Sofralarınızda fark yaratın


579554

 

 

 

Yaz mevsimine denk gelen Ramazan ayı için su ve sıvı tüketiminin ne kadar önemli olduğu bilinen bir gerçek.

 

Yetersiz sıvı tüketimi kısa dönemli olarak halsizlik, bitkinlik, yorgunluk ve sinirliliğe yol açıyor, uzun dönemde ise karaciğer ve böbrek sağlığı açısından risk oluşturuyor. Bu nedenle Ramazan boyunca su ve sıvı tüketimi konusunda dikkatli davranmak gerekiyor. Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber, su tüketmekte zorlananlar için hafif içecek tarifleri, sahurda uykusunu açmak istemeyenlere farklı beslenme alternatifleri, Ramazan’ın Top 3 yemeği & meyvesini ve bu Ramazan out olan besinleri açıklıyor.

 

Farklı Bir Şeyler İçelim Diyenlere

 

Salatalık Şöleni (2 kişilik)

 

Malzemeler: 300 gram kaymaksız yoğurt, 150 gram salatalık, tuz, nane yaprakları, 1 silme çay kaşığı toz zencefil, buz parçaları

 

Yapılışı: Salatalıkları yıkayın ve halkalar halinde doğrayın. Bütün malzemeleri blenderdan geçirin.

 

1 porsiyonu yaklaşık 180 kaloridir.

 

Karpuz Limonatası (8 kişilik)

 

Malzemeler: 1.5 kg karpuz, 1 iri limonun suyu, 2 tatlı kaşığı bal, 10-15 adet buz

 

Yapılışı: Tüm malzemeleri blenderdan geçirin.

 

1 porsiyonu yaklaşık 95 kaloridir.

 

Hurmalı Smoothie (2 Kişilik)

DİĞER HABERLER
Kuduzla mücadele için ‘hayvan refahı polisi’

 

Malzemeler: 70 gram hurma, 1 çay bardağı kaymaksız yoğurt, 1 çay bardağı süt, 2 tatlı kaşığı bal

 

Yapılışı: Hurmaların çekirdeklerini çıkardıktan sonra tüm malzemeleri blenderdan geçirin.

 

1 porsiyonu yaklaşık 170 kaloridir.

 

Sahurda uykusunu açmak istemeyenlere

 

Sahur tüm gün kendinizi iyi hissetmeniz için mutlaka tüketmeniz gereken bir öğün. Yatmadan önce yemek ya da sadece iftar öğünü yapmak hem sindirim sistemi sağlığınız hem de metabolizmanız açısından olumsuz sonuçlara yol açar. Aynı zamanda yavaşlayan metabolizmanız sebebi ile bayramda kilo alma riskiniz yükselir. En sağlıklı sahur öğünü kahvaltı yapmaktır ancak sizde uyku severlerdenseniz ve uyurgezer sahur yapanlardansanız aşağıdaki hem dengeli hem de sağlıklı alternatifler işinizi kolaylaştırabilir.

 

Brownie Müsli (2 kişilik)

 

Malzemeler: 1 su bardağı badem sütü, 1 çay bardağı yoğurt, 2 tatlı kaşığı kakao, 1/2 su bardağı yulaf ezmesi, 2 tatlı kaşığı bal, 1 tutam tuz

 

Yapılışı: Bütün malzemeleri iyice karıştırıp iki porsiyona bölün. Kâseleri gece boyunca buzdolabında bırakın. İster soğuk isterseniz mikrodalga fırında ısıtarak tüketebilirsiniz.

 

1 porsiyonu 273 kaloridir.

 

Tuzlu Severim Diyenlere: Kefirli Yulaf ( 2 Kişilik)

 

Malzemeler: 1.5 su bardağı kefir, 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz, 2 yemek kaşığı dövülmüş badem

DİĞER HABERLER
Diyarbakır'da tarihi gün!

 

Malzemeler: Kuruyemişler dışındaki bütün malzemeleri karıştırın. Karışımı buzdolabında bekletin. Servis ederken kuruyemişleri üzerine serpiştirin.

 

1 porsiyonu 165 kaloridir.

 

Ramazan’ın Top 3 Yemeği

 

Soğuk Ayran Aşı: Yoğurt, yarma ve nohut içeriği ile sağlıklı, soğuk içildiği için yaz aylarının gözdesi. Protein, kalsiyum, kaliteli karbonhidrat ve B vitaminleri açısından zengin.

 

Yoğurt ile servis edilen ızgara sebzeler: Hafif ve kolay sindirilebilir bir seçenek. Protein, kalsiyum, lif ve C vitamini içeriyor.

 

Kıymalı sebze yemekleri: Uzun süre açlıktan sonra ağır et yemekleri yerine tercih edilebilecek sindirimi daha kolay bir alternatif. Protein, demir, lif ve C vitamini içeriyor.

 

Ramazan’ın Top 3 Meyvesi

 

Karpuz: Gün boyunca ter ile kaybettiğimiz potasyumun karşılanmasında ve tatlı ihtiyacımızın giderilmesinde tercih edilebilecek sağlıklı bir meyve. Şeker hastaları tüketim miktarına dikkat etmeliler. Sağlıklı kişiler günde 200 grama kadar tüketebilir.

 

Muz: Gün içerisinde kaybettiğimiz potasyumun karşılanmasında ve kendimizi halsiz ve mutsuz hissediyorsak seratonin salgılamaya yardımcı olacak olan muzun tüketim miktarına dikkat etmek gerekiyor. Günde 1 orta boy yeterli. Yine şeker hastalarının tüketim miktarına dikkat etmesi şart.

 

Şeftali: Potasyum, c vitamini ve lif açısından zengin şeftali aynı zamanda enerjik hissetmemize yardımcı olur.

DİĞER HABERLER
Meslek İçi Eğitimin Danıştaydan İptali İle İlgili Veteriner Hekimler Derneği'nin İkinci Bildirisi

 

Ramazan’da Out Olanlar

 

Hamur tatlıları: Bütün gün boş olan sindirim sistemini zorlamamak ve kan şekerimizi birden yükseltip iftar sonrası halsizlik yaşamamak için hamurlu tatlıları bu Ramazan tercih etmiyoruz.

 

Yağlı iftariyelikler: Tereyağı ve kaymağı her iftarda tüketmeyin. Doymuş yağların aşırı tüketilmesi kolesterol seviyelerinin yükselmesine neden olur.

 

Pirinç: Pirinç kan şekerini en hızlı yükselten besinlerden biridir. Bu Ramazan pirinç yerine bulgur, tam buğday makarnası ve karabuğday tercih ediyoruz.


31 Mayıs 2016. 16:25
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x