlarken veya doğururken atık yavru zarları ve suları ile çevreyi bulaştırırlar, insanlara da bulaşabildiği için Zoonoz hastalıklar kategorisinde yer alan Brusella insan ve hayvan sağlığı açısından önlem alınması gereken ciddi bir hastalıktır ” dedi.NURHAN AYDEMİR

DİĞER HABERLER
Prof. Dr. Işın Çelebi: “Ekonomide çözüm için köklü reformlar ve doğru kararlar gerekiyor”

 

 

 

http://torbaliege.net/haberler/991/post.html

 

İzmir Veteriner Hekimler Odası


25 Temmuz 2015. 11:50
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x